<

Жителі Іванич відзначили Маковія та Перший Спас: фоторепортаж

16:01 | 1.08.2024 / Іваничі / , /
Перегляди
1187
/ Коментарі відсутні

1-го серпня, за новим календарем, в Україні відзначають Медовий Спас, або ж у народі Маковія, що походить від імені семи мучеників Старого Завіту – Маковіїв. У цей день християни освячують мед, воду та мак. А ще – букети квітів. В Іваничах чимало мешканців на освячення зібралися в Пантелеймонівській церкві ПЦУ.

Іваничівці вшанувати цей день святковою літургією та помолились за мир і якнайшвидшу Перемогу у війні з росією.

Під час урочистої служби настоятель храму отець Ярослав пояснив, що у церковному календарі свято називається як Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього. Також ще його називають днем семи мучеників Маковеїв, які прийняли мученицьку смерть за віру.

“Свято прийшло до нас із Візантії, де було встановлене близько ІХ ст. Воно полягало у перенесенні з імператорського палацу до храму Софії частини хреста Господнього, що збереглася. Протягом двох тижнів цю святиню носили Константинополем для відвертання хвороб та очищення міста від злих духів, які, за давніми віруваннями, приносили епідемії страшних хвороб. Також за допомогою хреста освячували воду, щоб вона стала чистішою та щоб йшли дощі у спеку. Окрім цього сьогодні згадують сім мученників Макавеїв, їхню матір Соломію і вчителя Єлеазара, які прийняли смерть за свою віру в Господа”, – зазначив священник.

Після святкової служби на подвір’ї храму відбулося освячення води, а потому священник окропив нею те, що принесли жителі. В основному, це кошики з медом і маком та “маковійчики” – букети із польових трав і різноманітних квітів.

До слова, спас “Медовий” або “Маковій” отримав свою назву не просто так – за старих часів люди в цю дату починали збирати мак і мед. Загалом слово Спас – це коротка форма від слова спасіння чи спаситель. Існує три Спаси, окрім медового є ще яблучний та горіховий.

Віряни розповіли журналістам БУГу, що всі трави і квіти, яких торкнеться свята вода, стають цілющими, тож зберігати їх потрібно біля ікон. Потім з них можна заварювати настої, робити мазі і навіть просто прикладати до хворого місця.

В свої букетики жителі Іванич вклали колосся пшениці, польові, лісові та лікувальні рослини, засушені трави, а також головки маку.

Пропонуємо читачам БУГу фоторепортаж зі святкового богослужіння у Пантелеймонівському храмі ПЦУ:




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

16 Вересня, Понеділок