<

«Контрнаступ — це не шоу, кожен метр дається кров’ю»: Залужний розповів про просування ЗСУ

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:39 | 30.06.2023 / Новини / , /
Перегляди
152
/ коментарі 2

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розкритикував коментарі про те, що контрнаступ відбувається повільніше, ніж очікувалось. За його словами, кожен метр звільненої території дається захисникам України кров’ю.

Про це генерал Валерій Залужний сказав в інтерв’ю The Washington Post, пише Суспільне.

Головнокомандувач зазначив, що українські війська повинні випускати щонайменше стільки ж артилерійських снарядів, скільки й армія РФ, але через обмеженість ресурсів, сили росіян переважають вдесятеро.

“Тому мене дратує, коли я чую, що довгоочікуваний контрнаступ України на сході та півдні України почався повільніше, ніж очікувалося”, — сказав Валерій Залужний.

За його словами, ЗСУ щодня просуваються вперед, навіть якщо це лише 500 метрів.

“Це не шоу, за яким спостерігає весь світ, на яке роблять ставки чи щось подібне. Кожен день, кожен метр дається кров’ю”, — підкреслив Залужний.

Генерал додав, що без належного постачання зброї, план контрнаступу не можна буде реалізувати.

“Без повного постачання ці плани взагалі неможливі. Але вони реалізуються. Так, можливо, не так швидко, як хотілося б людям, які роблять з цього шоу або спостерігачам, але це їхні проблеми”, — сказав Валерій Залужний.

Головнокомандувач прокоментував і втрати західної техніки. За його словами, західна техніка, зокрема танки Leopard беруть активну участь у бойових діях з початку контрнаступу.

“Ми не відправляли танки Leopard кататися на парадах, вони не для того, щоб з ними фотографувалися політики чи знаменитості. Вони прийшли сюди для війни. А Leopard на полі бою — не просто танк, але й мішень”, — сказав Залужний.

Для наступу Україні потрібні літаки, вважає Залужний. Без переваги у повітрі неможливі великі військові операції. Генерал зазначив, що союзники НАТО мають велику кількість літаків, які чергують на кордоні з Україною і частина з них могла б бути передана Україні.

“Скажімо так, кількість літаків, які чергують біля наших західних кордонів, вдвічі перевищує кількість російських літаків, які руйнують наші позиції. Чому ми не можемо взяти хоча б третину звідти й перенести сюди?”, — сказав Залужний.

Наразі Росія має на озброєнні винищувачі четвертого покоління, такі як Су-35, які переважають українські. На думку головнокомандувача, навіть невелика кількість західних літаків, змогли б змінити ситуацію на фронті.

“Ніхто не говорить, що завтра ми повинні переозброїтися й отримати 120 літаків. Мені не потрібно така кількість. Я не збираюся погрожувати всьому світу. Було б достатньо дуже обмеженої кількості. Але вони потрібні. Бо іншого шляху немає. Тому що противник використовує авіацію іншого покоління. Це все одно, що ми б зараз пішли в наступ з луками та стрілами, і всі сказали б: “Ти що, з глузду з’їхав?”, — наголосив Залужний.

За словами Залужного, про ці потреби у снарядах і авіації він говорить зокрема з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі.

“У нас є домовленість: 24/7, ми на зв’язку. Тому іноді я можу зателефонувати й сказати: “Якщо я не отримаю 100 тисяч снарядів за тиждень, загине 1000 людей.Але не Міллі вирішує, чи отримаємо ми літаки, чи ні. І поки це рішення приймається, в очевидній ситуації, щодня гине багато людей − дуже багато. Просто тому, що рішення ще не прийнято”, — сказав Залужний.

Коментуючи заколот ПВК “Вагнера” в Росії та його вплив на фронт, Залужний сказав, що він поки невідчутний. Утім, сили “вагнерівців” у Білорусі непокоять генерала.

“У мене багато страхів, і ПВК “Вагнер” серед них. І вони не єдині. Якщо ми зараз почнемо про це говорити, у мене голова закрутиться. Тому наше завдання – підготуватися до найгірших і можливих сценаріїв. І ми намагатимемося мінімізувати можливі наслідки того, що може бути”, — сказав Валерій Залужний.

Головнокомандувач ЗСУ не виключає і ядерної загрози, зокрема ядерного удару росії чи аварії на ЗАЕС. Утім, додає він, це точно не зупинить український контрнаступ — паузу робити ніхто не буде.

“Мене це зовсім не зупиняє. Ми робимо свою роботу. Всі ці сигнали чомусь надходять ззовні: “Бійтеся ядерного удару”. Ну що, нам здаватися?”, — сказав Валерій Залужний.

29-го червня речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що з Лиманського на Бахмутський напрямок рф перекинула повітряно-десантний полк з метою підкріплення та додатково виділяє розрахунки протитанкових ракетних комплексів, щоб зупинити просування ЗСУ.

Зранку 30-го червня у Генштабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.




коментарів: 2
  1. От тільки ще жодна крапля тої крові яконось політика чи знаменитості не пролилася на цій безглуздій війні!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Жовтня, Понеділок