<

Справу затягували, а інкриміновані статті тричі пом’якшували: ексголова Любомльської РДА замість в’язниці за хабар отримав штраф

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:12 | 19.04.2023 / Любомль, Новини / , , , /
Перегляди
644
/ коментарі 4

Ексголові Любомльської РДА Миколі Пархомуку, який попався на хабарі у 2 тис. доларів США через махінації із земельними ділянками, вдалося «вийти сухим із води». Замість щонайменше 8 років тюрми, чоловік обійшовся штрафом у 25,5 тисяч гривень. Справу розтягнули на сім років.

Журналісти БУГу вирішили пригадати і проаналізувати цю справу з 2017 року, яку фактично «замнули», як і багато інших, пов’язаних із посадовими особами в Україні. Наприклад, слідство спеціально затягнули аж на шість років, знаходячи різні причини. Також цікаво те, що чоловіку зменшили розмір застави у понад 13 разів з 480 тисяч до 35 тис. грн, а потому ще й злочин з особливо тяжкого перекваліфікували на тяжкий. А найдивнішим є те, що експосадовцю тричі змінювали інкриміновані статті Кримінального кодексу, за якими його судили, на м’якші. Хоча спочатку інкримінували ч. 4 статті 368 – одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах. А це важка стаття, яка передбачає позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. Але врешті Пархомука чомусь лише оштрафували.

Передісторія, або як усе починалося

Колишнього посадовця Любомльської РДА затримали ще у березні 2017-го року за підозрою в отриманні хабаря у розмірі 2 тисячі доларів США за незаконне виділення 16-ти гектарів землі в оренду терміном на 10 років.

Згодом Миколу Пархомука взяли під варту із можливістю внесення 480 тисяч гривень застави, що і зробила дружина держслужбовця. Проте його захисник зумів зменшити розмір застави у понад 13 разів (!) – до 35 тисяч 240 гривень. 26-го лютого 2018 року ексголові Любомльської РДА перекваліфікували злочин з особливо тяжкого на тяжкий.

Спочатку експосадовцю інкримінували ч.4 ст.368 КК України (Одержання службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, неправомірної вигоди за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища). Такі діяння (а це особливо тяжкий корупційний злочин) караються позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років із конфіскацією майна.

Однак потім її пом’якшили на ч.3 ст.368 КК України (Комерційний підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми). Покарання за це вже значно легше – штраф від ста до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до двох років.

Врешті-решт Пархомука засудили взагалі за іншою статтею – ч.2 ст.369-2 КК України (Зловживання впливом). А про отримання ним хабаря у великому розмірі чомусь вже забули.

До слова, тривалий час Пахромук не був відсторонений зі своєї посади і продовжував працювати. З посади голови Любомльської РДА його звільнили за три тижні після викриття на хабарі – 22-го квітня.

Судова тяганина у справі колишнього голови Любомльської райдержадміністрації тривала 5 років. Пархомука спіймали “на гарячому” ще 30-го березня 2017-го, а остаточний вирок суд виніс лише 17-го листопада 2021 року. Справу спеціально затягували. Причини знаходили різні: поганий стан здоров’я обвинуваченого, відсутність на засіданні або одного із членів колегії суддів, або ж прокурора, зміна адвоката, погане технічне забезпечення (не було пристроїв для приєднання аудіо та відеозаписів).

До того ж, справу почав розглядати Луцький міськрайонний суд, потім її передали у Вищий антикорупційний суд, що в Києві, але потім чомусь знову повернули в Луцький міськрайонний суд, який і виніс остаточний вирок.

Остаточний вирок суду: штраф замість тюрми

Як йдеться у вироку Луцького міськрайонного суду від 17-го листопада, у серпні 2016 року до Миколи Пархомука, який на той час обіймав посаду голови Любомльської РДА, звернулась жінка з проханням отримати в оренду або у власність земельні ділянки. На них вона хотіла вирощувати розторопшу. Микола Пархомук пообіцяв дізнатись, чи можливо виділити ділянку у представників Держгеокадастру області.

Згодом Микола Пархомук повідомив, що у Куснищанській сільраді є придатні для цієї мети 10 гектарів землі. Замовниці вони підійшли. У листопаді підприємиця передала необхідні для оформлення документи, на що Микола Пархомук зазначив, що поки рішення про передачу ділянок у власність не прийнято, але «питання буде позитивно вирішено в 2017 році».

Наприкінці березня чиновник запропонував підприємиці отримати додаткові 16 гектарів землі і запевнив, що начебто це питання вже вирішено позитивно. Згодом за цю послугу чоловік отримав 2 тисячі доларів. Затримали його в день отримання хабаря, 30-го березня.

У суді Микола Пархомук уклав угоду про визнання винуватості.

Врешті суддя В’ячеслав Покидюк визнав чоловіка винним у порушенні ч.2 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом) та призначив йому 25,5 тисячі гривень штрафу. Також екс-чиновник заплатив понад 5 тисяч 75 гривень за проведення експертиз.

Як бачимо, в Україні досі можливо все. Головне, наявність грошей та впливові зв’язки. І тоді можна “вийти сухим” із будь-якої ситуації. Навіть статтю Кримінального Кодексу можна легко замінити на адміністративне покарання. Постає питання, чи будуть надалі чиновники боятися брати хабарі з такими вироками?..





коментарів: 4
  1. А скільки отримали всі причетні до цієї справи ,судді слідчі в інша наволоч яка в нас називається владою?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер