<

Як вибрати та зареєструвати домен для сайту?

15:38 | 5.09.2024 / Статті / /
Перегляди
125
/ Коментарі відсутні

Щоб почати створення будь-якого онлайн-проєкту, потрібно вибрати ім’я для сайту. Домен – це не просто адреса сайту в Інтернеті, але й назва, яка допомагає відобразити суть вебресурсу для користувачів.

Тому перед тим як зареєструвати домен, потрібно проявити творчий підхід до пошуку влучної назви.

В статті розповідаємо про особливості вибору назви для сайту та як купити доменне ім’я.

Як обрати доменне ім’я для сайту

Незалежно від того, чи хочете ви придбати домен для інтернет-магазину, особистого сайту чи вебресурсу організації, існує декілька основних порад для вибору назви:

  • Назва сайту має бути простою, щоб користувачі могли легко її запам’ятати. 
  • Краще не обирати назви, які мають неоднозначне написання, особливо при усній передачі. Адже користувачам має бути легко її написати в пошуковому рядку браузера.
  • Якщо ви придумали занадто довгу назву (більше ніж три невеликих слова), яку буде складно запам’ятати, спробуйте її перетворити на абревіатуру.
  • Тематика вашого сайту може підказати ключові слова для вибору назви. Якщо SEO-ключ прихований в назві, це може сприяти просуванню вебресурсу.
  • Спробуйте онлайн-інструменти для генерації різних доменних назв на основі ваших вподобань.
  • Вибір влучної доменної зони може надати додаткову інформацію для ваших потенційних відвідувачів. Наприклад, вибір тематичної доменної зони підкажи сферу вашої діяльності, а вибір географічної або національної зони підкаже, на яку аудиторію ви орієнтуєтеся. А ось реєстрація домена .COM або іншої назви серед загальних зон не матиме особливого значення, оскільки такі зони зараз просто найпоширеніші та практично втратили своє початкове значення.
  • Подивіться, які назви використовують ваші конкуренти, щоб не допустити схожої назви.

Також реєстрація доменів має ряд важливих загальних правил:

  • Домен – це унікальна назва, яку можна зареєструвати лише один раз. Тому якщо вибрана назва зайнята іншим користувачем, ви не зможете її купити.
  • Назва може складатися з літер латиниці (рідше літер національних алфавітів), арабських цифр та дефісу. При цьому дефіс не може бути на початку чи в кінці назви.
  • Доменну зону для назви сайту не можна придумати. Її можна тільки обрати серед вже наявних зон. 
  • Назву можна зареєструвати мінімум на один рік. Максимальний строк реєстрації залежить від доменної зони.

Користуючись цими порадами, ви зможете придумати класну назву для будь-якого типу онлайн-ресурсу.

Як зареєструвати назву сайту

Реєстрація домену в Україні досить проста, потрібно лише знайти надійну компанію доменного реєстратора. Це можна зробити, аналізуючи незалежні рейтинги компаній на ринку таких послуг та відгуки користувачів. Якщо вам потрібен хостинг для сайту, рекомендуємо одразу шукати реєстратора, який також надає хостинговий сервіс.

Самі кроки доменної реєстрації можна назвати універсальними для будь-якого провайдера:

  1. Перейдіть на сайт провайдера та знайдіть модуль пошуку доменів.
  2. Перевірте доступність обраного домену через цей модуль, щоб переконатися, що він ще не зайнятий. На цьому етапі ви зможете побачити назву в різних доменних зонах та обрати найкращу.
  3. Розпочніть процес реєстрації вільного домену, користуючись підказками сайту провайдера.
  4. Вкажіть свої контактні дані, такі як ім’я, адреса, телефон та електронна пошта. Рекомендуємо вказувати свої справжні паспортні дані. У разі виникнення суперечок щодо права володіння зареєстрованим вами доменом буде складно довести, що ви є власником, якщо спочатку використовувалися неправильні дані.
  5. Оплатіть вартість реєстрації домену за допомогою обраного реєстратора. Ціни можуть варіюватися залежно від привабливості назви, обраної доменної зони та тривалості реєстрації.
  6. Ознайомтесь з  підтвердженням реєстрації домену, яке прийде на вашу електронну пошту. Там можуть бути додаткові важливі кроки залежно від доменної зони.

Деякі реєстратори пропонують додаткові послуги, такі як захист конфіденційності WHOIS, автоматичне продовження реєстрації тощо. Зверніть на це увагу при реєстрації домену.

Якщо ж так сталося, що назва, яка вам сподобалася, виявилась зайнятою, існує декілька варіантів вирішення цього питання:

  • Пошукати доменну назву в іншій зоні.
  • Спробувати якесь альтернативне написання назви, використовуючи додавання літер, зміну літер на цифри або додавання дефіса.
  • Зв’язатись з поточним власником та спробувати купити назву.

Але не рекомендуємо поспішати з покупкою зайнятого домену. Такі назви краще завчасно перевірити, щоб не мати подальших проблем з просуванням. Ось декілька простих перевірок, які стануть в пригоді:

  • Перевірка історії домену через онлайн-сервіс Wayback Machine (web.archive.org) допоможе, якщо зараз на домені немає чинного сайту. Цей сервіс зберігає копії сторінок та медіафайлів в архіві. Завдяки цьому можна перевірити, чи тематика сайту збігається з вашою сферою. Якщо ні, то це може стати проблемою.
  • Аналіз якості джерел профілю посилань за допомогою сервісу Ahrefs. Переконайтеся, що в профілі немає спам-посилань та інших шкідливих елементів.
  • Пошук через Google допоможе перевірити, чи має домен високі позиції в результатах пошуку або знаходиться в бані. Якщо вам вдалось знайти домен з високими показниками, це дуже допоможе новому сайту в просуванні.

Це основні рекомендації по вибору та реєстрації доменів, про які ми хотіли розказати. Якщо ви хочете сайт для успішного просування та монетизації, не лінуйтесь пошукати влучну доменну назву для сайту, яка привабить користувачів та легко запам’ятається їм.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *