Виявлені в овочах і фруктах нітрати можуть викликати рак
Відомо, що нітрати характеризуються досить широким спектром токсичної дії, впливаючи на організм на різних біорівнях. Це може призвести до негативних змін у стані здоров’я людини: спричинити отруєння, загострити хронічні хвороби і навіть викликати рак.
Літо – пора, коли, здається, не потрібно ламати голову над тим, що приготувати для своєї сім’ї. В цей період кожна любляча мама намагається змусити свою дитину з’їсти якнайбільше свіжих овочів та фруктів, адже в них є велика кількість вітамінів. Але для того, щоб не нашкодити своєю турботою, перш за все потрібно зважати на ряд небезпек, які можуть призвести до фатальних наслідків.
Інтернет-видання “БУГ” звернулося до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Нововолинського міськрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» Держсанепідслужби України для того, щоб дізнатися, як нітрати впливають на організм людини. Про це нам погодився розповісти Ростилав Квятковський – лікар із загальної гігієни.
На початку літнього періоду у місті відбувається овочево-фруктовий “бум”. На прилавках ринку чого тільки немає: капуста, огірки, редиска, помідори, полуниця, картопля, черешні – все це, стверджують продавці, екологічний продукт. У супермаркетах теж широкий вибір продуктів рослинного походження, але нововолинці довіряють більше бабусям, які самі вирощують вітамінний комплекс. Чим може загрожувати купівля у несанкціонованих продавців?
Продукти, які не пройшли перевірки, можуть містити нітрати, які шкідливо впливають на організм людини. Вони спричиняють отруєння та загострення хронічних хвороб.
“Ситуації, коли вміст нітратів у рослинних продуктах перевищує допустимі рівні, складаються нерідко. Це пов’язано насамперед з високою варіабельністю вмісту нітратів у рослинах з різноманітними порушеннями при вирощуванні сільськогосподарських рослин, особливо в тепличних умовах, існує також ряд інших причин”, – стверджує Ростилав Квятковський.
Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони послаблюють захисні системи організму. У результаті людина частіше піддається простудним захворюванням, які довго не проходять. В процесі травлення в організмі людини нітрати перетворюються на нітрити – небезпечні для здоров’я людини солі азотистої кислоти, що призводять до нестачі кисню у клітинах, хвороб щитовидної залози, шлунково-кишкового тракту, а також можуть стати причиною виникнення раку.
Лікар, із відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень, наголошує:
Істотне зменшення нітратів спостерігається при вимочуванні очищених продуктів. Так, при вимочуванні протягом години картоплі, моркви, буряків, капусти рівень їх зменшується на 25 – 30 %, зелені, петрушки, шпинату, кропу, зеленої цибулі – на 20 %. Це пов’язано з розчинністю солей азотної кислоти у воді. Враховуючи, що при підвищенні температури розчинність нітратів значно зростає, вміст їх у вареному продукті набагато менший.
Зауважимо, що кожен споживач має право запитати у продавця, чи перевіряли його продукцію на нітрати, і вимагати показати довідку з лабораторії.
На запитання у місцевих торговців, чи є у їхній продукції вміст нітратів, усі запевняють, що перевірку пройшли, жодних шкідливих речовин немає.
Ростилав Квятковський-ходить по базару з банкою, і йому всі лють олію на експертизу …… в одну банку.Так само потрібно давати мзду йому, чи з нітратими продукти чи ні.
За хабар і з раком продавати дозволить
Выхода нет – мы все умрём.