<

Одну школу закриють, три стануть дев’ятирічками, а старші класи будуть лише в одному ліцеї: навчальні заклади Іваничівської громади реформують

19:21 | 3.07.2024 / Іваничі / , , , /
Перегляди
4082
/ Коментарі відсутні

Менчичівську початкову школу в Іваничівській громаді закриють, Мишівський ліцей та ліцей №2 імені Юрія Лелюкова переформатують в гімназії з 9-ти класним навчанням. Старші класи будуть лише в Іваничівському ліцеї №1.

На пленарному засіданні 28-го червня депутати затвердили план формування мережі закладів загальної середньої освіти Іваничівської селищної ради на 2025-2027 роки.

Начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Алла Наумук повідомила, що до 1-го вересня 2024 року необхідно затвердити мережу закладів загальної середньої освіти. Мовляв, прийняли зміни до профільного законодавства, відповідно до яких в ліцеї обов’язково має бути два паралельних класи з різними профілями навчання. Головна освітянка громади підкреслила, що цій вимозі відповідає лише Іваничівський ліцей №1. Решту ліцеїв необхідно реорганізувати в гімназії з 1-9 класами навчання. Так, дев’ятирічками стануть ліцей імені Сергія Байдовського в селі Соснина, ліцей в селі Мишів та Іваничівський ліцей №2 імені Юрія Лелюкова. Зміни в навчальний процес мають запровадити до 1-го вересня 2025 року.

“Тепер у законодавчих вимогах до того, яким саме має бути ліцей, чітко сформовано, що він має мати два паралельних класи, де можна організувати різні профілі. Проаналізувавши мережу наших навчальних закладів, ми зробили висновок, що на звання типу ліцей в нашій громаді підлягає лише ліцей №1. Там дійсно є паралельні класи, де можна організувати три різні профілі навчання. Виключили вимогу, що в паралельних класах ліцеїв має бути не менше ста учнів. Тепер цієї цифри немає. Однак вказано, що має бути два класи”, – зазначила Алла Наумук.

Також, за її словами, зміни чекають і Менчичівську початкову школу. Її доведеться закрити. Причина – недостатня кількість учнів. Наразі троє школярів цього навчального закладу вже написали заяви на переведення в Мишівський ліцей. Вчителі, які там працювали, теж будуть переведені в Мишівський ліцей, а технічні працівники будуть скорочені. Ліквідувати школу мають до 1-го вересня 2025 року.

В Іваничівському ліцеї №1 відбудуться не такі кардинальні зміни. До 1-го вересня 2027 року він має змінити тип і назву. Буде Іваничівський ліцей профільного типу зі структурними підрозділами початкова школа та базова загальна середня школа.

Депутат Сергій Лойко поцікавився, якщо 10-ті класи будуть лише в одному навчальному закладі громади, то чи не буде в учнів з інших населених пунктів проблем з доїздом.

Алла Наумук запевнила, що жодних труднощів не буде. Адже в ліцеї №1 можливі два варіанти: облаштування гуртожитку і організація підвезення шкільним автобусом.

“Краще купити ще один автобус і організувати довіз учнів, ніж робити житло в приміщеннях, наймати вихователів і до того ж має бути налаштований процес харчування. Наступного року в нас буде близько 75 учнів в 10 класах. З них 30-40 – з Іванич, решта з сіл громади”, – зауважила Алла Наумук.

Депутати більшістю голосів підтримали запропонований план формування мережі закладів загальної середньої освіти на 2025-2027 роки. Тож вже незабаром в навчальних закладах громадах відбудуться зміни.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 Липня, Субота
5 Липня, П’ятниця