<

Пожежа на території Запорізької АЕС: що сталося

06:26 | 12.08.2024 / Новини / , /
Перегляди
143
/ Коментарі відсутні

Окупанти підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості.

Над однією з градирень Запорізької атомної електростанції, яка перебуває в руках російських окупантів, мешканці міста Нікополя зауважили клуби чорного диму. Поруч помітні відблиски великої пожежі.

Як повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко, цей інцидент не несе загрози і є провокацією росіян, – пише ТСН.

З посиланням на неназвані джерела на окупованій території він повідомив, що окупанти підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості.

“Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища”, – зазначив Євтушенко.

Голова Нікопольської РВА запевнив, що ЗАЕС працює в штатному режимі, “наскільки це можливо в умовах окупації”, та попросив зберігати спокій.

Ситуацію також прокоментував президент Володимир Зеленський. Про це глава держави написав у Telegram.

Зеленський підтвердив, що це окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС. Він запевнив, що наразі показники щодо радіації в нормі.

“Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути”, – наголосив президент.

Глава держави нагадав, що росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу України, Європи та світу.

“Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки”, – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, 4-го березня 2022 року російські війська захопили Енергодар Запорізької області — місто, в якому розташована АЕС. На території самої ЗАЕС окупанти розмістили свої війська та військову техніку.

Однак, незважаючи на пожежу на території Запорізької АЕС, яку спостерігають мешканці міста Нікополя на Дніпропетровщині, радіонуклідів техногенного походження не виявлено.

Перевищення рівня радіації зафіксовано не було. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак

За його словами, усі відповідальні служби задіяні і тримають ситуацію на контролі, здійснюючи заміри та постійне спостереження. 

“Прошу місцевих зберігати спокій. росія продовжує застосовувати тактику терору, шантажу і залякування. І пожежа, яку вони влаштували сьогодні на території  Запорізької АЕС, чергове тому підтвердження”, – написав голова ОВА. 

Сергій Лисак наголосив, що світ повинен побачити, що коїть країна-агресорка і зрозуміти, що загроза, яку вона несе, виходить далеко за межі України. 

“Тільки разом ми можемо зупинити це. Й притягти злочинців до відповідальності”, – написав він.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко додав, що станом на 22:30 змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не зафіксовано, а радіонуклідів техногенного походження не виявлено.

“Посилено моніторимо ситуацію поблизу ЗАЕС. Пости Укргідрометцентру, розташовані поблизу станції, працюють в оперативному режимі, щоб забезпечити своєчасне відслідковування радіаційного фону”, – повідомив він.

Мешканці міста Нікополя зауважили клуби чорного диму над однією з градирень Запорізької атомної електростанції, яка перебуває в руках російських окупантів. Поруч помітні відблиски великої пожежі.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Жовтня, Субота
25 Жовтня, П’ятниця