Як якісно рахувати калорії: основні правила
Калорії – це одиниця виміру, яка показує кількість енергії в їжі. Для підтримки здоров’я та фізичної форми важливо контролювати споживання калорій. Недостатнє споживання калорій може призвести до нестачі необхідних поживних речовин, що негативно позначиться на здоров’ї. Важливо дотримуватись балансу та споживати достатню кількість калорій. Ефективним помічником у цьому питанні є калькулятор індексу маси тіла, який легко використовувати в онлайн-режимі.
Чи потрібно рахувати калорії, якщо мета – нормалізувати травлення
Добова потреба людини у калоріях і двох змінних – індивідуальні енерговитрати і величина основного обміну.
Підрахунок калорій – річ індивідуальна. І тут насамперед потрібно відштовхуватися від такого поняття, як величина основного обміну (ВГО) — це мінімальна кількість енергії, необхідна для здійснення життєво важливих процесів організму (фізіологічних, біохімічних, функціонування органів та систем). Величина базального метаболізму для дорослих жінок із нормальною вагою становить близько 1200-1400, але це, звісно, дуже індивідуально. А взагалі все залежить від статі, віку, складу тіла (відсоткового вмісту жиру та м’язів).
Необхідно дотримуватися співвідношення білків, жирів та вуглеводів (55-60% вуглеводи, 15% білки, 30% жири), правильно розподіляти їжу протягом дня. Важливим щодо необхідної добової калорійності є оцінка фізичної активності.
Підрахунок калорій

Надмірна вага – це фактор ризику багатьох захворювань, таких як цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда. Він також сприяє появі артрозів, так як підвищується навантаження при ходьбі на колінні та кульшові суглоби.
У сучасному світі людина витрачає енергії значно менше: вона пересувається машиною, на роботі сидить за комп’ютером, увечері вдома. До цього додається рясне харчування, а надлишок енергії витрачати ніде. Є лише два шляхи витратити цей надлишок: більше рухатися, або споживати кількість калорій, яку можна витратити протягом дня і не більше.
Оптимальний проміжок часу між їдою – 3-4 години. Поділ добової калорійності на 3-5 прийомів їжі, допомагає підтримувати ситість, нормальний рівень цукру та уникнути переїдання. Крім калорійності, не можна забувати про базові принципи здорового харчування.
Вести рахунок калоріям рекомендовано:
- бажаючим схуднути: нестача калорій веде до того, що вага тіла зменшується від витрати жирових запасів, що виробляється організмом для покриття дефіциту енергії;
- тим, хто прагне наростити м’язи: надлишок калорій гарантує збільшення маси тіла, домогтися зростання не жирового прошарку, а саме м’язів можна, споживаючи достатню кількість білка і регулярно тренуючись у спортзалі;
- прихильникам здорового способу життя, налаштованим на збереження існуючої фізичної форми: баланс отриманих та витрачених калорій необхідний для утримання ваги в нормі, а оптимальне співвідношення білків, жирів та вуглеводів зробить харчування повноцінним, забезпечивши здорове функціонування організму.
Підрахунок калорій – це зручне рішення, яке дозволяє впоратися із проблемою зайвої ваги без зайвих обмежень. Він допомагає людині зрозуміти, які продукти та страви містять більше або менше калорій. Це дозволяє вибирати їжу, багату на поживні речовини та низьку калорійність, що у свою чергу сприяє забезпеченню здорового та збалансованого харчування.
Також контроль над споживанням калорій допомагає більш свідомо планувати своє харчування та вибирати здорові продукти. Це може призвести до покращення загального здоров’я та зниження ризику різних захворювань.