<

Володимир-Волинський увійшов до 5 «туристичних магнітів» Волині

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:15 | 10.07.2020 / Володимир / /
Перегляди
38
/ 1 коментар

Володимир-Волинський отримав унікальну можливість відкритися для світу у нових кольорах і показати те, чого не бачили мільйони людей. Це стало можливим завдяки участі у Всеукраїнському проєкті «Мандруй Україною», у межах якого відбуваєтьться оцифрування показових пам’яток культурної спадщини країни, як туристичних об’єктів.

Таку ініціативу запровадив Офіс Президента України та Державне агентство розвитку туризму в особі Мар’яни Олеськів. 

В рамках проєкту створюють експозицію «Туристичні магніти та маршрути України». Фахівці оцифровують найцікавіші й найпопулярніші археологічні знахідки та туристичні цікавинки на території країни і розробляють VR-тур, який можна буде завантажити у Google Play.

Долучилась до програми і Волинь. Тут обрали 5 туристичних магнітів – місць, які більше за інші притягують туристів. Серед них і Володимир-Волинський. Про це у коментарі БУГу розповіла головний спеціаліст відділу культури й туризму Володимир-Волинської міської ради Ірина Бірук.

За її словами, до магнітів Волинської області увійшли: Луцький замок, озеро Світязь та Шацьке поозер’я, історико-культурний заповідник «Стародавній Володимир», село Сваловичі та національний парк «Прип’ять – Стохід», а також смт Олика та резиденція Радзивілів.

Ці туристичні об’єкти увійдуть до туристичної мапи Волині та загальнодержавних туристичних маршрутів. 

«Це зробили, аби в майбутньому робити промоцію цих туристичних об’єктів та розвивати внутрішній туризм», – зазначила Бірук.

Вона розповіла, що нещодавно у Володимир-Волинський приїжджав панорамний фотограф з Києва, VR фахівець, керівник студії IDRON Дмитро Малишев, який оцифрував найстаріші споруди міста.

Спочатку він мав сфотографувати лише пам’ятку археології Національного значення Городище «Городище – Вали» разом із культурним простором «Князівський шлях до трону» і пам’ятку архітектури Національного значення «Комплекс Успенського собору».  Однак, при безпосередній зустрічі з ним, вдалося домовитися про додаткове оцифрування ще двох стародавніх об’єктів міста.

«Ми переконали фотографа додатково і теж безкоштовно оцифрувати ще два наших не менш цікавих об’єкти, ніж попередні: Собор Різдва Христового і підземелля, яке включає підземну церкву й усипальницю, та костел Іоакіма й Анни», – повідомила Бірук.

Посадовиця зауважила, що оцифрування одного об’єкта коштує близько 10 тисяч гривень. Тож, взявши участь в проєкті, місто зекономило біля 40 тисяч гривень. До того ж оцифрування має й ряд інших переваг.

«Оцифровані об’єкти будуть відображатись на Google карті. Звичайно, там будуть й інші туристичні місця. Але тільки ці можна буде проглянути на 360°. Потім ці оцифрування ляжуть в основу 3D-турів по Волині, які наразі розробляються. Турист, шукаючи на карті місця, куди варто поїхати, перегляне фото з нашого міста, зацікавиться і поїде їх дивитись. Тому, на мою думку, участь у цьому проєкті – це додаткова промоція міста й хороша можливість збільшити туристичний потік і кількість інфоприводів», – запевнила Ірина Бірук.

Тож вже незабаром гості з будь-якого куточку світу зможуть відвідати Володимир-Волинський онлайн, помандрувати його вулицями, роздивитися історичні та культурні пам’ятки. Під час віртуальної екскурсії користувачі матимуть унікальну можливість познайомитися із містом через панорамні фото та відчути неповторну атмосферу княжого міста.

Зараз оцифрування найвизначніших туристичних об’єктів Володимира-Волинського на стадії розробки. І коли його завершать поки не відомо.

До слова, оцифровані об’єкти можна використовувати по-різному. Наприклад, створити 3D-модель та застосувати її для реставраційних і будівельних робіт. На основі готових даних можна розробляти туристичні путівники з елементами доповненої і віртуальної реальності (AR/VR технології), використовувати їх під час створення онлайн-гідів, 3D-мап та навіть сувенірної продукції.

9-го липня концепцію «туристичних магнітів» Волині презентували Президенту України Володимиру Зеленському під час його робочого візиту у Волинську область.  І першим продемонстрували маршрут «Стародавній Володимир». Про це інформує пресслужба облдержадміністрації.  

Так, директор департаменту зовнішніх зносин, залучення інвестицій та з питань туризму і курортів Волинської ОДА Ігор Чуліпа розповів про те, чим саме збираються приваблювати туристів з усієї країни та світу.

«Усі вони – адаптовані та можуть бути, як одноденні, так і розраховані на кілька днів. Визначені локації, де люди можуть похарчуватися та переночувати. Нині усі маршрути пропрацьовані, відзняті фото та відео, які найближчим часом розробники оформлять у 3D-тури, з якими можна буде ознайомитися на сайті «Волинь туристична», – зазначив Чуліпа.

В результаті очільниця Держагенства розвитку туризму України Маряна Олеськів, яка, разом з очільником держави перебувала у Луцьку відзначила, що концепція «туристичних магнітів» Волині – одна з кращих в Україні.




один коментар

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер
27 Березня, Середа