<

Коли і скільки F-16 отримає Україна: у Повітряних силах розкрили важливі деталі

09:42 | 10.06.2024 / Новини / , , /
Перегляди
168
/ Коментарі відсутні

Наразі чотири країни підтвердили, що передадуть Україні американські винищувачі F-16. У майбутньому кількість таких держав може зрости. Хоча не всі з цих F-16 будуть знаходитися на території країни.

Про це розповів начальник авіації Командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов в інтерв’ю Донбас Реалії. Про це повідомляє УНІАН.

Він нагадав, що майже всі країни, які мають F-16 на озброєнні, поступово переозброюються на F-35, тому кількість “вільних” винищувачів цього типу зростатиме, згодом їх можуть пропонувати Україні.

Бригадний генерал зазначив, що не всі обіцяні літаки прибудуть в Україну – деякі з них залишаться в центрах підготовки.

“Це будуть українські літаки, які будуть використовуватись для підготовки наших же пілотів. Тому цифра хай нікого не дивує. Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт”, – пояснив він.

За словами Голубцова, Повітряні сили розрахували необхідну кількість пілотів, інженерів та обслуговуючого персоналу аеродромів.

“В нас є певна кількість підготовлених аеродромів і ми знаємо цифру літаків, які зайдуть у першу чергу у цьому році. Ми знаємо, скільки зайде наступного року”, – додав військовий.

Також він прокоментував заяву міністра закордонних справ Бельгії про те, що вони готові передати Україні 30 винищувачів до 2028 року.

“Він (цей рік – УНІАН) прозвучав сьогодні, завтра може прозвучати 27-й, потім 26-й. Нам це сьогодні невідомо і, можливо, добре, що невідомо, тому що з кожною конференцією членів авіаційної коаліції ми отримуємо більш позитивні прогнози, більш реальні цифри, більше інформації, яка нам дозволяє цей процес зробити планомірним”, – пояснив бригадний генерал.

Про появу перших F-16 в українському небі має говорити найвище військово-політичне керівництво, зазначив він.

“Я можу лише сказати, що відповідно до існуючих планів це буде в цьому році. А який місяць, який день, завтра чи в серпні, я думаю, я не в праві це коментувати. Але відповідно до тих планів, які в нас є, цей рік має бути в Україні з F-16”, – додав військовий.

На питання про кількість винищувачів Голубцов відповів так:

“Авіація воює парами, ланками, ескадрильями. Ми будемо починати з меншого і нарощувати. Я думаю, щонайменше ланка у нас точно буде. Щонайменше. Хоча це мінімум. Може бути і більше”.

Згідно з даними з відкритих джерел, зазвичай авіаційна ланка містить три-чотири літаки. Проте залежно від роду авіації, може складатися з різної кількості літаків. 

F-16 для України: останні новини

За даними Forbes, наразі країни-партнери вже пообіцяли передати Україні 85 американських винищувачів F-16. Частина з них очікується вже цього року.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що для протистояння російській авіації в небі необхідно мати щонайменше 120-130 винищувачів F-16.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Червня, Неділя