<

Як вибрати односпальне ліжко

14:15 | 12.06.2024 / Статті / /
Перегляди
57
/ Коментарі відсутні

Порад щодо вибору комфортного спального місця є тисячі. У них легко загубитися та заплутатися. Одні розповідають про особливості розмірів, інші — про стильові деталі, треті — про конструктивні нюанси та механізми. У цьому матеріалі зібрана найкорисніша інформація щодо вибору ліжка для однієї людини: від переваг і недоліків матеріалів до різноманіття дизайнерських рішень.

Односпальні меблі відрізняються розмірами

Звучить дивно, але так воно і є. Попри те, що такі ліжка призначені для відпочинку лише однієї людини, вони можуть мати різну ширину: від 85 до 105 см. Бо в кожного свої вага й тип фігури. Щоб знайти оптимально зручний розмір, рекомендується лягти на матрац і закласти руки за голову, розвівши в сторони лікті. Вони не мають провисати чи зачіпати предмети поряд. У такому випадку ліжко буде комфортним. Інші варіанти — це про тісноту й неякісний відпочинок. 

Ще одна характеристика — висота. Найпростіший спосіб зрозуміти, який варіант вибрати, — сісти на матрац В ідеалі ступнями ви маєте впиратися в підлогу, а ноги водночас згинати в колінах під прямим кутом. Універсальною вважається висота ліжка 50 см. 

Важливо пам’ятати, що меблі мають бути зручними конкретній людині, яка на них спатиме. Тому, якщо чоловік високий, вони теж можуть бути піднятими. Коли йдеться про людину в солідному віці, їй має бути зручно вставати й лягати без зайвого навантаження на ноги чи хребет. 

Особливості каркаса та основи

Нюанси конструкції — це про стійкість і надійність. Варіантів є декілька, основні з них:

  • Дві опорні стінки й царги поміж ними. Міцна та надійна конструкція завдяки більшій площі основи. Але тут нижчі показники повітропроникності, і такі ліжка мають масивніший вигляд. 
  • Чотири царги й ніжки плюс або мінус спинки. Делікатні моделі, які будуть стійкими та міцними за умови правильного збирання та використання надійних матеріалів. 

Особливої уваги заслуговує основа. Колись це були пружини. Лягав на ліжко — і наче тонув у перинах і матрацах. Сьогодні такі моделі — рідкість. Натомість випускають меблі з такими основами:

  • Суцільна плита. Бюджетне рішення, яке має ключовий недолік — бракує вентилювання матраца. 
  • Металеві рейки. Один із найміцніших варіантів, що має найтриваліший термін використання. З мінусів — бракує амортизації. 
  • Ламелі. Сучасна основа, яка вирізняється пружністю і довговічністю. Важливо тільки переконатися, що кількість таких планок є достатньою для конкретних параметрів. У випадку з односпальною моделлю йдеться про щонайменше 15 ламелей. Також рекомендується брати меблі з планками з дерева: бука, берези. Пластикові менш зносостійкі й мають коротший термін служби. 

Особливістю конструкції є також наявність чи відсутність узголів’я. Це перевага, якщо є місце для габаритнішого ліжка. Такі узголів’я додають особливого стилю меблям. Вони можуть бути виконані з текстилю, вирізьблені з дерева чи ковані з металу. Недолік лише в тому, що тканинні чи шкіряні спинки потребують певного догляду та із часом можуть втрачати свою привабливість. Але це станеться не за рік чи два. А поки у вас стоятиме таке ліжко односпальне з гарантією від виробника, ви зможете спиратися на нього, читаючи книгу чи переглядаючи кіно. А ще високі текстильні спинки слугують непоганим тепло- та шумоізолятором, якщо за стіною неспокійні сусіди чи, наприклад, дитяча кімната.

Підіймальний механізм: аргументи за і проти

Ще одна деталь, яку потрібно розуміти перед покупкою ліжка — чи потрібна вам ніша під ним. Багато сучасних меблів мають такі короби, що розміщуються під матрацами, доступ до яких є через облаштування спеціального підіймального механізму. Під основою ліжка можна ховати одяг, іграшки, книжки чи постільну білизну. Зрештою, будь-що, для чого не знайшлося оптимального місця в інших тумбах чи шухлядах. Це практичне та ергономічне рішення. Єдиний нюанс — перевіряйте міцність дна такої ніші, щоб вона могла витримати те навантаження, яке ви для неї готуєте. 

Якщо ви маєте намір купити односпальне ліжко зі звідним дном, зверніть увагу на особливості роботи таких систем:

  • Ручний механізм. Недорогий і довговічний. Але потребує фізичної сили, щоби підняти спальну основу. Облаштовується за допомогою петель. 
  • Пружинна система. Комфортніша, бо підіймати вагу матраца допомагають спіральні металеві механізми. Але в них достатньо короткий термін служби — приблизно 5 років. Тому із часом систему частково чи повністю доведеться змінити. 
  • Газові амортизатори. Найбільш зручний варіант, що дає змогу без зайвих зусиль підіймати, фіксувати, а потім опускати основу ліжка для легкого доступу до ніші під ним. Така конструкція дорожча, але з нею зможе впоратися навіть дитина. Також газліфт — надійний і довговічний механізм. 

Ще важливо перед покупкою ліжка з коробом врахувати вагу матраца — від цього залежатиме вантажність механізму, а отже, й остаточний вибір моделі меблів. В іншому випадку пізніше доведеться підбирати вже ортопедичну основу до спроможності наявної системи.

ДСП, МДФ та інші матеріали

Останній базовий параметр — матеріал каркаса. Що міцнішим він буде, то довше ви зможете спати на улюбленому ліжку без скрипу та інших незручностей. Серед популярних сьогодні ліжок, можна виділити:

  • Дерев’яні. Це універсальні моделі, які пасують до будь-якого інтер’єру й вирізняються екологічністю, довговічністю. Міцність конструкції та термін служби залежатиме від породи деревини, але виробники обіцяють «життя» таким меблям до 50 років щонайменше. Вільхові та соснові ліжка будуть дешевшими, тоді як дубові чи букові — дорогі, але вічні. 
  • Металеві. Дуже міцні і стійкі до будь-яких ушкоджень меблі. Відмінність від дерев’яних насамперед у температурі. Тут мова йде про холодний метал, не завжди приємний на дотик. З іншого боку, навіть громіздкі елементи в цих моделях мають делікатний і легкий вигляд, а ковані візерунки додають особливого шарму. Такого типу ліжка добре пасують до більшості стилів і супроводжуються довговічністю. Брати чи ні — питання індивідуальних уподобань. 
  • Моделі зі МДФ. Це сучасний матеріал, який отримують за допомогою змішування натуральної стружки деревини, парафіну та лігніну. МДФ-плити міцні, вологостійкі та достатньо гнучкі, щоби з ними було комфортно працювати. У виробництві такі панелі покривають фарбою, плівкою або пластиком, щоб надати потрібного відтінку та привабливості поверхні. 
  • Меблі з ДСП. Відмінність від МДФ полягає в розмірах стружки для виготовлення плит. Тут вона більша. У меблях найчастіше використовують ламіновану ДСП. Це один із найбюджетніших варіантів матеріалів для ліжок, який, проте, має хороший термін служби та є надійним. 

Вибираючи односпальне ліжко, відштовхуйтеся від своїх особистих уподобань, а також від доступної вам вартості. Бо в асортименті є вдосталь пропозицій, щоби задовольнити попит.

Дизайнерські особливості односпальних ліжок 

Залежно від матеріалів та фантазій виробника сьогодні можна знайти найдивовижніші зразки меблів для спальні. Хтось поєднує в одній моделі метал і дерево. Інший надає корпусу незвичайного відтінку. Третій дотримується класичного погляду й виготовляє розкішні ліжка з дуба з різьбленими спинками. 

Сучасний ринок пропонує комфортні м’які моделі з оббивкою чи суворі лаконічні каркаси в стилі лофт. Є варіанти з додатковими поперечинами для дітей, щоб уникнути їхнього падіння. Або суворі геометричні чи з плавними деталями в дизайні. Є білі, коричневі, чорні, бежеві та кольору слонової кістки. Пропозицій достатньо, щоби задовольнити будь-який попит. 

Серед найпопулярніших виробників односпальних ліжок — торгові марки Münger, Carpatis, Camelia, Estella, Метал-Дизайн та ін. Продукцію цих брендів можна переглянути та купити в магазині «Світ Матраців», який працює лише з надійними компаніями, тому всі товари мають офіційну гарантію та необхідні сертифікати якості. У каталозі сайту https://svit-matrasiv.com.ua/ua/ зазначені всі актуальні ціни та ключові параметри кожного ліжка, тож можна швидко зробити вибір та оформити замовлення. Тут представлені моделі в стилі авангард, класика, лофт, мінімалізм, модерн, прованс. Є пропозиції з дуба, бука, вільхи, клена, сосни. Доступні кілька варіантів розмірів для спального місця однієї людини. Фахівці пропонують консультацію.

Є зручна форма замовлення онлайн із можливістю безготівкової оплати. Також пропонують узяти товар із доставкою та оплатити його під час отримання.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *