<

Буряк по-новому: приготуйте топ-5 яскравих і смачних рецептів

03:52 | 2.12.2025 / Новини / /
Перегляди
105
/ Коментарі відсутні

Зазвичай, українські господині використовують буряк, як головний інгредієнт для традиційного борщу, проте, насправді цей овоч досить недооцінений, адже з нього можна приготувати безліч смачних і, до того ж, корисних страв для всієї родини.

Саме тому УНН підготував для вас добірку простих рецептів з буряка для вашого здорового та яскравого меню.

Буряковий крем-суп

Інгредієнти:

  • буряк – 4 шт;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт;
  • морква – 1 шт;
  • часник – 2 зубчики;
  • овочевий бульйон – 500 мл;
  • вершки 15% – 200 мл;
  • сіль, перець – на смак;
  • олія – для смаження;
  • зелень – для подачі.

Приготування:

  1. Буряк і моркву помийте, почистіть і наріжте невеликими шматочками.
  2. Очистіть цибулю і часник, подрібніть.
  3. Розігрійте глибоку сковороду з олією, обсмажте цибулю з часником, додайте шматочки буряка і моркви та смажте ще 5 хвилин.
  4. Залийте тушковані овочі бульйоном, посоліть, поперчіть, доведіть до кипіння і готуйте під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин.
  5. Дайте страві трохи охолонути.
  6. Подрібніть усе блендером, додайте вершки, перемішайте, додайте сіль і перець за смаком. Якщо суп вийшов занадто густий, додайте ще вершків.
  7. При подачі посипте зеленню.

Мигдалево-бурякове печиво з кокосово-малиновим кремом

Інгредієнти (на 8 порцій):

  • буряк – 130 г;
  • пшеничне цільнозернове борошно – 1,5 склянки;
  • мигдалеве борошно – 0,5 склянки;
  • лляне борошно – 0,25 склянки;
  • морська сіль – 1 дрібка;
  • невеликий банан – 1 шт;
  • малина (можна використовувати заморожену) –- 0,25 склянки;
  • рідка кокосова олія – 4 ст. л.;
  • стевія (або інший підсолоджувач) – 1 ч. л.

Приготування:

  1. Крем: змішати малину, 3 ст. л. рідкої кокосової олії та стевію. Збити блендером, перелити в миску з товстими стінками і поставити в холодильник.
  2. Розігріти духовку до 180°С.
  3. Барвник для тіста: змішати банан, буряк і 1 ст. л. кокосової олії, збити блендером.
  4. Сухі інгредієнти: пшеничне, лляне та мигдалеве борошно змішати з дрібкою солі.
  5. Влити барвник у борошняну суміш і перемішати ложкою або руками. Має вийти еластичний щільний колобок яскраво-червоного кольору. Якщо тісто занадто сухе — додати 1 ст. л. кокосової олії і знову вимісити.
  6. Розкачати тісто шаром приблизно 6 мм, вирізати печиво бажаної форми та величини.
  7. Випікати 12 хвилин, перевірити готовність, охолодити.
  8. Фінальний етап: на кожне печиво покласти 1 ч. л. крему, накрити другим печивом, притиснути і розподілити крем. Можна нанести крем зверху і прикрасити ягодами або горішками.

Буряк по-корейськи

Інгредієнти:

  • буряк – 1 кг;
  • часник – 7-8 зубчиків;
  • перець гострий червоний мелений – 0,5 ч. л;
  • коріандр мелений – 0,5 ч. л;
  • соняшникова рафінована олія – 1/3 склянки;
  • оцет 9% – 4,5 ст. л;
  • сіль – за смаком.

Приготування:

  1. Сирий очищений буряк натерти довгою соломкою за допомогою терки для корейських салатів.
  2. Змішати буряк із подрібненим часником, оцтом, сіллю та спеціями.
  3. Нагріти олію, але не доводити до кипіння, і влити її в салат.
  4. Добре перемішати і залишити в холодильнику на добу.

Котлети з буряка в духовці

Інгредієнти:

  • буряк – 400 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля – 1;
  • борошно – 2 ст. л;
  • яйце – 1;
  • спеції за смаком.

Приготування:

  1. Цибулину очистити та нарізати кубиками.
  2. Буряк натерти на тертці.
  3. Змішати овочі, додати яйце, борошно та спеції. Має вийти клейка маса.
  4. З отриманої суміші сформувати невеликі котлети, викласти їх у форму для випікання.
  5. Випікати 30 хвилин при 200°С.

Бурякова ікра

Інгредієнти:

  • буряк – 500 г;
  • помідори – 2,5 кг;
  • морква – 500 г;
  • цибуля – 500 г;
  • болгарський перець – 500 г;
  • часник – 1 головка;
  • олія – 500 мл;
  • сіль – за смаком

Приготування:

  1. Почистити буряк, моркву та цибулю.
  2. У болгарського перцю видалити насіння та білу перегородку.
  3. З помідорів видалити зелену серцевину.
  4. Подрібнити буряк, моркву, цибулю, перець і помідори за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку.
  5. Посолити та варити на слабкому вогні 1,5–2 години, регулярно помішуючи.
  6. Наприкінці додати перемелений часник.
  7. Розлити ікру в чисті сухі банки, закатати кришками і поставити банки догори дном до повного охолодження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

15 Грудня, Понеділок
14 Грудня, Неділя