<

“Всі крапки над і”, – міська влада вирішила питання з проїздом дітей у Нововолинську

Цей запис опубліковано більш як рік тому
20:41 | 15.03.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
5
/ коментарів 16

Проїзд дітей із багатодітних сімей та учнів у міських автобусних маршрутах Нововолинська буде здійснюватися згідно із законодавством.

Про це неодноразово наголошував заступник міського голови Андрій Сторонський.

“Щоб не звинувачували у незаконних діях та щоб дійти згоди із перевізниками щодо безплатного проїзду дітей із багатодітних сімей, тарифи відповідатимуть нормативно-правовим актам”, – пояснив заступник мера.

15-го березня на засіданні виконавчого комітету Нововолинської міської ради погодили нові тарифи. Так, із 20-го числа цього місяця, учні платитимуть за проїзд по місту 3 гривні, до Благодатного – 5 гривень. Ця сума складає 75% вартості від тарифів. Попередньо встановлювали ціни з урахуванням 50-ти відсотків.  А до Благодатного учні платили так само, як і по місту – 1 гривню 50 копійок.

Запевняють, що діти із багатодітних сімей будуть їздити безплатно, за наявності посвідчення.

Батьки дітей обурюються таким цінам, вважаючи їх надто високими.

“Щодо самої важливої теми – ціни проїзду школярів. Може наше добре міське керівництво і саме б додумалося, що підвищити в такій мірі ціну на проїзд – це явний “перебір”. І 50 % вистачило б. Мені щомісяця треба буде двом дітям до школи і назад тепер віддати 240 гривень. Будьте ж людьми, люди з міського Олімпу”, – коментує новину про недавні громадські слухання щодо встановлення нових тарифів читачка “БУГу” Наталія.

На такий крок міська влада пішла задля того, щоб нарешті припинити суперечки та поставити “всі крапки над і” в перевезеннях дітей з багатодітних сімей.

Нагадаємо, що 12-го жовтня на сесії Нововолинської міської ради депутати прийняли рішення, яким скасували безоплатний проїзд в маршрутному таксі дітей з багатодітних сімей. Дану категорію пільговиків прирівняли до дітей шкільного віку та відповідно встановили платний проїзд – 1 гривню 50 копійок.

Такі дії викликали обурення серед батьків, які почали скаржитися на перевізників, аргументуючи законодавчо встановленим правом на безплатний проїзд.

Згідно із законом  України “Про охорону дитинства” дітям з багатодітних сімей надаються такі пільги як безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів.

На захист прав дітей стала і Володимир-Волинська місцева прокуратури, яка звернулася  до суду з позовом до Нововолинської міськради з вимогами визнати протиправним та скасувати її рішення.

Платний проїзд міськрада самостійно анулювала шляхом внесення змін до нормативно-правового акту, яким обмежувалося закріплене в законі право на пільгове перевезення в громадському транспорті. Перевізників зобов’язали дотримуватися встановлених законодавством норм. Попри це, водії продовжували брати плату, бо ніби-то не чули про скасування. Скарги від батьків продовжувалися, суперечки тривали.

Щоб дійти згоди із перевізниками, домовилися при процедурі підвищення тарифів на проїзд в міських автобусних маршрутах Нововолинська, передбачити плату для дітей усіх категорій у відповідності із законодавством. Плата для учнів із 25% знижкою, яку батьки вважають високою – це так званий компроміс між підприємцями, міською владою та разом із тим – дітьми із багатодітних сімей.

У пункті 159 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.09.07 № 1184 “Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту” закріплено те, що пасажир автобуса має право купувати для дітей віком від шести до 14 років дитячі квитки за пільговою ціною (зі знижкою 25 відсотків вартості) у період з 1 жовтня по 15 травня.

Сторонський уточнив, що така плата для дітей буде саме з 1-го жовтня та до 15-го травня, попри те, що навчальний процес починається та закінчується трішки в інший період.

Саме так вирішили конфлікт із проїздом дітей із багатодітних сімей. “Заручниками” ситуації стали усі батьки, які мають в сім’ї менше 3-х школярів.

Додамо, що по всій Україні ведуться суперечки водіїв та усіх пасажирів, які мають право на пільговий проїзд. Підприємці не бажають перевозити певні категорії громадян безоплатно, зауважуючи, що кошти  їм ніхто не компенсує. Раніше з державного бюджету – місцевим, на такі потреби надавалася субвенція. Однак в державному бюджеті не закладають фінансове забезпечення витрат на пільгові перевезення.

У свою чергу, в умовах поглиблення децентралізації влади та розширення повноважень органів місцевого самоврядування, одним із ключових завдань є наближення фінансування послуг до рівня, де вони надаються. Так, з 1-го січня 2017-го року видатки на відшкодування витрат та пільговий проїзд окремих категорій громадян включено до видатків місцевих бюджетів.

В міському бюджеті питання про відшкодування витрат за пільговий проїзд конкретно дітей з багатодітних сімей не піднімали. Перевізники ж не хочуть, як вони говорять, возити багато пільговиків, бо це збитково.

Виникає питання, на чию користь вирішили дану ситуацію і чи були інші шляхи для досягнення згоди між підприємцями, міською владою та батьками? Та на жаль, жодної думки про це не вдалося почути, бо запитати про це ні на громадських слуханнях, ні у письмових зверненнях до регуляторного акту, в процесі підняття тарифів, не було кому.

Зазначимо також, що вартість проїзду в маршрутках піднімають не лише в Нововолинську, а й в інших містах.




коментарів: 16
  1. Чого ті батьки постійно ниють? Понароджують, а потім давай їм пільги . А ті хто мають одну , дві дитини , що це не такі самі діти ? Їм не пільги треба видавати , а презервативи. Я ходила в свій час постійно пішки з ковпака до 7 школи, зараз ще далі ходжу на роботу і теж пішки. В нас не таке велике місто , щоб робити , якісь пільги для дітей і з багатодітних сімей , ногі мають , можуть дойти . Тим більше, що половину мають проблеми з ожирінням , корисно б було .

    • Які ви розумні усі!!! Може хтось і може позбутися дитини, а хтось і Ні! Неможна усіх багатодітних ставити в одну ланку. Є батьки, які люблять дітей і хочуть дійсно виростити гідних людей. І щоб виростити 3,4,5… діток потрібно докласти багато своїх зусиль, енергії, фінансів і саме головне — праці. Таким сім’ям навпаки потрібно допомагати. Наша держава робить це по мінімуму. І те, що належить таким сім’ям по закону, не можна добитися!!! У інших цивілізованих країнах такі сім’ї це гордість. Поставте собі запитання: Чи зуміли б ви народити 3 діток, забути про себе, присвятити себе плиті, прибиранню, пранню…і на це все має вистачати коштів. Це велика праця батьків! Я думаю, що ви жорстокі!Не всі багатодітні з неблагополучних сімей!!!!!

  2. Повністю згодна. Рух це здоров’я. Діло йде до літа і прогулянки тільки на користь нашим сучасним комп’ютерним та малорухливим дітям.

    • Візьміть шкільний “портфельчик”, причепіть собі на спину, і пройдіться з Ковпака до 1 школи,до гімназії, наприклад. А для більшого розуміння ситуації або, можливо, для задоволення походіть з ним з місяць

  3. Депутати які подали скаргу про багатодітних вони добились свого бо вони багатодітні,а за проїзд остальних дітей на громадських слуханнях даже не згадали бо остальні діти і їх батьки тих депутатів не цікавлять.Один депутат снімав водія на камеру бо це була його дитина.Другий з посьолка кричав про багатодітних,тоже на громадських слуханнях мовчав бо нецікаві йому діти які з посьолка будуть їхати за 5гривень головне що їхні поїдуть безкоштовно.За кого голосували то і маємо.Львів пенсіонерів вже не возить скоро всі міста відмовляться возити.Пенсіонер шахтар 10 тисяч їде безкоштовто це є халява,а технічка має 3тисячі і платить так хто з них пільговик.В мене двоє дітей і вони будуть до школи іти пішки а багатодітні з них сміються.Но нічого скоро всі будуть платити законопроєкт вже подали до верховної ради.Але і багатодітні будуть платити 3гривні а не 1,50.

  4. абсолютно згоден з першим коментарем, легковажні та недалекоглядні наклепають пільговиків і весь світ їм потім винен.. Що держава завжди за них їхніх нащадків буде годувати та ще й возити на халяву? Презервативи Їм по скидці а не пільги в маршрутках!

    • Які ви розумні усі!!! Може хтось і може позбутися дитини, а хтось і Ні! Неможна усіх багатодітних ставити в одну ланку. Є батьки, які люблять дітей і хочуть дійсно виростити гідних людей. І щоб виростити 3,4,5… діток потрібно докласти багато своїх зусиль, енергії, фінансів і саме головне — праці. Таким сім’ям навпаки потрібно допомагати. Наша держава робить це по мінімуму. І те, що належить таким сім’ям по закону, не можна добитися!!! У інших цивілізованих країнах такі сім’ї це гордість. Поставте собі запитання: Чи зуміли б ви народити 3 діток, забути про себе, присвятити себе плиті, прибиранню, пранню…і на це все має вистачати коштів. Це велика праця батьків! Я думаю, що ви жорстокі!Не всі багатодітні з неблагополучних сімей!!!!!

      • жорстокі якраз ті батьки, які думають не макітрою в процесі планування сім’ї, а іншим місцем, і замість того щоб дати своїй дитині освіту, гідне та належне виховання вони нерідко наіть не приділяють тій кількості елементарної уваги, нерідко при цьому зловживаючи оковитою та влаштовуючи за ті нещасні кошти допомоги від держави п’янки-гулянки, а не присвячують себе плиті, прибиранню, пранню і тд.. Я вже не згадую про працевлаштування… Так те наглоття ще й щось вимагає в держави)) Я не про всіх без виключення, а про тих, з якими довелося стикатися в житті , кого безпосередньо знаю.

  5. Не треба тут чимось дорікати тих хто має має високі зарплати. Нехай піде в шахту і відпрацює, або треба було вчитись добре, чи добитись чогось у житті щоб не працювати на низькооплачуваній роботі. Медсестри мають так само як і технічки , хоча в них більша відповідальність . А технічки в більшості дещо протирають сидячі на стільці , хоч би мовчали. Шахтарі гробили своє здоров’я на ті зарплати , які й те здоров’я не окуплять .

  6. Тут незнаєш народжувати чи ні одну дитину, тому що ціни захмарні на все, а тут багатодітні. Якщо народжуєте багато дітей значить маєте за що, а не скаржитись, що вам хтось щось винен. Ніякого безкоштовного проїзду немає для них бути. Всіх дітей прирівняти до дітей шкільного віку та й все. Нещодавно спостерігала ситуацію, коли два хлопчини зайшли у маршрутку і показали посвідчення багатодітної сім’ї і поїхали безкоштовно. Але у обох були айфони і не старої моделі. То ви мене вибачте.
    А стосовно шахтарів, то позатикали би ви роти!!!!! Підіть заробіть спочатку цю пенсію на шахті, а потім живіть на одні ліки, тому що після такої роботи стільки болячок, що не побажаю жодному. Імхо

  7. Читаю і дивуюся, що можна висвітлювати незаконні дії водіїв як підставу для підняття тарифів. Перевізник, який виграв тендер і погодився на перевезення, керується законами України – подобається йому це, чи ні. Зростання тарифів по всій країні обумовлено економічними показниками, через “вдале” управління Державою. На майбутнє – якщо перевізники будуть порушувати закон, – то небайдужі громадяни будуть знімати їх з маршрутів і добиватися розірвання договорів на перевезення. А для тих, хто вміє думати і рахувати – прошу прочитати статтю: https://www.facebook.com/babiijchuk/posts/10208705683838339

  8. В школу я ходила з важким портфелем , і книжок поливину не брала , так і казала важко носити .Не потрібно заставляти своїх дітей носити важкі потрфелі , скільки можуть донести , нехай і носять .

  9. Я мама трьох дітей і виховую їх сама. Мені цікаво шановні, хто з вас їх годує, одягає, навчає і всім забезпечує? Ви???? Держава??? Ні!!! Ні!!! І ще раз -ні!!!! Забезпечую я їх сама і нічого їм не бракує . І телефони у них є і на відпочинок ми їздимо не за ваші гроші, а за гроші зароблені мною… Презервативами потрібно було користуватися Вашим батькам, щоб не плодилися такі нелюди як Ви!!!!!!!!

  10. Люлмила, от це вже образливо. Нелюди ? Що за нісенітниці Ви говорите ? До чого тут це ? А це нормально плодити 5 дітей? А потім кричати “я ж мати” , і що вам держава щось винна ? А ті діти мають через таких мамаш страждати ? Виховуєте сама трьох дітей ? І всім забезпечуєте !- Добре ! Типу не так має бути ? І за це вашим діткам пільги потрібно на проїзд давати ? А ті хто двох мають не треба? Або одну дитину ? Бо одні знають свої фінансові можливості , а другі ні . Людмила на уроки фінансової грамотності вам потрібно, тому що дитина – це не тільки душевний вклад , а й фінансовий . В більшості великих сім’ях діти страждають через кількість членів сім’ї : страших заставляють нянчити менших , і ті не знають дитинства через таких мамаш, а менші доношують одяг старших . Яка …. любов , коли батьки заставляють своїх дітей страждати ? Коли дітей обложують безліччю обов’язків? Зате я ж мати, ,родила таку сім’ю велику . Які ж це матері-героїні .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа