<

Судова справа про набуття статусу “сім’ї учасника бойових дій” батьками загиблого Дмитра Колєснікова – перший прецедент в Україні (ОНОВЛЕНО)

Цей запис опубліковано більш як рік тому
13:38 | 18.11.2015 / Володимир /
Перегляди
8
/ Коментарі відсутні

Батьки загиблого героя із Володимира-Волинського Дмитра Колєснікова борються із системою Міністерства оборони та в судовому порядку доводять, що вони мають право на статус “сім’ї учасника бойових дій”. Така ситуація склалася через те, що від початку війни воїни, які служили у добровольчих корпусах не були прирівняні до солдатів Збройних сил України. Відтак, ні зарплатні, ні лікування, ні статусів – ні хлопцям, ні їхнім сім’ям державою не передбачалося.

Наразі держава виправила свою помилку, однак, знову ж таки по-українському. Цього року Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України”. Згідно нього воїни, які служили у добровольчих військових з’єднаннях прирівнялися до військовослужбовців ЗСУ.

Однак, аби довести, що Дмитро насправді воював та загинув за нашу державу, необхідно було збирати покази свідків, кіпи паперів, довідок та інших доказів. Про це розповів адвокат родини Колєснікових Микола Омелянчук.

“На даний момент у нас доказів більш, ніж достатньо. Процес підготовки справи до передачі у суд був складний та не простий. Наприклад, свідків того, що Дмитро служив у зоні АТО довелося шукати і за допомогою інтернету, їздити у Житомирську область за показами побратимів, вести переписку з Міністерством оборони, соціальними службами, військкоматом і так далі. Зараз у нас є свідчення 7-ми кіборгів із 95-ї окремої аеромобільної бригади про те, що Колєсніков справді служив і загинув в АТО та усі інші необхідні документи”, – каже адвокат.

Микола Омелянчук розповів, що позовна заява настільки об’ємна, що писати її довелося тиждень. В Україні немає ще на сьогодні судової практики у розгляді таких справ, кажуть юристи, це перший прецедент в державі по набуттю статусу сім’єю загиблого добровольця.

На даний час усі матеріали передані до Володимир-Волинського міського суду. Однак, засідання по даній справі ще не призначене, хоча 18-го листопада стало відомо, що розгляд справи вестиме суддя Пікула – голова суду.

“За моїми прогнозами справа займе не більше двох місяців. Однак, хід її залежатиме від позиції судді по процедурі ведення”, – каже адвокат.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця