<

На Волині п’ятий рік триває карантин через американського білого метелика

07:27 | 14.06.2024 / Новини / , /
Перегляди
187
/ Коментарі відсутні

На Волині п’ятий рік триває карантин через нашестя американського білого метелика. Вперше шкідника виявили у 2019 році у місті Рожище.

З того часу двічі на рік: влітку та восени фітослужба проводить лабораторні дослідження. Останнє було на початку червня 2024 року, фахівці вкотре підтвердили наявність метелика, розповіла у коментарі Суспільному начальниця відділу карантину рослин управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Ірина Хайдукова.

Зі слів посадовиці, наразі карантин через шкідника діє у 44 селах Волинської області на площі понад 44 тисячі 306 гектарів.

“У порівнянні з минулим роком площа ураження білим метеликом не зросла. Найбільше таких населених пунктів — у Луцькому районі. Тут мешканці 42 сіл потерпають через шкідника. Ще карантин запроваджений по одному селі в Камінь-Каширському і Ковельському районах”, — каже Ірина Хайдукова.

Американський білий метелик — це агресивний шкідник, що пошкоджує понад 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева.

Ліквідація цього метелика хімічними препаратами, каже Ірина Хайдукова, є проблематичною через санітарну зону у населених пунктах, а також з технічних причин, бо для обприскування дерев необхідна спецтехніка.

“На деревах наразі добре видно павутинні гнізда, де живе та харчується гусінь цього шкідника. Поки гусінь ще не залялькувалася, саме у цій фазі її треба знищувати. Волинянам раджу зрізувати або спалювати гілки з гніздами. Зволікати не варто, інакше шкідник розмножиться і за рік може повністю знищити рослину”, — говорить фахівчиня.

Карантин в області через нашестя американського білого метелика можуть зняти лише у тому випадку, якщо впродовж п’яти років не буде зафіксовано наявності шкідника, додала начальниця відділу карантину рослин.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Червня, Середа
25 Червня, Вівторок