<

Голови ОТГ Прибужжя перейматимуть досвід у громад Литви та Латвії

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:11 | 11.05.2018 / Володимир /
Перегляди
2
/ Коментарі відсутні

В інтеграційному центрі «Замлиння», що на Любомльщині, засідали голови об’єднаних територіальних громад Прибужжя. Говорили про децентралізацію, медицину, безпеку та ситуацію в лісовій галузі.

Організатором таких зустрічей є Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя, а сама ідея належить народному депутату Ігорю Гузю: збиратися раз у місяць в різних громадах говорити про проблеми та вивчати досвід. Для обох сторін це добре – мати прямий діалог між командою обранця та головами ОТГ, яких в окрузі 12. Важливо, аби кожна громада мала закордонного партнера.

«Ми взяли ставку на те, щоб кожна громада в регіоні Прибужжя мала не одного, а декілька партнерів. Є вже багато партнерів з Польщі. На липень плануємо поїздку керівників громад до Литви та Латвії. Вивчити досвід, обмінятися думками з тими, хто бажає пов’язати свої стосунки з волинськими громадами», – наголосив Ігор Гузь, вітаючи учасників зустрічі.

Приймала гостей Вишнівська ОТГ, яка є найбільшою, та включає до себе жителів аж 18 сіл. На карті району вона з’явилася теж першою. Сільський голова Віктор Сущик презентував колегам потенціал громади та розповів про бюджет, економіку та проблематику.

На практиці громади часто стикаються з питаннями, які вони самі не можуть вирішити. Допомагає їм в цьому народний депутат, запрошуючи до таких зустрічей фахівців з області чи Києва.

Марія Адамчук, яка є консультантом з втілення на Волині субпроекту, підтриманого Світовим банком, розповіла про нюанси та тендерні процедури. За кошти цієї програми в області запланували здійснити реконструкцію 52-ох приміщень під амбулаторії загальної практики сімейної медицини. У регіоні Прибужжя таких має бути вісім.

«Що стосується об’єктів, які входять в 19-й округ, вони попадають у першу та другу фази. Перша – вже оголошена 3 травня, і тривають конкурсні торги. Друга фаза буде оголошена орієнтовно в середині травня», – зауважила вона та висловила сподівання, що будівельні робити завершаться наприкінці цього року або на початку – наступного.

Має постати дві амбулаторії у місті Володимир-Волинській, по одній – у Нововолинську та Благодатному, в селі Забужжя Любомльського, у Риковичах – Іваничівського, Зимне та Заріччі – Володимир-Волинського районів.

Про перспективи створення поліцейських станцій при громадах розповів начальник головного управління Національної поліції в області Петро Шпига. Це – справа дієва і перспективна, але вона багато в чому залежить від активності очільників громад. Якщо вони встигнуть до 23 травня подати свої пропозиції до Нацполіції, процес розпочнеться вже в цьому році; не подадуть – доведеться чекати наступного такого шансу.

«Є зараз така можливість відповідно за рішеннями територіальних громад, ми можемо збільшити кількість дільничних офіцерів поліції, які б обслуговували ту чи іншу громаду. Це було б дієво та перспективно в подальшому двом сторонах: і територіальній громаді та поліції», – підкреслив він та додав, що з боку громади потрібно передбачити приміщення з кімнатою відпочинку, офісні меблі, сейф, комп’ютер, доступ до Інтернету, планшет.

Держава, своєю чергою, створює додаткову штатну одиницю, забезпечує працівника зарплатою, транспортом, зброєю та формою.

Активно спілкувалися керівники ОТГ з начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Олександром Кватирком. Майже усіх цікавила тема передачі колгоспних державних лісів у власність громад.

Висловив бажання тісно комунікувати з очільниками громад і молодий голова селища Благодатне Олександр Топорівський. Власне цьогоріч він підписав Угоду про співпрацю з Асоціацією місцевого самоврядування Прибужжя.

«Такий формат живого спілкування з головами ОТГ – це супер корисно. Через те, що ми – всі сусіди. А в нас є дуже багато спільних проблем, над якими треба працювати. І кожен може нове запропонувати та може вкластися до спільної справи», – поділився враженнями від таких зустрічей селищний голова.

Керівники громад кажуть, що така комунікація з колегами та експертами з області для них є дуже потрібною і дає їм користь в роботі.

Голова Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка підкреслив, що «на цих зустрічах спілкуємося, обговорюємо проблеми, які виникають. Є громади старші з досвідом, є молодші. Обговорюємо різні питання. В подальшому стараємося не допускати помилок та промахів наших старших колег».

Зустріч керівників ОТГ на Любомльщині – третя. Переймали досвід вже у Павлівській громаді на Іваничівщині та Зимнівській – Володимир-Волинського району.

Наступного разу поїдуть знайомитися з успіхами та роботою до колег новоствореної Зарічанської громади.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця