<

Врегулювати на законодавчому рівні питання пільг на перевезення вимагають депутати Володимир-Волинської райради

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:55 | 24.03.2016 / Володимир /
Перегляди
1
/ Коментарі відсутні

Більше 90-та тисяч гривень винен державний бюджет місцевим перевізникам за пільги на проїзд у транспорті загального користування. Така ситуація склалася в зв’язку з тим, що субвенція з державного бюджету, яка компенсує підприємцям пільги, надходить до місцевої казни не вчасно.А цьогоріч вона взагалі не передбачена законом про бюджет. Саме тому народні обранці склали звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів із проханням врегулювати питання заміни соціальних пільг на пасажирські перевезення адресною грошовою допомогою.

Пільговики – це більмо на оці усіх без винятку підприємців, які надають транспортні послуги. Держава ніколи вчасно не повертала кошти за надані перевізниками послуги тим категоріям громадян, які мають право на безоплатний проїзд. Люди право мають, а от фінансового підґрунтя у даній площині нема. Парадокс – іншими словами.

Відмовитися везти пільговика через те, що підприємець не отримав належні кошти від гаранта – він немає права – отримає штраф. З іншого боку, економічна доцільність такого бізнесу втрачає свою привабливість та сенс.

З 1-го червня 2015-го року список пільговиків ніби зменшився. Але, оскільки Кабмін не відмінив дію постанови №354 від 17.05.1993-го та №555 від 16.08.1994-го, якими передбачено безплатний проїзд пенсіонерам за віком та інвалідам, то фактично ніякої різниці у кількості безоплатників не відбулося. Останніх у Володимир-Волинському районі нараховується майже 5-ть тисяч.

В Законі України “Про державний бюджет України на 2016 рік” кошти на відшкодування так званих “інших пільг” – зв’язок, санаторно-курортне лікування, пільгові перевезення – за рахунок державної субвенції не заплановані. Отже, від держави підприємці за безплатних пасажирів не отримають ні копійки. Також чинним законодавством не визначені кількісні та вартісні показники, в межах яких пільговик має право користуватися безкоштовним проїздом.

Немає і системи обліку пільгових перевезень, питання надання таких привілеїв описані в десятках нормативно-правових актів, що ускладнює механізм компенсацій за ці послуги.

Саме тому депутати Володимир-Волинської райради звертаються до Парламенту та Кабміну із проханням вивчити дану проблему  та замінити соцпільги на адресні грошові допомоги. Народні обранці мотивують свою позицію тим, що не всі громадяни в однаковій мірі використовують своє право на безоплатний проїзд. Хтось – їздить щоденно, а хтось – раз у місяць.

“Вважаємо, що врегулювання зазначеного питання поставить всіх громадян пільгових категорій в рівні умови і буде сприяти їх кращому соціальному захисту”, – сказано у кінцевій частині звернення.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця
25 Квітня, Четвер