<

У Володимирі-Волинському реконструюють площу: розглянули перші пропозиції

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:04 | 7.02.2018 / Володимир /
Перегляди
23
/ коментарів 13

6-го лютого у Володимирі-Волинському на громадських обговореннях розглянули 4 пропозиції реконструкції центральної частини міста. Обговорення тривало близько 3-ох годин. 

Зі слів заступника міського голови Олега Свідерcького – це тільки початок збору пропозицій щодо реконструкції центральної частини міста. Начальник міського управління містобудування та архітектури Тарас Киба зазначив, що у авторів проектів є ще більше місяця для того, щоб подані ідеї допрацювати.

Першими про свій проект розповіли представники проектного об’єднання “Укрзахідурбанізація“.

Вони запропонували проект реконструкції площі та скверів біля приміщення РДА та місцевого музею.  Представники проектної компанії запропонували осучаснити площу новими конструкціями, озеленити її, зробивши зону загального відпочинку. У сквері по вулиці Небесної сотні проектанти запропонували встановити монумент-стіну з надписом “Герої не вмирають”, таким чином огородивши парк від автопарковки. Остання пропозиція пристунім не сподобалася.

“Центр – це не те місце, де повинні литися сльози. Так, ми повинні пам’ятати. Але краще пам’ятки розмістити не у центрі  міста “, – сказав громадський активіст Тарас Сватко і його підтримали митець Сергій Шишкін, директор музею Володимир Стемковський та інші.

Вагому підтримку у присутніх здобув проект представлений Андрієм Гнатюком.

“Наше місто одне із перших отримало Магдебурське право. Володимир – це місто королів. Воно має величну історію. Треба пам’ятати про це і використати”, – запропонував Андрій Гнатюк.

Дизайнер запропонував зробити площу у стилі кітч, який дозволяє поєднувати у собі різні форми, кольори і конструкції.  Від вулиці Ковельської, зазначив автор проекту, площу пропонується відгородити гранітними стовпцями, зробити декоративне озеленення, встановити пам’ятник з Юрієм-Змієборцем, який зображений на гербі міста. У центрі площі Андрій Гнатюк запропонував зробити зону відпочинку з фонтаном, лавочками, декоративними деревами. Уся територія повинна розбиватися на тематичні зони з допомогою бруківки та ліній з граніту. У перспективі, запропонував дизайнер, можна реконструювати приміщення міської ради, адже воно виглядатиме на фоні змін недостойно.

Андрій Гнатюк розповідає, що хотів сконструювати площу, яка  пасувала б до будь-яких об’єктів і виглядала гарно.

Також дизайнер запропонував своє бачення скверу біля історичного музею. Так, розповів він, треба попрацювати з доріжками, озелененням, зрізати кілька дерев, встановити по всьому периметру парку гарний паркан, створити головний вхід з фотозоною, планується також зона для діток, місце для відпочинку з фонтаном та місце для закоханих. Усі елементи парку виконані у стилі барокко.

До проекту Андрія Гнатюка також були зауваження. Так директор музею Володимир Стемковський зауважив, що усі запропоновані  у сквері елементи тільки розділяють історичні місця, хоча повинні навпаки їх збирати в одне ціле. Сергій Шишкін розкритикував пропозицію автора проекту, заявивши, що там немає місця для “Узвозу“, який проводять у Володимирі на День міста.

Автор третього проекту – Тарас Дукельський. У своєму проекті молодий дизайнер, який вже деякий час проживає у Володимирі-Волинському, використав сучасний підхід.

“Не думаю, що у міста знайдеться багато коштів, щоб дивитися за великою кількістю озеленення у центрі. Дерев у сквері зрізати не потрібно. Сьогодні люди відносяться до парку як до транзитної зони, яка веде до центру міста. Нам потрбіно досягнути ефекту, щоб люди ходили по усьому парку, а не тільки по двом стежкам”, – сказав Тарас Дукельський.

Дизайнер пропонує створити у парку вільну територію з так званими центрами тяжіння – МАФами з накриттям. У сквері пропонується зробити насипний схил висотою 1,5 метри і створити амфітеатр з великим екраном. Стіну капуцинів використати як базу для формування усіляких виставок. Також пропонується встановити дитячі майданчики.

“Варто думати не про минуле, а про те, що ми хочемо зробити для дітей. Це називається розвиток. В бюджетному плані проект багато коштів не потягне”, – закінчив промову Тарас Дукельський.

На громадських слуханнях був пристуній отець Євген Рябець, настоятель дерев’яного храму, що знаходиться у сквері. Він зазначив, що цьогоріч, якщо все вдасться, планується біля церкви зробити гарну вхідну браму для молодят, встановити фонтан, огородити храм невеликим парканом та провести зовнішнє освітлення.

Четвертим свій проект представив Сергій Ничипорук. Він запропонував поділити центр на квадратні зони з озелененням та більше уваги приділити історії міста. Відновлювати арку біля костелу Іоакима і Анни, зазначив він, недоцільно. Варто зробити не арку, а два її підніжжя зі скульптурами. У парку дизайнер запропонував створити арт-простір, встановити монумент монаху-капуцину і зробити кілька відпочинкових зон. На місці обеліску Слави Сергій Ничипорук запропонував встановити великий фонтан.

“Чому я пропоную знести обеліск Слави? Тому що це символ завойовників” , – сказав Сергій Ничипорук.

Заступник міського голови Олег Свідерський зазначив, що питання перенесення обеліску сьогодні на часі не стоїть. Це важлива тема, тому її треба обговорити окремо.

Обговоривши пропозиції усіх дизайнерів та проектантів, які, до речі, виконали усі проектні роботи безплатно, присутні погодилися, що є хороші пропозиції у всіх авторів. Можливо, варто посадити дизайнерів за один стіл, що вони дійшли згоди.

Приблизно за місяць повинні відбутися громадські обговорення і автори проектів мають час їх допрацювати і щось змінити.

Перший крок на шляху до реконструкції центрального простору Володимира-Волинського зроблено. Попрацювати у цьому напрямку ще доведеться багато.




коментарів: 13
  1. Лише одна людина – Сергій Нечипорук, сказала правду: обеліск знести, це символ завойовників. А решта? Сором’язливо, у ганчірочку. промовчали. Українці… вашу мать!

    • Дякую.Потрібно памятати що городище заснувалось жителями ще до приходу князів ,королів ,та вельмож а розбудовувалось на культурних традиціях ,та зовнішніх впливах.Потрібно виходити із своіх духовних коренів і тоді виробиться концепція,зрозуміємо хто МИ є, куди іти, та чим гордитись а чого соромитись.Починати потрібно зі сквера,а по центральній частині потрібно історикам та медійникам провести розяснення про значення обеліска ,яким завойовники позначали місце поховання своіх воінів,та завойовану ними територію. Провести археологію та геодезію ,ітільки тоді починати проектну розробку .А сквер потрібно починати з розробки зон комфорту з використанням національних та історичних традицій незабуваючи про узвіз,весілля,майстрів народоі творчості,художників,співаків ,театралів -тоді і жителям комфортно і гостям цікаво.Гарне озеленення,сучасне освітлення ,природні матеріали,квіти, садово паркова скульптура,ігрові майданчики ,фото зони ,і ворони нас залишать.А літей потрібно залучати до робіт ,тоді будуть шанувати свою працю, заодно профорієнтація та живе спілкування з дорослими .

  2. Підтримую Сергія Нечипорука ,що цвинтар не повинен бути в центрі міста ,але не думаю що влада так легко погодиться на перенесення цієі стелли .Совок в ній дуже глибоко сидить ,Свідерський вже починає задкувати ,ім не так благоустрій потрібен ,як вони хочуть і надалі бути біля корита ,а в місті є дуже багато лохторату ,який взвиє ,коли піде мова про перенесення шпиля ,так що , вся ця розмова -це піар ,як і все в нашій державі ,побачимо як далі будуть розвиватись подіі .Хочетиься помилитись і бути оптимістом .

  3. Я вважаю що міську раду не повинні реконструйовувати. Їм ітак не погано. Ці кошти можна використати на щось більш вагоміше. А районний будинок культури де? Його що знести збираються? Краще його реконструювати ніж раду. А то сором а не сцена там.

  4. Всі проекти такі що аж плакати хочеться.
    Особливо жахливі “зелені” проекти. Проектантам все рівно як потім підтримувати оте “творіння” у охайному, приємному вигляді, та що з ним буде через надцять років.
    Також автори не враховують як впишеться це все в атмосферу “совкового” стилю Володимира.

  5. Ви, що там всі довбанулись чи, що ??? Ви це серйозно ??? Це рівень дитячого садка. Де хоч якась цілісна картина ? Відтворюємо чи застосовуємо сучасні стилі ? Хоч хтось з авторів “поклав” свої малювання на топооснову, співставив з історичними зображеннями та планувальною структурою. Не з картинок аля “контр страйк” потрібно починати, а з концепції:
    Що робимо з будівлями-памятками, будівлями пізніших періодів, що дисонують.
    Які стилі застосовуємо.
    Чи відтворюємо історичну планувальну структуру.
    Що робимо з археологічними об’єктами.
    Коротко кажучи список правил як діяти в конкретних випадках. Затверджуємо, починаємо малювати на реальній геодезичній основі, тоді тільки картинки …

  6. А за ті колони з Юрієм (як біля львівської мєнтовки) руки треба повідривати …

  7. Дякую за підтримку.Думаю що при такому роскладі нам геодезія має надати точні плани скверу та центру .Історики з медійниками мають аргументовано надати інформацію громаді про символічне значення обеліска ,як знака яким позначали завойовану територію.Місто засновувалось ще до приходу киівських князів,ось звідти і потрібно починати нашу історію.І не королі міста будують,а громади на чолі з дбайливими господарниками .Починати потрібно зі скверу ,зробити його комортним для громади та привабливим для гостей .А дітей потрібно зілучати до його створення,і навчитися працювати зможуть ,та шанувати будуть,

  8. Дякую.Потрібно памятати що городище заснувалось жителями ще до приходу князів ,королів ,та вельмож а розбудовувалось на культурних традиціях ,та зовнішніх впливах.Потрібно виходити із своіх духовних коренів і тоді виробиться концепція,зрозуміємо хто МИ є, куди іти, та чим гордитись а чого соромитись.Починати потрібно зі сквера,а по центральній частині потрібно історикам та медійникам провести розяснення про значення обеліска ,яким завойовники позначали місце поховання своіх воінів,та завойовану ними територію. Провести археологію та геодезію ,ітільки тоді починати проектну розробку .А сквер потрібно починати з розробки зон комфорту з використанням національних та історичних традицій незабуваючи про узвіз,весілля,майстрів народоі творчості,художників,співаків ,театралів -тоді і жителям комфортно і гостям цікаво.Гарне озеленення,сучасне освітлення ,природні матеріали,квіти, садово паркова скульптура,ігрові майданчики ,фото зони ,і ворони нас залишать.А літей потрібно залучати до робіт ,тоді будуть шанувати свою працю, заодно профорієнтація та живе спілкування з дорослими .

  9. А мені дуже сподобався проект Андрія Гнатюка, особливо фантанфики для діток. Площа це лице нашого міста, і воно повинне бути достойним, ми не бідне місто. Пам,ятник бійцям можна зменшити , для чого він такий великий, Посадити кущі не так важко і підстригати, озеленити,квіти це ж так гарно,куча камер які стежать не дадуть змарнувати таку красу.Для ялинки штучної запроектувати місце, вистачить рубати і марнувати нашу природу, жива ялинка це дорого і не модно.А що до сквера біля раксу, я б добавила все-таки територію для малюків і мам з року і до 3-ох віком, закриту територію з парканчиком, і для трошки більшичких , якусь територію з розвагами, щоб наші дітки мали де подітись. До речі в нас і справді є ще парк “Слов,янський” в якому можна всі дати відзначати. Саме там в районі джерела можна теж для нашої молоді добавити декілька територій для розваг по типу, лінія перешкод, на деревах як у Луцьку з шнурків і дерева. Буде куди піти дітлахам і підліткам, якусь Територію для скейтбордерів не виличку, територію для пенсіонерів де б час від часу їм можна було б збиратись, джерело до толку довести, біля річки берег облагородити щоб можна було літом на травтчці присісти, театральну територі облагородити де проходять концерти, там де качелькі понаставляли варто було якийсь настил покласти , а то болото завжди не дойти, і може ще щось добавити. От ви замітьте куди в нашому місті молоді подітись, що не можна зібратись нашим крутим підприємцям , чи найти спонсора і проінвемтувати на місті базару біля автостанції зробити критий базар а на верхніх поверхах зробити українську кухню,столовки фаствуди молодіжні , на 3- ому розваги для діток, батути атракціони….як в СІТІ у Луцьку. Діти вештаються, і не знають чим себе зайняти?
    Ще не по темі але болюче. Чому стільки циган в нашому місті хто їм дозволяє тут осідати, ми ж їх годуємо, наші відрахування ідуть на їхнє утримання, хто за тим слідкує, не місто а притон зробили, де міліція, де порядок?! Чому церкви на пожертви прихожан, не зроблять столові для стареньких,хоч раз в тиждень їм благодійний обід після служби зробити, а там дивись і долучаться добровольці волонтери які б хотіли проявити акт доброї волі, зварити хто що має і принести і покормити тих хто не має що їсти і не може протягти на мізерну пенсію, не всі ж можуть до Польщі цигарки возити, може саме їм часом схочеться свою карму відпрацювати. В школах по їдальнях безлад, 6 гривень на харчування діткам….позор , з тих грошей ще відрахування на зарплати поварам, на світло….і т. Д і т. П. І що за 2 грн. , повари мають покласти в ті тарілки?!?!?!??! Яке наше покоління буде підростають на куплчних чіпсах, мівінах ,булосках не зрозумілих…??? Кожна мама не може нормально піти на роботу, бо мусить сніданок обід і само собою вечерю зготувати, якби знали що в школі дитина добре поїла якоїсь сирної запіканки з соком….то б була б спокійна, і може б пішла на роботу, але ж я???? А програма в школі не реально тяжка, ви заглядали в книжки першокласника!?!?! Що це? Диктанти через пів року!!! Куча домашніх завдань, абсурт, а танці і спортивні секції, а гуртки для душі, коли туди ходити!!?!? А ЗНО в 11 класах, кому це треба травмували так сильно психіку нашого майбутьного, що нас чекає?! В садочках спеціально простудився діток щоб мами сиділи на лікарняних, а в групах було менше дітей. Як простужують, легко… Дітки лягають спати не накривають або в процесі розкриваються, потім їх ніхто не вкриє, далі коли дитинка прокидається іде в туалет, іде боса, або сідає на холодний унітаз, або миє руки холодною водою. Погано посуд миють, поседеньки влаштовують з спиртним, не дають іграшки бо ж потім складати, не йдуть по програмі, діти розучуються говорити, балаган одним і показуха особливо в” Казці” ідуть з повними сумками з зміни, а діти не отримують тих калорій по харчуванню що повинні, де камери в блоках приготування їжі?!?! Де камери по групах щоб бачити як формується наше покоління маленьке. В нашому місті педучилище, є гарні випускники в яких справді в душі покликання виховувати діток, молоді гарні, чому тримають тих злих і крикливих пенсіонерів чи вихователів, які дітей ніколи не любили та і освіти такої немають,чиму не перевіряють хто займається з нашими дітками, і чим їх кормлять!!!!!? Пора піднімати наш Володимир Волинський з тої днини…і панібратства. Це просто крик душі. Любіть своє місто, ми ж якщо прийшли в це життя треба достойно прожити. Треба починати одночасно не тільки з площі а й позаглядати по закутках….глибше.Всіх люблю моїх Волиньчан, і надіюсь на зміни які ждуть всі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер
24 Квітня, Середа