<

Астронавти відправилися в космос на вісім днів, однак тепер можуть застрягти там до 2025 року

19:41 | 8.08.2024 / Новини / /
Перегляди
206
/ Коментарі відсутні

Ще в червні двоє американських астронавтів Баррі Вілмор і Суніта Вільямс вирушили в тестову місію на Міжнародну космічну станцію, вони сподівалися повернутися додому через кілька днів. Однак літають над Землею вже майже два місяці й можуть іще пробути там до лютого 2025 року. 

Про це пише BBC. 

61-річний Вілмор і 58-річна Вільямс прилетіли на станцію на космічному кораблі Boeing Starliner. Це був перший тестовий політ із людьми на борту, щоб перевірити, як працює новий космічний корабель, перш ніж його почнуть використовувати регулярно.

Однак під час місії виникли проблеми, які призвели до витоків у силовій системі та відключення деяких двигунів корабля.

Хоча вони безпечно дісталися до МКС, їм знадобиться альтернативний вид транспорту, щоб повернутися додому, якщо Starliner визнають небезпечним для повернення на Землю. Нині представники NASA кажуть, що «твердих рішень щодо наступних кроків» не ухвалили. 

«Наш головний варіант — повернути Бутча (Баррі Вілмора — ред.) та Суні на Starliner. Однак ми зробили необхідне планування, щоб переконатися, що у нас є інші відкриті варіанти», — сказав менеджер програми NASA Commercial Crew Стів Стіч.

За їхніми словами, одним із потенційних варіантів — долучення двох астронавтів до іншої місії, запланованої на вересень, і їхнє повернення на Землю в лютому 2025 року. Політ на космічну станцію здійснить корабель SpaceX Crew Dragon. 

Цей план означатиме, що астронавти проведуть на борту Міжнародної космічної станції понад вісім місяців, а не вісім днів. Якщо використовувати Crew Dragon, то корабель Starliner повернуть на Землю без екіпажу, під комп’ютерним керуванням.

Представники NASA заявили, що для ухвалення остаточного рішення може знадобитися тиждень або більше. Раніше цього тижня космічна агенція використала ракету SpaceX, щоб доставити на МКС більше їжі та припасів, зокрема додатковий одяг, для двох астронавтів.

Минулого місяця на короткому брифінгу компаньйони сказали, що «абсолютно впевнені» у зворотній подорожі, а Starliner — «справді вражає». Це третє перебування на борту МКС для пілотеси гелікоптера ВМС США у відставці Вільямс, а от Вілмор — колишній пілот винищувача, раніше двічі побував у космосі.

«Таке відчуття, ніби повертаюся додому. Приємно плавати навколо. Приємно бути в космосі й працювати тут із командою Міжнародної космічної станції», — сказала астронавтка. 

Тим часом Boeing сподівався, що ця перша місія Starliner прокладе шлях для регулярного використання його капсули для місій туди й назад до станції. 




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

10 Вересня, Вівторок
9 Вересня, Понеділок