<

Брати Капранови презентували новий роман у Володимирі-Волинському в рамках туру на підтримку інвалідів АТО/ОСС

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:24 | 7.11.2019 / Володимир / /
Перегляди
5
/ Коментарі відсутні

7-го листопада відомі українські письменники й видавці брати Капранови презентували новий історичний роман «Паперові солдати» у Володимирі-Волинському. Для цього у КМЦ зібралось близько півсотні володимирчан.

Зустріч з письменниками відбулась в рамках всеукраїнського туру на підтримку інвалідів АТО/ОСС. Як розповів Віталій Капранов, автори поширюють роман, який грунтується на реальних подіях, серед бійців, що повернулися з фронту з тяжкими пораненнями, бо вважають, що саме такий герой має їх надихати.

Завдяки підтримці видання від Українського культурного фонду, Брати Капранови зробили спеціальний наклад цього роману для розповсюдження серед інвалідів, насамперед інвалідів АТО/ООС – «для натхнення, для стимуляції, для прикладу, щоб вони розуміли – не все втрачено, людина з важкою інвалідністю може бути корисною суспільству».

У самому романі співставлено дві долі: долю волинянина, художника Ніла Хасевича, який у молодому віці втратив ногу в залізничній катастрофі, але проміняв перспективу працювати в Америці на місце вчителя на Волині, а потім на боротьбу в лавах УПА та Володимира Титла, ровесника Хасевича, який досягнув успіху в Америці.

«Довідавшись про Ніла Хасевича, ми зрозуміли, що він – справжній супергерой. Цей чоловік в надскладних умовах боровся проти наймогутнішої на той момент армії світу, таємної поліції, якою було МГБ. Ми не могли пройти повз такий сюжет. Хотілося зробити цікаву, сучасну, популярну книжку», – наголошує Віталій Капранов.

Володимир Титла, він же Білл Титла, головний художник студії Діснея, який намалював «Білосніжку», «Пінокіо», «Дамбо». Він народився в Нью-Йорку, а батьки його з Тернопільської області.
Титла зацікавив письменників як доля альтернативна історії Хасевича.

“Він був українцем за духом, говорив українською, ходив до недільної української школи, саме там його помітила одна з викладачок і почала навчати малюванню. Звідти Білл пішов в училище промислового дизайну, а потім на кіностудію Paramount, зрозумів, що не вміє малювати, і поїхав вчитися до Європи, – а саме у Варшавську школу мистецтв, де якраз навчався Ніл Хасевич”, – розповідають автори.

У романі зобразили дві різні біографії, два різних життєвих шляхи, аби показати, що у Хасевича був вибір, і те, що він загинув за Україну, було теж його свідомим вибором.

Опісля презентації всі охочі могли поспілкуватись з Капрановими. Також влаштували автографсесію, де можна було придбати як і примірники нового роману, так і раніше випущені.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця