<

Відмова від щеплень збільшує кількість інфекційних хвороб – у Нововолинську обговорили епідемічну ситуацію

Цей запис опубліковано більш як рік тому
11:07 | 19.11.2018 / Нововолинськ / /
Перегляди
4
/ коментарі 3

За поточний рік у Нововолинську 7 900 осіб перехворіли інфекційними хворобами. Ситуація з кором і далі залишається гострою, разом з тим з 1-го жовтня настав сезон захворюваності на грип та ГРВІ. На засіданні виконавчого комітету Нововолинської міської ради обговорили питання просвітницької роботи щодо щеплень з батьками-відмовниками. Зазначили також, що дітям без щеплень мають право заборонити відвідувати навчальний заклад.

Завідувач Нововолинського міськрайонного відділу Державної установи  «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Наталія Мариніна 15-го вересня прозвітувала перед членами виконкому про епідемічну ситуацію в Нововолинську.

За її словами епідемічна ситуація в Нововолинську залишається напруженою. 14,5% населення міста, а це 7900 осіб, з яких більше 5700 дітей, перехворіли інфекційними захворюваннями, найбільш поширеними серед яких є кір, кишкові інфекції, вірусний гепатит.

Нововолинці продовжують хворіти на кір, спостерігається ріст захворюваності на ГРВІ та грип.

Волинська область – у першій десятці по захворюваності на кір. 90 осіб з початку року захворіли на кір, з них 77,7% становлять діти до 17 років. Зареєстровано в Нововолинську 17 сімейних вогнищ. Понад 70% серед захворілих – ті, які не щеплені взагалі або не пройшли ревакцинацію.

На сьогодні, у зв’язку з поширенням захворюваності на кір, за бюджетні кошти проводять вакцинацію від кору не лише дітей, а і дорослих. Щеплення дорослих під час спалаху кору в колективі дозволяло зупинити поширення хвороби, як повідомила завідувач міського відділу Волинського лабораторного центру.

Низьке охоплення профілактичними щепленнями населення сприяє поширенню й іншої інфекції – дифтерії, яка є більш небезпечною. У Нововолинську на сьогодні не реєструвались такі захворювання, як правець, дифтерія, поліомієліт, дизентерія.

“В Україні за 2018 рік зареєстровано 7 випадків захворювань дифтерією, за останні 5 років – 16. Під час епідемії дифтерії в Україні у 1991-1998 роках зареєстровано 20 тисяч випадків, 696 людей померли. Такий стан спричинений низькою охопленістю вакцинаціями дітей та відсутністю щеплень у дорослих”, – зазначила Мариніна.

Вона також додала, що у Нововолинську виконання плану щеплень проти дифтерії та правцю забезпено наступним чином: діти до одного року – на 33%, ревакцинація в 18 місяців – 51,2 %, в 6 років – 51,4 %, 16 років – 91,7 %, дорослі – на 24,4 %.

Завідувач міського відділу Волинського лабораторного центру наголосила, що це може призвести до сприйняття поширення дифтерії серед населення та її розповсюдження. А тому, необхідно активніше проводити вакцинацію, особливо серед дорослих. Вони потребують щеплення проти дифтерії, коклюшу, правцю кожні 10 років.

На грип та ГРВІ з початку сезону захворіло 1088 осіб, з них 694 – діти до 18 років. Прогнозують поширення 3-х вірусів: Мічіган, Сінгапур та Колорадо. Як говорить головний інфекціоніст, профілактикою може бути щеплення проти грипу. Так як вони не є обов’язкові, то закуповуються вакцини за власні кошти.

На засіданні виконкому висловили думку, що поява епідемії кору та загроза поширення інших інфекційних хвороб пов’язана із відмовою від щеплень. 

“Треба працювати з батьками, треба пояснювати. Ми догралися зі щепленнями (відмовою від щеплень, – ред.), що сьогодні можуть бути спалахи таких інфекцій, яких не було давно. І постраждають невинні діти”, – зазначив міський голова Віктор Сапожніков.

Йшлося і про те, що Польща ставить питання, аби люди, які перетинають кордон, підтверджували наявність щеплення. Бо “свого” кору там немає, хворіють українці і створюють загрозу спалаху епідемії.

“Завозимо туди (в Польщу, – ред.) не тільки робочу силу, а й кір”, – зауважив Сапожніков.

Начальник управління освіти Нововолинська Ольга Лакиш відзначила, що у закладах освіти проводиться моніторинг щеплених дітей та робота про проведенню вакцинацій згдно календаря щеплень. А тих дітей, у яких відсутні щеплення без наявних протипоказань, мають право не допускати до навчального закладу.

“Відповідно до листа Міністерства охорони здоров’я, діти без щеплень не допускаються до навчання в закладах освіти. По закону діти, які не мають щеплень, зобов’язані перейти на  дистанційну форму навчання (індивідуалізований процес набуття знань через мережу інтернет, – ред.). Таким чином вони забезпечуватимуться правом на освіту”, – зауважила Лакиш.

Міський голова резюмував, що держава повинна регулювати ці процеси: “Регулювати силовими методами, бо від цього залежить здоров’я нації”.




коментарів: 3
  1. А якщо дитина часто хворіюча? Наприклад, мій син хворіє ГРВІ кожні два тижні. Як тоді щеплюватись? І де в нашому місті є лікар, який кваліфіковано може скласти індивідуальний календар щеплень і для дитини, і для дорослого? Хто відповідатиме за наслідки неграмотної вакцинації? Хто фінансуватиме реабілітацію в такому випадку?

  2. Ніхто не відповідатиме.Мій син після щеплення має ДЕРМАТОМІОЗИТ!Мучиться він а ми всі разом з ним…дитина вже 1.5 р жменями щоранку п’є ліки.Доречі ванцина була кір краснуха паротит

  3. Підкажіть, може хтось в курсі де зараз той “поліцейський”, який будучи п’яним за кермом вбив людину на вулиці Шахтарській? Щось все навколо нього затихло. Може вже випустили? Якраз майже рік минув від того вбивства. Хтось знає чи покараний вбивця-поліцейський?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер