<

Нацбанк пропонує перейменувати «копійку» на «шаг»

19:54 | 2.09.2024 / Новини / /
Перегляди
238
/ коментарі 2

Національний банк України ініціює перейменування розмінної монети копійка на шаг. Це повинно сприяти дерусифікації та відновленню історичної справедливості.

Про це йдеться у релізі Нацбанку, – пише Економічна правда.

«Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу, Національний банк ініціює зміну назви розмінних монет з “копійка” на “шаг”», – йдеться у повідомленні.

У Нацбанку переконані, що відродження назви «шаг» поверне українським монетам власну ідентичність. Крім того, грошовий обіг очиститься від російського впливу, а зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації.

Також відновлення національних традицій у грошовому обігу саме на часі, вважають у Нацбанку. Регулятор вже розробив відповідні пропозиції до законодавчих змін.

Співвідношення між «копійкою» та «шагом» дорівнюватиме 1 до 1, і Нацбанк розроблятиме відповідний дизайн, а також порядок та строки вилучення «копійок» з обігу.

Розроблені законопроєкти після узгодження з держорганами скерують на розгляд та схвалення Верховною Радою.

Голова Нацбанку Андрій Пишний сподівається, що регулятор почне карбувати шаги вже у 2025 році.

Довідково. На території України від часів Гетьманщини й до доби Української Революції 1917-1921 років використовувалася дрібна монета «шаг». Попри історичний контекст, 2 березня 1992 року постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву «копійка».




коментарів: 2
  1. Коли собака не має що робити, він свої яйця облизує. Нацбанку повчитися би в собак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок