<
Олег Попков

В Мукачево їздили переймати досвід, а не гуляти і розважатись

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:15 | 16.07.2020 / Погляд /
5
/ коментарі 4

Шановні нововолинці, мушу відреагувати. Тут, у мережі, наткнувся на гостру критику того, що команда нардепа і активні жителі міст та ОТГ поїхали переймати досвід в інші населені пункти. Не гуляти, не розважатись, а переймати досвід.

Досвід адміністрування, досвід впровадження автономного опалення, розвитку туристичної галузі та ще чимало всього. Коли запросили долучитись до поїздки в Мукачево – не вагався, погодився без сумнівів. Заходи безпеки ( маска, дистанція, антисептик) і голова на плечах є – то чому б і не скористатись?

Основним моїм бажанням було ознайомлення з ефективними методами співпраці ОСББ Мукачева та органів міської влади. Вже передчував, що порівняння буде явно не в нашу користь, але навіть не міг уявити, що розрив буде таким глобальним… Те, що почув на зустрічі з молодим мером міста Мукачево Андрієм Балогою – в значній мірі змінило мій світогляд стосовно функціоналу діяльності міських органів.

Інколи просто відкривались очі і виникала лише одна-єдина думка “А що, можна і так?!” Ключова відмінність полягає в тому, що мерія міста Нововолинська думає про те, як розподілити кошти бюджету і не завжди керується у цьому принципами ефективності, а більше зважає на доцільність. А от влада Мукачева – в першу чергу ставить питання аналітики витрат.

На базі цього робиться прийняття рішень і тільки потім – впровадження конкретних дій. Наприклад, передача на обслуговування певної ділянки роботи через проведення тендеру приватній компанії або створення ПРИБУТКОВОГО комунального господарства з конкретним вузьким профілем діяльності.

Чи можливо таке у нас? Як би ви, нововолинці, до такого поставились? Чого варті їх рішення і впровадження у сфері медицини на місцевому рівні! Так, мало місце скорочення штату працівників медустанов. Це називається оптимізація. Не спішіть критикувати! За рахунок цього стало можливим поповнення лікарні медпрепаратами, збільшення заробітної плати тим медикам, що залишились.

Для населення, в тому числі як результат цих дій, оплата за рахунок міського бюджету дороговартісних операцій у будь-якому місті України – на серце, заміну суглобу тощо. До слова, у нас в місті непогана база в лікарні, треби лише це все грамотно адмініструвати. А що скажете стосовно пропозиції зібрати усіх старшокласників на базі однієї школи біля спорткомплексу, з метою підвищення серед них конкуренції?

В майбутньому я на повному серйозі не відкидаю думку щодо навчання за рахунок місцевого бюджету у вишах – за умови, що фахівець повертається у рідне місто готовим спеціалістом. Стався форс-мажор, кличуть на кафедру, є можливість поїхати на роботу за межі України чи в інше місто? Не проблема, але кошти, які місто витратило на освіту треба повернути.

Не можу оминути і впровадження проекту “Безпечне місто”, в рамках якого придбано більше 130 відеокамер (деякі з них – з можливістю фіксації номеру автомобіля), а відеоспостереженням охоплено як мінімум половина міста. Будь-який мешканець може подати звернення – і йому ( щоправда, на платній основі) КП, яке обслуговує цю систему спостереження, може надати відеоінформацію, що цікавить його.

Невже нововолинці з нашою криміногенною ситуацією не бажали би жити у такому відносно спокійному місті? А додаткові 36 правоохороців, що дуже непогано фінансуються з міського бюджету, чи не додадуть спокою? Сам проект формування і супроводу життєдіяльності мешканців Мукачева на єдиній платформі заслуговує на окрему увагу.

Наскільки мені відомо, з подібною пропозицією наші програмувальники виходили ще до моменту створення ЖКО. Це мала бути єдина інформаційна база, де були би зібрані УСІ члени нашої громади, куди б заносилась ВСЯ інформація – від народження людини і до моменту коли, покидає місто або цей світ. Проте ця ідея так і залишилася на рівні ідеї не знайшовши підтримки у міській владі…

Мені однозначно заперечать, закинуть, що бюджет Мукачева 1 млрд гривень, що то вдвічі більше бюджету Нововолинська. Так, на хвилинку, й кількість населення Мукачева теж майже вдвічі більше нашого, а отже і проблем також вдвічі більше.

Впевнений, що у нашій міській владі повинні бути люди, які вміють не тільки витрачати кошти, які їм дістаються згідно чинного законодавства, а й ті, які вміють мислити неординарно та креативно, які дієві та ініціативні, готові переймати передові досвіди інших громад. І результатом діяльності цього обов’язково стане процвітаюче місто Нововолинськ з людськими цінностями.

* Редакція не впливає на зміст в розділі Погляд і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ»
коментарів: 4
  1. грамотне адміністрування лікарні, допомога мешканцям в компенсаціях на медичні обстеження чи операції??? із міського бюджета?? це не сон??

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Віктор Вілентко
27.03.2024
Думав до завершення посту нічого не писатиму у фейсбуці, проте, маючи певну інформацію з моїх країв, не можу спокійно на ...
Артем Чапай
22.03.2024
Сьогодні вночі мої діти, як і багато інших, спали в коридорі. Я за них не особливо боявся. Коли друг-військовослужбовець ...
В'ячеслав Стрий
19.03.2024
Хочеться бачити рідне селище Іваничі ошатним, чепурним, упорядкованим. Але воно дедалі занепадає. Бо у голови громади ...
Катерина Матвіїва
13.03.2024
Не можу мовчати. Адже йдеться не лише про видання БУГ у якому я працюю, а й особисто про мене, як журналіста. І про мою ...
Дарина Мироненко
12.03.2024
Нещодавно зустрілася з близьким другом, який військовослужбовець, поговорити про життя. Він розповів, як на фронті мав ...