<

Зламують сторінки та просять гроші: мешканців Нововолинської громади застерігають про нові випадки шахрайства

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:05 | 3.05.2022 / Нововолинськ / , , /
Перегляди
2567
/ Коментарі відсутні

Керівник Нововолинського відділення поліції Олег Бончак застерігає мешканців міста про нові випадки шахрайства. Невідомі зламують сторінки соціальних мереж та під ім’ям користувача просять переказати кошти у небайдужих друзів та рідних.

Аби не стати жертвою шахрайства, подібні оголошення під виглядом «Збираємо кошти на допомогу», «Чи зможеш позичити певну суму», «Терміново потрібні гроші на операцію» потрібно обов’язково перевіряти, телефонуючи до відправника за підтвердженням.

Поліція попереджає про збільшення випадків шахрайств, адже небайдужі люди ризикують надіслати кошти злодію, який обрав для себе спосіб заробітку шляхом обману. Шахрайство має різні форми різновиду – продаж в інтернеті, запити у соціальних мережах, підбирання пін-кодів до банківських карток та інше.

Випадки шахрайств на території Нововолинської громади

На території Нововолинської громади зареєстровано випадки злому особистої сторінки. Від імені жінки опублікували пост з проханням зібрати кошти, небайдужі знайомі одразу ж відгукнулись, аби допомогти потерпілій. Проте цими грошима у результаті заволоділи шахраї.

“Просимо громадян спочатку зателефонувати до особи, яка опублікувала даний пост та з’ясувати усі обставини”, – зазначив Олег Бончак.

Також зустрічаються випадки розблокування мобільного номера. Шахрай телефонує від імені представника мобільної мережі та ставить питання щодо проблем зі зв’язком.

Задля покращення, люди перекидають особі необхідні коди. В момент отримання, шахрай змінює паролі та блокує фінансовий номер, щоб отримати доступу до банківської картки.

“Після цього злодій знімає кошти, які наявні на банківській карті та збільшує ліміт, який наявний на кредитній. Таким чином, за допомогою фінансового номера, шахрай отримує кошти потерпілого”, – додав поліцейський.

Люди стають жертвами шахрайств також, коли купують або продають товар в інтернеті. Продавець зв’язується з ніби потенційним покупцем, який підтверджує бажання придбати певну річ. Проте за допомогою комп’ютерних програм, замість отримання продавцем прибутку, з його кредитних карток знімаються кошти.

Найчастіше зустрічаються випадки, коли до рідних телефонують повідомити, що їхній член сім’ї затриманий працівниками поліції. Під час розмови у людей вимагають кошти задля усунення конфлікту, в такій ситуації необхідно зателефонувати до вказаної невідомими особи та уточнити інформацію.

Нині все більш популярне пільгове розмитнення автомобіля. Шахраї телефонують та пропонують пригнати закордону транспортний засіб. Документи, які надіслала особа, надалі використовуються у власних цілях для обману інших людей.

Як захистити особисту сторінку у соціальній мережі

Інтернет-видання БУГ опитало мешканців Нововолинська, сторінки яких було зламано невстановленою особою. Через особисті сторінки нововолинців просили кошти на допомогу, або ж змінювали паролі.

Як зазначили потерпілі, під час виявлення проблем зі сторінкою, вони одразу ж змінювали паролі до усіх мереж. Однак є й люди, які вчасно не побачили незрозумілу активність, тому шахрай від імені користувача публікував пости та писав у приватні повідомленням з проханням переказати кошти.

Після того, як більшість зголосились допомогти та надіслали гроші, друзі телефонували до потерпілого, аби висловити співчуття та дізнатись обставини прохання. Тим чином користувач дізнавався про активність шахрая на своїй особистій сторінці.

“За посиланням краще не переходити. В мене сторінка інстаграму прив’язана до фейсбуку, але мене відразу викидало. Щоб відновити, я просто зайшла в налаштування – є центр облікових записів, там ж була чиясь чужа фейсбук-сторінка прив’язана. Певно, що так шахрай і заходив. Я її звідти видалила та відновила доступ”

“Спочатку почали самі по собі прочитуватись повідомлення, але я списувала це на «глюк» інстаграму. Вчасно змінила пароль, проте це не найкращий спосіб захисту”

“Зламали особисту сторінку та опублікували пост «Терміново потрібні кошти, мама потрапила у ДТП». Більшість користувачів одразу переказували гроші на карту невідомої особи.
Близькі зателефонували зі співчуттями та уточнювали обставини аварії, так я дізнався, що під моїм ім’ям людей вводять в оману. Доступ до сторінки отримали через приєднану пошту mail.ru”

Існує декілька варіантів, що захистять від злодіїв, які можуть заволодіти вашими особистими сторінками та ввести читачів в оману.

Не використовуйте російські сервери. У налаштуваннях вашого профілю у фейсбуці або інстаграмі найкраще приєднати акаунт до пошти, яка працює в Україні. Якщо хтось захоче зламати ваш профіль, натиснувши натиснути «забув пароль», смс з запитом прийде на вашу приєднану поштову скриньку.

Ввімкнути подвійну авторизацію. При новому вході на вашу сторінку, окрім пароля, потрібно буде ввести ще код або підтвердити з активного пристрою. Подвійна авторизація набагато безпечніша, адже зловмиснику окрім пароля до акаунту потрібно дізнатись ще додаткову інформацію та нові коди.

Перевіряти активні входи у обліковий запис. У налаштуваннях профілю потрібно перевіряти входи в обліковий запис та вашу активність на сторінці.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер