Для українських школярів розробляють нове меню: Клопотенко «привідкрив завісу»
В Україні для шкільних їдалень з’явиться рецептурний збірник, за яким можна буде приготувати 500 страв.
Про це повідомив розробник нового харчування в українських школах, кулінар і ресторатор Євген Клопотенко, пише «Обозреватель».
За словами Клопотенка, нові рецепти, що відповідають нормам харчування учнів, допоможуть школам створювати різноманітні унікальні меню.
«Працюючи над реформою шкільного харчування, ми побачили потребу кухарів у збільшенні вибору страв, які вже відповідають новим стандартам, для можливості формування меню школами», – зазначив Клопотенко.
Конкретні назви страв Клопотенко не назвав, зазначивши лише, що вони знаходяться в розробці. Він уточнив, що до збірки з рецептами увійдуть 160 уже затверджених страв і ще 340 нових, які будуть відповідати нормам калорійності, білків, жирів і вуглеводів.
Крім того, вважає ресторатор, включення до меню кращих страв кухонь світу, у тому числі української, сприятиме розвитку загальної гастрономічної культури.
Технологічні карти та інші документи щодо нових страв команда Клопотенка планує передати на експертизу до Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН і Держпродспоживслужби вже цієї весни.
Вихід готової збірки рецептів запланований на середину 2022 року.
Як повідомляли, в Україні з 1-го січня школи остаточно перейшли на новий стандарт харчування. У школах впровадили нове меню, яке складається зі 160 страв.
Також, у шкільних буфетах забороняється продавати низку продуктів, зокрема солодкі хлібобулочні вироби, газовані напої, каву та продукти з високим вмістом цукру або солі.