<

Що таке глаукома? Причини, симптоми, стадії розвитку

16:10 | 27.09.2024 / Статті / /
Перегляди
11
/ Коментарі відсутні

Невелика затьмареність, звуження периферійного зору та інші легкі порушення часто вважаються просто незручним побутовим фактором, на який не варто звертати увагу. Проте ці маленькі зміни можуть приховувати дуже серйозні захворювання.

Одним з таких «тихих вбивць зору» можна назвати глаукому. Записатися на діагностику і лікування до досвідчених фахівців ви можете на сторінці novyizir.ua/posluhy/likuvannya-hlaukomy/.

Що таке глаукома?

Глаукома — хронічне прогресуюче захворювання очей, для якого характерним є підвищений внутрішньоочний тиск. Це призводить до пошкодження зорового нерва і може спричиняти погіршення зору аж до повної сліпоти. Проте, якщо виявити захворювання на ранній стадії, його розвиток можна суттєво сповільнити.

Чому з’являється глаукома?

Головна причина — підвищений внутрішньоочний тиск (ВОТ). Він виникає внаслідок дисбалансу між утворенням і відтоком внутрішньоочної рідини, яка допомагає живити тканини зорових органів. Коли її відтік блокується або уповільнюється, тиск в оці починає зростати. Також існують інші фактори ризику.

  • Генетична схильність.
  • Вік старше 60 років.
  • Хронічні захворювання (цукровий діабет, серцево-судинні патології).
  • Травми або операції на очах.

Окремо варто відзначити такий фактор як тривале вживання кортикостероїдів. Ці препарати, особливо у формі очних крапель, можуть сприяти розвитку захворювання. Лікар має це враховувати і допускати тільки у випадку, коли користь для пацієнта вища за ризик.

Симптоми глаукоми

На ранніх стадіях глаукома може проходити безсимптомно. Саме тому це захворювання є однією з провідних причин незворотної сліпоти у світі. Залежно від типу захворювання, деякі ознаки все ж таки здатні проявлятися.

  • Звуження поля зору (спочатку зникає периферійний).
  • «Туман» перед очима.
  • Біль і різке погіршення зору (у випадку гострої глаукоми).
  • Відчуття тиску в очах.
  • Сліпі плями.
  • Головний біль або біль у ділянці очей.

Ці симптоми вже є ознакою активного розвитку глаукоми, тому важливо звертатись офтальмолога раніше для профілактичної діагностики, адже на перших стадіях, коли глаукома найкраще піддається лікуванню, будь-які симптоми відсутні. Це можуть бути візити до профільних спеціалістів 1–2 рази на рік залежно від вашого віку, загального стану здоров’я.

Різновиди і стадії глаукоми

Існує кілька типів цього захворювання. Кожен з них має свої особливості. Про це варто знати, аби вберегтися від непоправних наслідків.

  1. Відкрита глаукома. Розвивається повільно, внутрішньоочний тиск підвищується поступово.
  2. Закрита глаукома. Розвивається швидко через повне блокування відтоку внутрішньоочної рідини.
  3. Вроджена глаукома. Рідкісна форма, що виникає через аномалії в будові дренажної системи ока.
  4. Вторинна глаукома. Розвивається внаслідок інших захворювань або травм очей.

Глаукома зазвичай проходить кілька стадій розвитку. На початковому етапі запідозрити хворобу може тільки лікар під час огляду. На розвиненій стадії виникають проблеми з периферійним зором. На пізньому етапі зона видимості сильно звужується, з’являються «сліпі плями». На термінальній стадії зір майже повністю втрачається, і відновлення його стає неможливим.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *