<

Комбриг 14-ї ОМБР Олександр Жакун ствержує, що не відпускав Максима Силюка із військової частини

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:45 | 18.02.2016 / Володимир /
Перегляди
15
/ Коментарі відсутні

І знову судове засідання у справі бійця 51-ї ОМБР Максима Силюка принесло чергові несподіванки. Перед початком суду військовий прокурор Олег Балакунець у нарадчій кімнаті оголосив про рішення військової прокуратури змінити формулювання обвинувального акту та, нарешті, закінчити цю безперспективну судову тяганину. Однак, свідчення комбрига 14-ї ОМБР Олександра Жакуна, дали привід прокуророві попросити перерву та поїхати радитися про формулювання акту із вищим керівництвом.

Олександр Жакун – свідок обвинувачення. Попередні рази він не з’являвся для дачі показів у Красноармійський суд Донецької області у зв’язку із потужною службовою зайнятістю. Однак, саме перед вирішальним засіданням у справі Максима Силюка, комбриг у суд з’явився.

Своїми свідченнями він ошелешив військовослужбовця та його хвору маму та потішив прокурора Олега Балакунця. “Особисто із підсудним я не знайомий та ніколи з ним не перетинався ні в яких питаннях. Усним наказом із військової частини додому його не відпускав. Такого і бути не могло – я б обов’язково віддав наказ оформити відповідний рапорт та йому б видали посвідчення про відпустку”, – засвідчив пан Жакун.

Адвокат Максима Силюка спробував нагадати командиру бригади події 19-го січня минулого року, коли до нього на прийом прийшли обвинувачуваний із мамою. У них було прохання дозволити Максимові перебувати вдома, оскільки мама і бабуся дуже хворі і не можуть здійснювати догляд за собою. Галина Силюк стверджує, що командир дав усний дозвіл хлопцеві поїхати додому, при тому викликав офіцера та розпорядився зафіксувати усі дані військовослужбовця, аби він, у разі необхідності по першому ж виклику прибув у частину.

Подруга пані Галини, мама двох бійців, які також пройшли пекло АТО, Лариса Калитюк, розповіла навіть більше. “Того дня я приїхала до комбрига зранку і розповіла про ситуацію в сім’ї Силюків. Жакун сказав, аби Максим приїжджав із мамою, він їх прийме. І вже по обіді вони прибули у військову частину. Я особисто бачила як якийсь офіцер фіксував у зошиті Максимові контакти та причину його вибуття із частини! Комбриг зараз просто прикриває себе, аби наступним не опинитися на лаві підсудних!”, – зазначила пані Лариса.

Почувши свідчення Олександра Жакуна, Олег Балакунець сказав, що зі слів комбрига чітко зрозуміло, що Максим Силюк винен у самовільному залишенні частини, а тому прокуророві необхідна перерва у судовому засіданні для уточнення формулювання обвинувачення із вищим керівництвом у Луцьку. Тому на сьогодні оголошено перерву у судовому засіданні до 10:00 19-го лютого.

Адвокат Василь Нагорний все ж сподівається на здоровий глузд керівництва військової прокуратури і так коментує цю ситуацію: “Сподіваюся, військова прокуратура нарешті дійшла до висновку, що час змінити зміст обвинувачення. Хоча, як на мене, ще на початку цієї справи було зрозуміло, що немає складу злочину у діях Максима за ч. 2, ст. 407 КПК України. Цю справу давно можна було вже закрити, а не тягнути 15-ть засідань. Таким чином зекономилися б державні кошти, витрачені на поїздки прокурора у Володимир-Волинський та й судові не довелося б засідати. Сподіваюся, що 19-го лютого військовий прокурор Балакунець зніме одну зі статей обвинувачення, наразі вони просто тягнуть час, аби хоч якось з честю вийти із справи”.

Отже, якщо військова прокуратура нічого до 19-го лютого не вигадає, є всі шанси, що терзання Максима Силюка та його хворої мами закінчаться.

IMG_1029
IMG_1030




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця