<

«Живі, поки пам’ятаємо»: в Іваничах вшанували пам‘ять загиблих Героїв

18:15 | 29.08.2024 / Іваничі / , /
Перегляди
867
/ Коментарі відсутні

29-го серпня в Іваничах біля пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають» відбулися пам’ятні заходи «Живі, поки пам’ятаємо»під час яких вшанували загиблих захисників.

Захід присвятили Дню пам‘яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який сьогодні відзначає вся країна, починаючи з 2019 року. До слова, саме в ці дні 10 років тому відбулися бої за Іловайськ Донецької області, які тривали з 6-го по 29-те серпня 2014 року й увійшли в історію під назвою “Іловайський котел”.

Участь в годині вшанування взяли родини загиблих Героїв Іваничівської громади, а також представники духовенства, поліції, влади, громадськості та військовослужбовці. 

Насамперед присутні вшанували пам’ять військових ЗСУ і учасників добровольчих формувань, які загинули, зникли безвісти чи померли, хвилиною мовчання.

Ведуча заходу Світлана Сидчук нагадала, що за офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому «зеленому коридорі» 366 українських воїнів загинули, 429 – дістали поранення різного ступеня важкості, 300 – потрапили у полон. Серед загиблих тоді був і житель Іванич Валерій Янчук, пам’ять якого вшанували кілька днів тому.

Потому відбулась поминальна літія, яку очолили настоятелі Свято-Покровського храму отці Андрій і Василь та духовенство Іваничівщини.

Отець Андрій у своїй проповіді наголосив, що символічним є проведення заходу в День Усікновення глави Іоанна Предтечі, який загинув за правду, так само як і нинішні Герої.

“Наші діти, які загинули від ворога за правду, за Україну, за нас із вами, за мир. Наша нація міцна, її не подолати. І якби не ставалось, прийде час і настане мить, коли ворог буде гірко плакати. Безумовно, не повернути наших найкращих синів і дочок. Але на вівтар перемоги, в яку ми твердо віримо, покладено найдорогоцінніше.

Кажуть, якщо хочеш співати в Ангельському хорі — співай в земному церковному, якщо хочеш стояти біля престолу Божого — будь священнослужителем, якщо хочеш бути в Ангельському війську — будь воїном і захисником своєї країни. І ми віримо, що наші діти, а чужих дітей не буває, — стали воїнами небесного війська”, – зазначив священник.

Учасники заходу помолилися за упокій загиблих захисників, згадали поіменно всіх іваничівців, які не повернулися додому живими з війни, а також висловили слова співчуття, підтримки й вдячності їх родинам за виховання справжніх патріотів України – синів-Героїв.

Насамкінець присутні поклали квіти та лампадки до пам’ятного знаку борцям за волю та незалежність України «Герої не вмирають» та до стел пам’яті загиблих Героїв у російсько-українській війні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

14 Вересня, Субота
13 Вересня, П’ятниця