<

Нацбанк увів в обіг пам’ятну монету «Сергій Параджанов»

03:37 | 6.09.2024 / Новини / /
Перегляди
86
/ Коментарі відсутні

Національний банк з 4-го вересня 2024 увів в обіг пам’ятну монету «Сергій Параджанов», цього року виповнилося 100 років від дня народження митця.

Пам’ятна монета продовжує серію «Видатні особистості України» та є символом нескореності, творчої свободи та вічного пошуку істини Сергієм Параджановим, спадщина якого й досі живе в кожному кадрі, у кожній сцені. Про це йдеться на сторінці Національного банку України.

Сергій Параджанов – геній, режисер, естет, візіонер, який увійшов в історію кінематографа як представник хвилі українського поетичного кіно. «Тіні забутих предків» і «Колір граната» – кінематографічні шедеври, що принесли йому світове визнання та численні міжнародні нагороди.

Монета номіналом п’ять гривень виготовлена зі срібла 925 проби. Елемент оздоблення – патинування. Тираж – до 7 500 штук.

На аверсі на дзеркальному тлі розміщено стилізоване зображення плоду граната в розрізі, його зерен. Представлений образ – це своєрідна алюзія оголеної душі маестро, у якій величезне місце було відведено Україні, де він певний час жив та працював.

На реверсі монети представлений стилізований портрет Сергія Параджанова, а також майстерно створений колаж із фрагментів його робіт, як віддзеркалення світу митця, його життєвого шляху.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок
15 Вересня, Неділя