<

Чому в Україні постійно зростають ціни

Цей запис опубліковано більш як рік тому
08:41 | 9.01.2019 / Новини /
Перегляди
4
/ коментарів 16

Цінові стрибки відбуваються через не достатню кількість потужностей для зберігання та переробки продуктів.

Так, знаменита криза з гречкою виникла, бо не вистачало умов для зберігання сировини, розповів для Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

“Крім того, в Україні не завжди обґрунтований сезонний фактор. Коли ціна протягом сезону зростає на 20-30% – це нормально. Коли коливання відбуваються раптово – це викликає питання. У першу чергу до Антимонопольного комітету, який повинен слідкувати за різкими стрибками цін”, – наголошує Олексій Кущ.

Ціни в Україні відстають від європейських через низький рівень доходів населення.

“У 2019-му з одного боку побачимо вирівнювання цін до європейського рівня. З іншого – наші зарплати явно зростатимуть меншими темпами, ніж вартість товарів і послуг. Тому якість життя українців буде погіршуватися”, – додав експерт.

За його словами, держава повинна створювати більше потужностей, щоб переробляти, зберігати та транспортувати сировину. Паралельно запускати в роботу Антимонопольний комітет. Поки він не почне ефективно працювати, ринок шукатиме слабкі місця і створюватиме “цінові бульбашки”.

За словами економіста Олександра Охріменка, ціни зростають через ПДВ.

“Ця система працює не ефективно. Виробники, продавці закладають у вартість товару додатково 20%. Адже їм ніхто не повертає податок на додану вартість. А свої гроші вони не хочуть втрачати”, – говорить економіст.

Протягом 2018-го ціни найбільше зросли на овочі, хліб і м’ясо. Лідерами подорожчання стали цибуля і морква. У червні кілограм моркви коштував 35 грн. Зараз ціна опустилася. Відчутно подорожчала цибуля. Торік за кілограм платили 3,5 грн. Зараз – понад 15. До кінця року ще 10% додасть до ціни картопля. Від початку серпня вона вже подорожчала на 15-20%.

коментарів: 16
  1. коли був СССР, буржуі змушені були підвищувати рівень життя народу, бо інакше їм зробили б мірову революцію. Тепер всюди буржуі, і можна не соромитися а драти з народу по 3 шкіри, причому всюди… так шо все нормуль..за шо боролися…

    • Коли був совок, відбулося повстання у Новочеркаську. Чому? Тому що “на бажання трудящих” були підвищені ціни (не те, чого і так не було у магазинах) та норми праці. Керівництво міста ще й пожартувати мало совість: “Нема м’яса – жеріть пиріжки з лівером”. Незадоволені антісавєччікі отримали примусове лікування свинцем, коротше кажучи…
      Ото часи були, нє?

      • ну і скільки таких випадкив було ? заказ вас кожного дня, та ще й в збоченій формі, і нічого, тільки “Слава Україні ” у відповідь !

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Грудня, Вівторок
22 Грудня, Понеділок