Буряк по-новому: приготуйте топ-5 яскравих і смачних рецептів
Зазвичай, українські господині використовують буряк, як головний інгредієнт для традиційного борщу, проте, насправді цей овоч досить недооцінений, адже з нього можна приготувати безліч смачних і, до того ж, корисних страв для всієї родини.
Саме тому УНН підготував для вас добірку простих рецептів з буряка для вашого здорового та яскравого меню.
Буряковий крем-суп

Інгредієнти:
- буряк – 4 шт;
- цибуля ріпчаста – 1 шт;
- морква – 1 шт;
- часник – 2 зубчики;
- овочевий бульйон – 500 мл;
- вершки 15% – 200 мл;
- сіль, перець – на смак;
- олія – для смаження;
- зелень – для подачі.
Приготування:
- Буряк і моркву помийте, почистіть і наріжте невеликими шматочками.
- Очистіть цибулю і часник, подрібніть.
- Розігрійте глибоку сковороду з олією, обсмажте цибулю з часником, додайте шматочки буряка і моркви та смажте ще 5 хвилин.
- Залийте тушковані овочі бульйоном, посоліть, поперчіть, доведіть до кипіння і готуйте під кришкою на маленькому вогні 30 хвилин.
- Дайте страві трохи охолонути.
- Подрібніть усе блендером, додайте вершки, перемішайте, додайте сіль і перець за смаком. Якщо суп вийшов занадто густий, додайте ще вершків.
- При подачі посипте зеленню.
Мигдалево-бурякове печиво з кокосово-малиновим кремом

Інгредієнти (на 8 порцій):
- буряк – 130 г;
- пшеничне цільнозернове борошно – 1,5 склянки;
- мигдалеве борошно – 0,5 склянки;
- лляне борошно – 0,25 склянки;
- морська сіль – 1 дрібка;
- невеликий банан – 1 шт;
- малина (можна використовувати заморожену) –- 0,25 склянки;
- рідка кокосова олія – 4 ст. л.;
- стевія (або інший підсолоджувач) – 1 ч. л.
Приготування:
- Крем: змішати малину, 3 ст. л. рідкої кокосової олії та стевію. Збити блендером, перелити в миску з товстими стінками і поставити в холодильник.
- Розігріти духовку до 180°С.
- Барвник для тіста: змішати банан, буряк і 1 ст. л. кокосової олії, збити блендером.
- Сухі інгредієнти: пшеничне, лляне та мигдалеве борошно змішати з дрібкою солі.
- Влити барвник у борошняну суміш і перемішати ложкою або руками. Має вийти еластичний щільний колобок яскраво-червоного кольору. Якщо тісто занадто сухе — додати 1 ст. л. кокосової олії і знову вимісити.
- Розкачати тісто шаром приблизно 6 мм, вирізати печиво бажаної форми та величини.
- Випікати 12 хвилин, перевірити готовність, охолодити.
- Фінальний етап: на кожне печиво покласти 1 ч. л. крему, накрити другим печивом, притиснути і розподілити крем. Можна нанести крем зверху і прикрасити ягодами або горішками.
Буряк по-корейськи

Інгредієнти:
- буряк – 1 кг;
- часник – 7-8 зубчиків;
- перець гострий червоний мелений – 0,5 ч. л;
- коріандр мелений – 0,5 ч. л;
- соняшникова рафінована олія – 1/3 склянки;
- оцет 9% – 4,5 ст. л;
- сіль – за смаком.
Приготування:
- Сирий очищений буряк натерти довгою соломкою за допомогою терки для корейських салатів.
- Змішати буряк із подрібненим часником, оцтом, сіллю та спеціями.
- Нагріти олію, але не доводити до кипіння, і влити її в салат.
- Добре перемішати і залишити в холодильнику на добу.
Котлети з буряка в духовці

Інгредієнти:
- буряк – 400 г;
- часник – 1 зубчик;
- цибуля – 1;
- борошно – 2 ст. л;
- яйце – 1;
- спеції за смаком.
Приготування:
- Цибулину очистити та нарізати кубиками.
- Буряк натерти на тертці.
- Змішати овочі, додати яйце, борошно та спеції. Має вийти клейка маса.
- З отриманої суміші сформувати невеликі котлети, викласти їх у форму для випікання.
- Випікати 30 хвилин при 200°С.
Бурякова ікра

Інгредієнти:
- буряк – 500 г;
- помідори – 2,5 кг;
- морква – 500 г;
- цибуля – 500 г;
- болгарський перець – 500 г;
- часник – 1 головка;
- олія – 500 мл;
- сіль – за смаком
Приготування:
- Почистити буряк, моркву та цибулю.
- У болгарського перцю видалити насіння та білу перегородку.
- З помідорів видалити зелену серцевину.
- Подрібнити буряк, моркву, цибулю, перець і помідори за допомогою блендера або пропустити через м’ясорубку.
- Посолити та варити на слабкому вогні 1,5–2 години, регулярно помішуючи.
- Наприкінці додати перемелений часник.
- Розлити ікру в чисті сухі банки, закатати кришками і поставити банки догори дном до повного охолодження.
