<

Лопатіна на Шумука: в Литовезькій громаді перейменували вулицю на честь найдовголітнішого політичного в’язня у світі

16:20 | 5.08.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
653
/ Коментарі відсутні

У селі Мовники Литовезької громади з’явилася вулиця Данила Шумука. Саме так вирішили перейменувати колишню вулицю Лопатіна.

Як інформують на сторінці “Деколонізація. Україна” в Телеграмі, Данило Шумук – громадський діяч, в’язень польських тюрем і радянських таборів, дисидент, учасник українського руху опору. Член Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Народився на Волині. Помер на Донеччині.

Детальна біографія Данила Шумука опублікувана в інтернет-виданні “Український інтерес”. Відповідно до цієї інформації, доля дисидента багата на трагічні та героїчні події. Польське ув’язнення, штрафбат, німецький концтабір, втеча, боротьба в УПА, багаторічне ув’язнення в Радянському Союзі, повстання у Норильському таборі – важко повірити, що все це сторінки життя однієї людини. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International у 80-х роках минулого століття визнала Данила Шумука найстаршим політичним каторжником. Із 89 років життя наш герой 42,5 роки провів по той бік ґрат. Дисидента мордували у польських, нацистських, сталінських та брежнєвських таборах.

До слова, у 1987 році Шумук виїжджає у Торонто. Вже в еміграції він стає чи не єдиним українським дисидентом, якого приймав особисто президент США Рональд Рейган.

У 2002 році Данило Шумук повернувся в Україну до доньки в Красноармійськ, де відійшов у вічність за два роки в 90-річному віці. У 2008 році посмертно нагороджений орденом “За мужність” 1 ступеня.

Нагадаємо, як повідомила Волинська облдержадміністрація, у Володимирському районі перейменують 14 вулиць. Зокрема, в Литовезькій громаді змінили назву 4 вулиці: в селі Кречів: вул. Першотравнева на вул. Козацька та вул. Любелі Наташі на вул. Олени Пчілки. В селі Мовники: вул. Інтернаціональна на вул. Зоряна Франчука та вул. Лопатіна на вул. Данила Шумука.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 Вересня, Понеділок