<

Робота системи безоплатної правової допомоги у Волинській області за 2016 рік

Цей запис опубліковано більш як рік тому
21:24 | 24.01.2017 / Новини /
Перегляди
0
/ Коментарі відсутні

Безоплатна правова допомога – правова допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Станом на сьогодні у Волинській області – це мережа, яка складається з Регіонального, 3-х місцевих центрів та 14 бюро правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечує захист осіб від обвинувачення у випадках затримань та арештів у кримінальному та адміністративному порядку, осіб, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, осіб, стосовно яких захисник залучається слідчим або прокурором чи за ухвалою суду, засудженим до покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі або тримання у дисциплінарному батальйоні.

Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечують здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами у цивільних і адміністративних справах, а також таких, що стосуються захисту прав та інтересів потерпілих і свідків у кримінальних провадженнях.
За 2016 рік до системи безоплатної правової допомоги у області звернулося 8,5 тисяч громадян (3735 – до центрів з надання БВПД і 4767 – до бюро правової допомоги).

Упродовж 2016 року центрами було видано 2193 доручення адвокатам для здійснення захисту або представництва їхніх інтересів у судах.

700 справ, з-поміж тих, які розглядалися у судах, мали позитивний результат для клієнтів.
У 2016 році з системою БВПД на основі укладених контрактів співпрацювало 76 адвокатів.
Для 2566 громадян (які не були суб’єктами права на БВПД або не потребували послуг адвоката) з метою вирішення їхніх питань були надані правові консультації та роз’яснення.
Упродовж минулого року відділами представництва місцевих центрів було складено 483 процесуальні документи для клієнтів центрів та взято участь у 26 судових засіданнях.

Виїзні консультаційні пункти

З метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги у Волинській області створено низку виїзних консультаційних пунктів, у яких громадяни мають змогу отримати спеціалізовану безоплатну правову консультацію, а в разі потреби, скористатися послугами адвоката за державний кошт. На сьогоднішній день в області функціонує 323такі пункти. Працівники місцевих центрів та бюро регулярно (за попередньо складеними графіками) здійснюють виїзди з метою надання правових консультації. Упродовж 2016 року працівниками центрів було здійснено 388 виїзних прийомів громадян, під час яких за правовою допомогою звернулися 732 волиняни.

Пункти дистанційного доступу до безоплатної правової допомоги

Сконтактувати з працівниками Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та отримати консультацію або роз’яснення з правових питань волиняни можуть дистанційно через мережу Інтернет за допомогою комп’ютерної програми Skype, яка дає можливість здійснювати безкоштовні відео та аудіо дзвінки.

Звісно, не кожна людина має можливість доступу до мережі Інтернет у власній оселі. Тому Центри з надання БВПД активно налагоджують співпрацю з органами місцевого самоврядування, комунальними установами, громадськими організаціями, районними бібліотечними системами з метою створення дистанційних пунктівдоступу до безоплатної правової допомоги.
У 2016 році в області було створено 89 таких точок, де будь-якому громадянину можуть надати можливість сконтактувати з представниками системи БПД. Упродовж минулого року за допомогою Skype-зв’язку до місцевих центрів звернулося 562 особи, які змогли отримати відповіді на правові питання, які їх цікавили.

Бюро правової допомоги

З 1 вересня 2016 року на території Волинської області запрацювало 14 Бюро правової допомоги.
(У м. Горохові, смт Іваничах, м. Камені-Каширському, м. Ківерцях, смт Локачах, смт Любешові, м. Любомлі, смт Маневичах, м. Нововолинську, смт Ратному, м. Рожищах, смт Старій Вижівці, смт Турійську та смт Шацьку). У м. Луцьку, м. Ковелі та м. Володимирі-Волинському функції бюро правової допомоги виконують структурні підрозділи відповідних місцевих центрів.
Основна функція бюро правової допомоги – це надання первинної правової допомоги (правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру), забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

З 1 вересня 2016 року безоплатна первинна правова допомога надається усім громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, у тому числі біженцям чи особам, які потребують додаткового захисту.

Упродовж 4-х місяців функціонування Бюро за правовою допомогою до них звернулося майже 5 тисяч волинян.
Усім їм були надані правові роз’яснення та консультації. Працівники бюро правової допомоги взяли участь у 68судових засіданнях та склали 375 процесуальних документів.

Найтиповіші питаннями, з якими звертаються до фахівців бюро правової допомоги, стосуються:

Отримання невиплаченої одноразової грошової допомоги учасникам бойових дій, учасникам АТО до 5 травня 2016 року.
Розірвання шлюбу та стягнення аліментів на неповнолітніх дітей.
Різних випадків при оформленні спадщини.
Приватизації земельних ділянок.
Зняття з реєстрації місця проживання без згоди особи.
Крім того, з липня 2016 року місцеві центри реалізують пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань. За цей період прийнято та опрацьовано 306 відповідних звернень громадян.

Задля розширення доступу громадян до безоплатної правової допомоги центри співпрацюють з параюристами та адвокатами, які надають правові послуги на основі Pro bono. За минулий рік на такій основі співпрацювали із центрами 44 юристи.
З метою поширення інформації про права громадян та про безоплатну правову допомогу налагоджуються партнерські стосунки та здійснюється співпраця з різними організаціями та установами. У минулому році система БПД в області мала 72 такі партнери.
Упродовж року працівниками центрів та бюро було проведено 117 інформаційно-роз’яснювальних акцій, під час яких розповсюджено більше 10 000 друкованих інформаційних матеріалів про права громадян та систему БПД.

Зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»

5 січня 2017 року набрав чинності Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Насамперед – це внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань.

Також суттєво підвищився поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:
по-перше, враховується дохід особи, а не всієї сім’ї, як це було дотепер;

по-друге, особа має право на БВПД, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів (а не якщо дохід її сім’ї є меншим за прожитковий мінімум, як це було дотепер);

по-третє, інваліди мають право на БВПД, якщо отримують пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Більш детальна інформація про систему безоплатної правової допомоги у Волинській області на сайті:https://volyn.legalaid.gov.ua/ua/




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 Березня, П’ятниця
28 Березня, Четвер