<

Жовтневе чи Сусваль: нова акція протесту проти перейменування села у Володимир-Волинському районі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:53 | 7.07.2016 / Володимир /
Перегляди
41
/ коментарів 20

7-го липня жителі села Сусваль Володимир-Волинського району влаштували акцію протесту проти зміни назви даного населеного пункту. Рух транспорту протестувальники зупинили приблизно на 5-ть хвилин. Після фіксації акції журналістами на камеру протестуючі розійшлись. 

Група місцевих жителів-активістів призупинили рух на трасі Володимир-Волинський – Любомль, безперервно рухаючись по пішохідному переходу в селі Верба. Таких чином вони хотіли привернути увагу високопосадовців на те, що громада виступає проти перейменування села Жовтневе на Сусваль.

Спочатку це виглядало як відстоювання інтересів сім’ї загиблого героя, в честь якого влада й хоче перейменувати Жовтневе. Та протягом акції з’ясувалось, що більшість людей прийшли для захисту власних інтересів. Страх оплачувати заміну документів з власної кишені – основний аргумент проти перейменування для більшості жителів цього села.

IMG_2409Люди нарікають на те, що неодноразово звертались і до сільської, і до районної рад, навіть, мовляв, до Києва писали. Та всі папери повернули назад і рішення Верховної Ради від 19-го травня про перейменування даного населеного пункту в рамках декомунізації є й надалі чинним. Окрім того, в усіх ЗМІ, соціальних мережах, офіційних документах вже вказується нова назва – Сусваль. Це категорично не подобається місцевим жителям.

Протест анонсували розпочати об 11-й годині на пішохідному переході біля зупинки села Верба. В зазначену годину на місце приїхав голова районної ради Роман Гук. Порозмовлявши із жителями села на тему даної проблеми, високопосадовець, попрощавшись, сів у авто і поїхав. Люди ж продовжили очікувати на підтримку їхньої акції зі сторони своїх односельчан.

IMG_2420

На запитання, чому всі так проти перейменування, спочатку відповідали, що родина загиблого в АТО воїна Петра Сусваля (в честь якого, власне, назвали село), виступає проти цього.

“Та й не звучить воно якось взагалі…” – звучало зі сторони. Ця теза теж знайшла своїх прихильників. І далі розмова пішла про милозвучність нової назви. На запитання, чи пропонували натомість якусь альтернативну назву, нічого конкретного не почули. “Хай би та собі і лишалась…”, – махають рукою.

Запитуємо те ж саме і в інших людей, які беруть участь в протесті, але тримаються в стороні: чим нова назва не вгодила? У відповідь слухаємо про недовіру до влади, можливі проблеми при виїзді за кордон, сплату за зміну документації. Пояснення, що це відбуватиметься безкоштовно, зустрічають усміхом: в нашій країні владі вірити не можна. Аргументують тим, що сьогодні безкоштовно, а завтра держава і чиновники й останнє заберуть. IMG_2425

В цей же час уже ніхто й не згадує ні про почуття сім’ї Сусваль, ні про милозвучність назви, не обговорюють інших варіантів. Говорять про труднощі з документацією, які може викликати така зміна. Для прикладу, пані, яка працює за кордоном, переймається тим, що їй доведеться змінювати закордонний паспорт за власні кошти. Або ж при продажі будинку будуть проблеми. Загалом, люди бояться незручностей. І назва “Сусваль” тут ні до чого, схоже.

IMG_2451Загалом, за п’ять хвилин страйку всі розійшлись. Колона з кількох десятків машин, яка зібралась за цей час, роз’їхалась. Люди пообіцяли зібратись ще в неділю, 10-го липня. Щоправда, думка про те, що це вихідний день і навряд хтось з можновладців прийде на ту акцію, трохи пригасила їхній ентузіазм.

Журналісти інтернет-видання “БУГ” слідкуватимуть за розвитком подій.

Читайте також: Від Жовтневого до Сусваля через бійки та шарпанину




коментарів: 20
  1. Добру нагайку і по сраці. Голову свого питайте чого так вийшло і попу своєму ще по сраці дайте, сусвальці

  2. Перекривати міжнародну автотрасу через злочинне небажання агентів Кремля виконувати “Закон України про декомунізацію”? Іще такого не чув. Червоне Полісся! У вас там, сільрада є, чи хоча б початкова школа із українськими вчителями? А українське ТБ працює? Ви щось чули про окупацію Криму і Донбасу та про війну із Росією? Про церкву Московського патріярхату вже й не питаю – вона у вас там є, однозначно, і дуже успішно проводить підривну діяльність проти Української Держави. Гей, Володимир-Волинський офіс СБУ! Ви там іще живі-здорові? За що гроші отримуєте від Українського народу? Дармоїди.

  3. Дайте їм спокiй!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Жили люди, кожна осiнь для них була теплiша, чим для iнших, бо вони дiйсьно ассоцiювали його з гарною назвою, гарного мiсяця. А їхнi сiльскi дiти й подавно не будуть знати!
    Люди говорять свою думку!
    А чого б назву мiсяця не змiнити?….))

    Де твоя демократiя шановний Анатоль? ти й є справжнiй прихильник тоталiтарного режиму.

    • Виконуйте, його Величність Закон, Андрію. І живіть собі в теплій комуняцькій осені посеред гарного місця, яке називається Сусваль! Або їдьте до себе – у Росію.

      • Анатоль якщо Ти такий розумний то давай завалимо все що було побудовано при комуністах, будинки, дороги, школи і тд.щоб нічого не нагадувало комуняк. Зото виконаемо закон про декомунізацію на всі 100%

      • Анатоль_…
        Я зовсiм не симпатизую,н ні росії, ні комунызму. Їхати туди не збираюсь.
        Але вважаю, поскiьки люди просять, то мають право бути почутими.

  4. Яка свідомість, який патріотизм? Пане Саганюк, Вам не соромно за своїх односельчан , родичів, колишніх сусідів.Може б Ви туди для проведення патріотичних лекцій запросили би Себія, Глущука, Гінайла.Це ж ваші люди, ваше оточення, близькі до Вас і завжди хвалячі вас люди.Ви завжди в такому захопленні від їхніх промов. Чого мовчиш, вихідець з Жовтневого?

    • А до чого тут Саганюк? Він що, закони приймае, чи мае кожному свою думку навязувати? Якщо він родом з цьго села, то не обовязково що він назвав село Жовтнево.

      • Він не міг назвати .Йому тоді було три роки.А хто таке казав.Мало того що проти декомунізації, ще і читати не вмієте.

    • Саганюка тулять до всього! Ото в народа криша їде, що того діда поважають всюди.Анатоль Ти як ходиш в трусах по місту то хоть одівай їх правильно а не на виворіт, Тиж колишній депутат міської ради!

      • Ти багато не кричи і про труси не загаварюй зуби. До вашої червоної дєрєвні скоро гапон з кадилом приїде.Він і розставить все на своє місто. А от жовтенят виводити на дорогу разом зі старшими ватніками то це вже злочин. За таке участковий буде по дупі бити нагайкою.

  5. При таких підходах до декомунізації потрібно місяць жовтень перейменувати на паздєрнік. Щоб було справедливо. А то село Жовтневе комуністичне а місяць жовтень ні. Неподобство.

  6. Сусваль що суслик. Краще вже Жовтневе. В честь жовтневого свята Покрови! А ще в жовтні є багато інших дат пов’язаних з Україною.

    • Неуки, то може в честь Покрови – Покровське? Інші про які говорите.День брєжнєвської конституції( 7 жовтня) і день комсомолу ( 29 жовтня). Петре, Ви випадково не з жовтневської “Просвіти”?

    • в честь жовтневого свята – хахаха
      може в честь першого понеділка чи четвертого четверга жовтня

      купка отморозків
      дітей жалко

  7. Мало того що мислення на рівні ватніків, то ще й такими дітей виховуєте.Чого діти залучені до перекриття дороги? Їдьте на даунбасс там вам ближчі вам по духу!

  8. А на рельси пад Говадним не пробували з плакатами сідати.Бо кажуть що помагає. А як голову поїзд переїде, то прозріваєш миттєво!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер