<

Ірина Фаріон після замаху померла у лікарні

00:50 | 20.07.2024 / Новини / , /
Перегляди
724
/ коментарі 4

Громадська діячка і політикиня Ірина Фаріон, в яку стріляв невідомий, померла у реанімації. Сталося це 19-го липня о 23:20.

Нагадаємо, близько 19:30 невідомий вистрілив Ірині Фаріон у голову біля її будинку на вулиці Масарика у Львові. До лікарні вона поступила у критичному стані. Поліція області розпочала спецоперацію із затримання нападника.

Як повідомляє Суспільне Львів, Ірину Фаріон госпіталізували до лікарні святого Пантелеймона близько 20:00 з вогнепальним пораненням голови. О 22:50 керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова Наталія Матолінець повідомила, що Ірині Фаріон провели операцію первинної обробки голови та перевели в реанімацію. Лікарі продовжували боротися за її життя.

“Близько 20:00 до нас поступила пацієнтка Ірина Фаріон з ознаками відкритого проникаючого вогнепального поранення голови. Стан критичний. Глибока мозкова кома. Штучна вентиляція легень”, — казала Наталія Матолінець про стан професорки.

О 23:33 керівниця анестезіологічної служби Першого ТМО Львова повідомила, що врятувати Ірину Фаріон не вдалось.

“Попри усі зусилля медиків, попри усі проведені реанімаційні заходи врятувати життя Ірини Фаріон не вдалося. Пацієнтка померла. Серце не витримало. Медицина виявилася безсилою”, — повідомила Наталія Матолінець.

Інформацію про смерть Фаріон підтвердив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

“Дуже прикро, але, попри всі зусилля медиків, врятувати Ірину Фаріон не вдалося. Щирі співчуття рідним, близьким та учням Ірини Дмитрівни”, – написав він. 

За його словами, пошуки нападника все ще тривають.

Як інформує ТСН, нападник, за словами очевидців, здійснив один постріл, поціливши у скроню. Після цього стрілок втік, і наразі його шукає поліція. За словами свідків, стрілець був у рукавичках, а зброя була без глушника.

Ймовірний вбивця тижнями чатував Фаріон біля будинку

Сусіди Ірини  Фаріон розповіли, що близько двох тижнів на лавці навпроти підʼїзду Ірини Фаріон помічали дивного молодика, який сидів у дворику ледь не зранку до вечора.

“Ця людина десь тижні два-три назад завжди сиділа у нас навпроти підʼїзду. Стабільно зранку до вечора. Було жарко, 40 градусів тепла по факту, а на ньому – кросівки, шкарпетки, штани, довга кофта”, – розповів один з сусідів.

Він додав, що навіть була думка зателефонувати в поліцію, щоб з’ясували навіщо у дворі постійно сидить чоловік, якого ніхто з сусідів не знає.

Також у мережі поширюють імовірне фото стрілка. Однак офіційного підтвердження його причетності до замаху на Ірину Фаріон наразі немає.

В мережі поширюється фото ймовірного вбивці Ірини Фаріон / © скриншот з відео

Пошуки вбивці

Поліція Львівської області також офіційно підтвердила факт стрілянини у Львові та поранення жінки на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook. Однак ім’я Ірини Фаріон у повідомленні не згадується.

 “19 липня о 19.30 на оперативну лінію 102 надійшло повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу. Правоохоронці встановили особу пораненої, 60-річної львівʼянки. Її було госпіталізовано з вогнепальним пораненням голови”, – йдеться у повідомленні.

За повідомленням очільника МВС Ігоря Клименка, напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство.

“Поліція, інші необхідні служби працюють на місці стрільби. Мають покази свідків, опрацьовують дані з камер відеоспостереження. Розкриття злочину в активній фазі”, – зазначив міністр. 

На виїздах з міста встановлено контрольні пункти для перевірки всіх транспортних засобів. Очевидців та всіх, хто може надати будь-яку інформацію про нападника, просять звернутися до правоохоронних органів. 

Довідка.

Ірина Фаріон народилася 29 квітня 1964 року у Львові. Вона була мовознавицею – професоркою Національного університету «Львівська політехніка», політикинею – членкинею політради ВО «Свобода», двічі – депутаткою Львівської облради від ВО «Свобода», після цього – народною депутаткою України VII скликання (2012-2014 року),

Упродовж 2013-2019 років Ірина Фаріон вела заснований нею телепроєкт «Велич особистості» на парламентському каналі «Рада». Його метою була популяризація знань про знакові постаті української історії, культури, політики. Усього вийшло 160 програм.

Також Ірина Фаріон була засновницею та авторкою телевізійного проєкту «Ген українців» (2019-2023) на львівському телеканалі НТА. Окрім того, вона вела два YouTube-канали Iryna Farion та Студія Фаріон, де вела проєкти «ПротиАнглізм», «ПолітОгляд» та «Курси з культури української мови».

Ірина Фаріон також неодноразово робила скандальні заяви, зокрема, про «Пласт», про окупацію і руйнування Маріуполя росіянами тощо.

До слова, 30-го вересня 2021 року Ірина Фіріон приїжджала у Нововолинськ. Тоді вона зустрічалась і спілкувалась з вчителями ліцеїв громади. На зустрічі мовознавиця підняла питання про те, як повернути українцям їхню свідомість та історичну пам’ять, поділилась з вчителями цікавою та пізнавальною літературою.




коментарів: 4
  1. Царство Небесне! Вічна пам’ять! Нічого дивного. Так, за українську мову в Україні вбивають. У Львові, місцеві хлопці, по завданню ФСБ Росії (за гроші) палять автівки військовиків ЗСУ. Двох вже впіймали. Цілком можливо, що це їхніх рук робота. На пропонованому “БУГом” фото: Імовірний вбивця І.Фаріон, що сидів тиждень, перед замахом, на лаві біля її помешкання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 Вересня, Неділя
7 Вересня, Субота