<

Петиція про надання Ірині Фаріон посмертного звання Героя України набрала голоси

16:35 | 5.09.2024 / Новини / /
Перегляди
156
/ коментарі 2

Петиція про надання вбитій українській мовознавиці та громадській діячці Ірині Фаріон звання Героя України посмертно набрала необхідну кількість голосів. Тепер її розгляне уряд.

Про це стало відомо із сайту петицій до Кабінету Міністрів, пише Громадське.

У петиції зазначається, що за час своєї діяльності Фаріон багаторічно укріплювала позиції державної мови, а своєю працею зробила «значний внесок у збереження української державності в умовах постійної культурної, інформаційної експансії рф».

«Неодноразово ставала обʼєктом цькування, погроз та пропаганди ворога, як це часто було в історії українських борців за ідентичність і незалежність. Однак попри це вона продовжувала ідеологічну боротьбу, на вівтар якої віддала своє життя», — йдеться у петиції.

Убивство Ірини Фаріон

Мовознавицю Ірину Фаріон убили 19 липня о 19:30 — тоді поліція отримала повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу — нею виявилась науковиця.

Її шпиталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики встигли провести операцію первинної хірургічної обробки рани голови, жінка перебувала у глибокій мозковій комі та на штучній вентиляції легень. Проте вона померла після 23:00 — у неї не витримало серце.

Поліціянти опублікували фотографію та прикмети хлопця, який може бути причетним до вбивства мовознавиці та громадської діячки Ірини Фаріон — на вигляд хлопцеві близько 20 років. Мешканці будинку загиблої розповіли, що протягом кількох тижнів бачили підозрілого молодика, який від ранку до вечора сидів на лавці неподалік.

ЗМІ писали, що головний підозрюваний діяв професійно та міг мати спільників. Поліція, зокрема, перевіряє відео росЗМІ про ймовірну причетність російських неонацистів.

Врешті правоохоронці затримали за підозрою в убивстві 18-річного В’ячеслава Зінченка з Дніпра. Галицький райсуд Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою львівського СІЗО на 60 діб без права внесення застави.

Під час оголошення вироку суддя зачитав ім’я підозрюваного — його звати В’ячеслав Зінченко. Він сам своєї провини не визнає і каже, що «з Фаріон нічого не робив». Хлопця затримали й підозрюють в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України).




коментарів: 2
  1. За що? Колишня членкиня КПРС. Мій покійний батько, син “ворога народу”, до самої смерті 1994р. зневажав цю контору і ніколи до неї не вступав як би його не спокушали різноманітними смаколиками. А ця фурія заради карʼєри зрадила свій народ. Воднораз зрадивши, зрадиш і вдруге. Як людину її шкода. Але звання Героя України? Давайте ще порозкидаємо вулицями міст Зірки Героя, і хто підніме – той і Герой. Чого ж там. У змаганнях на більшого маразматика ми попереду планети всієї.

  2. Вона ж КПРСам не розповідала про бандеру. Мабуть, тоді її вже давно не стало б. Вміла шапку повертати, от – і герой.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок