<

Реформа освіти: у Нововолинській громаді ліцей №8 стане профільним

З 2027 року в Україні запровадять трирічну профільну середню освіту. Зміни відбудуться щодо 10 – 12 класів. У Нововолинську на базі ліцею №8 планують створити профільний заклад освіти.

Про це в інтервʼю БУГу розповів керівник Нововолинського управління освіти Олег Янюк.

Що передбачає реформа профільної середньої освіти?

Як зазначають на сайті «Освіторія Медіа», учні матимуть змогу обрати профіль навчання, предмети й курси для поглибленого вивчення і завдяки цьому готуватися до опанування професії ще в школі.

Трирічна профільна середня освіта матиме два спрямування:

Академічне: орієнтація на продовження навчання в закладі вищої освіти.

Це профільне навчання на основі, що поєднує зміст освіти, визначений стандартом профільної середньої освіти, і поглиблене вивчення окремих предметів з урахуванням здібностей та освітніх потреб здобувачів освіти. Орієнтація на продовження навчання на вищих рівнях освіти.

Професійне: безпосереднє здобуття професії 

Це профільне навчання, орієнтоване на ринок праці. Поєднуватиме зміст освіти, визначений стандартом профільної середньої освіти, та професійно орієнтований підхід до навчання з урахуванням здібностей і потреб учнів.

Начальник управління освіти Олег Янюк розповів, що формування профліцею з Нововолинського ліцею №8 почнеться з 2025 року. У 2027 році вже має бути повноцінний заклад.

«Профліцеї — це дуже хороша і правильна історія. Оскільки на сьогоднішній день діти дійсно завантажені предметами, як показує практика, які їм в подальшому не потрібні. Наразі є чотири предмета, які здають на ЗНО, дитина їх обирає і посилено вивчає, щоб гарно здати оцінювання. Ні для кого не секрет, що батькам доводиться наймати репетиторів, бо в закладі освіти діти окрім них вивчають ще інші 16 предметів. То профільна освіта передбачає максимальне навантаження тими предметами, які будуть надалі дитині потрібні. І якщо в учнів буде кожен день цей предмет, таке питання, як репетиторство, взагалі зникне. Батькам не доведеться думати, де взяти кошти на додаткові уроки, це буде забезпечувати держава.

Надіємось, що це буде великий стрибок в розвитку нашої освіти», — сказав Янюк.

Фото на головній – зі сторінки ліцею №8




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок
15 Вересня, Неділя