<

Як приготувати класичну пасочку на Великдень: покроковий рецепт

15:49 | 18.06.2024 / Статті / /
Перегляди
78
/ Коментарі відсутні

Ароматна пасочка на великодньому столі — це основна святкова страва, що символізує воскресіння Христа, перемогу добра над злом і світла над темрявою. 

Класична чи заварна, із фруктами, родзинками чи шоколадом, у вигляді крафіна або панкейка — сучасні рецепти паски дуже різноманітні. 

Зазвичай паски випікають у Чистий четвер або ж на Страсну п’ятницю перед Великоднем. Господині готують невеличку пасочку для кожного члена родини та декілька штук великих пасок — для всієї сім’ї, родичів та гостей. Святкові паски гарно прикрашають, використовуючи білу чи шоколадну глазур, візерунки з тіста, кондитерські посипки тощо. В цій статті поговоримо саме про класичну паску і як її готувати. 

Класична паска

Деякі господині купують готові пасочки в магазині, оскільки побоюються готувати їх самостійно, адже невдалий великодній хліб вважається поганою прикметою. До того ж робота з тістом забирає багато часу й потребує уважності. Але боятися точно не варто!

Пропонуємо спробувати спекти великодню паску за класичним рецептом — це зовсім не складно, якщо дотримуватись поетапності дій, і напрочуд смачно! Звісно, вам знадобиться трохи вільного часу й терпіння, проте результат перевершить всі сподівання.

Для тіста вам знадобляться наступні інгредієнти:

  • борошно — 1100 г;
  • пресовані «Львівські дріжджі» — 80 г;
  • молоко — 300 мл;
  • вершкове масло — 250 г;
  • цукор — 250 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • яєчний жовток — 1 шт.;
  • сіль — 1 ч.л;
  • ванільний цукор — 10 г;
  • родзинки — 300 г;
  • коньяк — 50 мл;
  • цитрусова цедра — 10 г.

Для приготування глазурі:

  • яєчний білок — 1 шт.;
  • цукрова пудра — 150 г;
  • лимонний сік — 1 с.л.

Для змащування:

  • яйце — 1 шт.

Як приготувати:

  1. В теплому молоці розчиніть половинку дріжджів і поступово додавайте 500 г просіяного борошна. Розмішайте опару, накрийте рушником і поставте в тепло на півтори години.
  2. Змішайте яйця з двома видами цукру, додайте цитрусову цедру та решту дріжджів. Промийте родзинки та залийте їх коньяком.
  3. Влийте в опару яєчно-цитрусову суміш, всипте сіль та просіяне борошно, яке залишилось. Почніть замішувати тісто. У процесі замішування додайте розтоплене масло та настояні на коньяку родзинки. Добре вимісіть тісто, накрийте харчовою плівкою і поставте в тепло підходити на годину чи півтори.
  4. Коли тісто підійде, розділіть його на шматочки та сформуйте з них кульки. У підготовлені заздалегідь (змащені вершковим маслом або застелені пергаментом) форми для випічки розкладіть тісто так, щоб воно заповнило одну третину ємності. Накрийте і залиште на 1,5 години в теплі, щоб пасочки підійшли.
  5. Збийте виделкою яйце і змастіть вершечки виробів. Поставте в розігріту до 190 градусів духовку випікатися до готовності. Залежно від маси тіста у кожній формі для випікання, знадобиться від 30 до 60 хвилин. 

Коли готові пасочки трохи охолонуть, можна братися до декорування. Один із найпопулярніших варіантів декору — солодка білкова глазур. Щоб приготувати її, збийте білок за допомогою блендера чи міксера. У процесі збивання додайте цукрову пудру та лимонний сік. Причепуріть готові пасочки глазурʼю і ще трохи потримайте в духовці, поки крем не схопиться. 

Готово  — смакуйте самі й частуйте близьких!




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *