Із мармеладом, малиною або екзотична – найцікавіші рецепти куті
На Святвечір традиційно на святкових столах в українців мають бути 12 пісних страв. Та головною завжди є кутя. Зазвичай, її готують з пшениці та додають мед і мак. Та рецептів цієї страви є набагато більше. Найсмачніші та найцікавіші рецепти куті знайдете нижче.
Кутя на Святвечір символізує єднання з Богом і світом померлих. Також ця страва є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. Крім куті, обов’язковими стравами на Святій вечері є узвар, пісні вареники, борщ, пампухи.
Кутя з мармеладом

Продукти:
Склянка пшоняної або перлової крупи
Півсклянки родзинок
Кілька ложок меду
100 г мармеладу
50 г ядер волоських горіхів
Узвар
Крупу кілька разів промити та варити за стандартною схемою (залити водою у сіввідношенні 1:3), додавши в середині варіння родзинки. Коли крупа буде зварена, її слід промити холодною кип’яченою водою.
В окремій посудині мед розвести з узваром та додати горіхи. Крупу полити соусом і зверху додати порізаий мармелад.
Кутя із сухофруктами і малиною

Продукти:
2 склянки пшениці
Сушені яблука та груші
100 г родзинок
Сушена або розморожена малина (чверть склянки)
Мед за смаком
Пшеницю просіяти та промити. Залити зерна 4 склянками води та варити 25-30 хвилин. Коли вода закипить, додати яблука, груші і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.
Коли зварена суміш охолоне, додати мед Залишити на 1-2 години, а потім подати на стіл.
Рисова кутя (Екзотична)

Продукти:
Склянка рису
100-150 г волоських горіхів
100 г кураги
Банку консервованих ананасів
2-3 столові ложки меду
Узвар
Перед приготуванням рис треба кілька разів промити. Далі готуємо його за стандартною схемою, головне не переварити. А після того, як рисова каша звариться, знову слід промити рис холодною кип’яченою водою.
Окремо на сковорідці обсмажити горіхи, а потім подрібнити їх у блендері. Курагу нарізати на маленькі шматочки. Ананаси (можуть бути консервовані) нарізати кубиками. Мед розвести з узваром та додати в це горіхи, курагу та ананаси. Подаючи на стіл рис слід полити цим соусом. При бажанні можна додати інші екзотичні фрукти.
