<

Скільки сплять коти? Важливість сну та правила облаштування місця для нього

08:25 | 29.08.2024 / Статті / /
Перегляди
106
/ Коментарі відсутні

Сон відіграє хоч і важливу роль у житті вихованця, але не ключову. Поряд зі сном необхідно пам’ятати про правильне і якісне харчування, безпеку, цікаве дозвілля і турботу. Все це в комплексі дозволить підтримувати здоров’я кішки та забезпечить їй гарний настрій. Сон безпосередньо пов’язаний із процесами запам’ятовування та навчання, адже навіть у фазі активного сну кішка продовжує про щось думати та аналізувати обстановку навколо себе.

Під час сну у кішок будуть задіяні ті самі частини мозку, які відповідають за неспання. Відповідно у фазі неглибокого сну можна побачити, як смикаються вуса, лапи і навіть зіниці можуть рухатися під повіками. Тому не зайвим буде дізнатися, скільки сплять коти, щоб постаратися створити їм оптимальне дозвілля та своєчасно підіймати настрій. Не зайвим буде облаштувати їм окреме спальне місце.

Скільки сплять коти на день?

Точний час складно визначити, адже він варіюється в залежності від віку, статури, стану здоров’я та багато іншого. У середньому кішки сплять близько 16 години на добу, тобто сплять дві третини свого життя. Багато залежить від віку:

  • кошеня (14-20 годин);
  • дорослий кіт або кішка (від 12 до 16 та від 12 до 15 годин);
  • літній кіт або кішка (від 14 до 20 годин та від 14 до 18 годин);
  • стерилізовані коти або кішки (від 14 до 17 години).

Кількість часу для сну та відпочинку – це індивідуальний показник, тому на 100% не можна відповісти на запитання, скільки сплять коти. За день тварина може укладатися спати від 2 до 7 разів, причому інтервали між активністю та сном можуть бути розмитими.

Кошенята спатимуть частіше, але тривалість сну невелика. Літні кішки будуть спати багато, а інтервали між сном короткі, щоб поїсти, сходити до туалету та привітати господаря. Активні ігри та проведення дозвілля з іграшками вже не інтереси, тому відпочивають вони вальяжно і найчастіше за чимось спостерігають.

Де коти люблять спати?

Багато власників вихованців помічали, що коти і кішки готові спати будь-де: підвіконня, верхня частина шафи, ноутбук, робочий стіл або стілець господаря, ліжко господарів та багато іншого. Бувають і такі вихованці, що вони сплять у будь-якій точці будинку чи квартири, але тільки не у своєму спеціально облаштованому місці.

Місце сну та характер безпосередньо пов’язані між собою. Цікаві кішки спатимуть поряд з телевізором або на комп’ютерному столі, а сором’язливі або тихі кішки намагаються вибирати свою лежанку або будиночок. Якщо вихованець любить спати з господарями в одному ліжку, то нічого в цьому страшного немає і протипоказання відсутні.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *