<

В центрі Нововолинська людей покусали собаки. З початку року вже 27 звернень за медичною допомогою від укусів. Фото 18+

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:54 | 27.04.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
15
/ коментарів 11

З початку року в Нововолинській лікарні зафіксовано в 9 разів більше звернень за медичною допомогою від укусу собак, ніж за цілий минулий рік. Останні інциденти з нападами сталися в центрі міста, з відомих нам випадків – постраждала бабуся та 10-річна дитина. У квітні до лікарні зверталося 13 людей. Фото 18+

25-го квітня у Нововолинську близько 19:30 по бульвару Шевченка, в центрі міста, бродяча собака вкусила за ногу бабусю. Для надання медичної допомоги її забрали до Нововолинської лікарні.

Як повідомили очевидці, бігала зграя собак і чорний пес вкусив бабцю за ногу. Свідки надали першу медичну допомогу та викликали швидку. Рана була глибока, тому потерпілу забрали до Нововолинської лікарні.

Про ще два випадки укусу собак стало відомо з фейсбук. Катя Сузіна написала на своїй сторінці в соцмережі, що її 10-річного сина в центрі міста покусали собаки. Це було в той же день, 25-го квітня. Жінка пише, що їй стало відомо, що ті ж самі собаки в районі базарчику покусали ще одного чоловіка.

“Собаки покусали мого старшого сина. Він йшов на тренування, а зграя собак накинулася на нього біля Вопаку. Звертаюсь до ветеринарної служби, центр міста, люди, що робиться серед білого дня. Приїхавши в лікарню, там зустріли ще одну покусану жінку, а сьогодні взнаємо що ті самі собаки район базарчику покусали ще одного чоловіка. Місцева влада виділяє кошти на лікування, нам вже зробили один укол,а має бути сім на нульовий, третій, сьомий, 14, 30, 60 і 90 день. На скільки я чула ця сироватка дуже дорога, краще б виділили ці кошти на притулок для собак”, пише жінка.

Нагадаємо, що 18-го березня біля Низкиницького монастиря у Нововолинську зграя бродячих собак покусали дві жінки та 15-річну дівчинку. 

Як повідомила заступник головного лікаря НЦМЛ Наталія Щерба, з початку року по квітень включно за медичною допомогою зверталося 27 осіб, серед них – 7 дітей. Для порівняння, в минулому році було три звернення, у 2016- шість.

20-ть із потерпілих отримали профілактичні щеплення. За квітень зверталося 13-ть людей, з них 7 отримали щеплення.

Вакцинацію здійснюють за кошти лікарні. Необхідні для однієї людини шість доз коштують 2 400 гривень.

“Це є проблема, люди дуже часто звертаються за допомогою. За нашими підрахунками, якщо така тенденція буде і надалі, то потрібно буде ще близько 200 тисяч на закупівлю вакцин. Рідко коли укуси від відомих собак. Та в такому випадку ми подаємо необхідні звернення і щеплення відразу не ставляться. Коли відомо, яка собака покусала, за нею ведуть спостереження 10 днів і дивляться за станом здоров’я”, – пояснила Щерба.

Спостереження за станом здоров’я собаки, яка вкусила людину, робить Нововолинське міське управління Держпродспоживслужби. Начальник Ярослав Лєшко у коментарі повідомив, що якщо їм приходить повідомлення, то спостерігають.

“Як здійснюють – запитайте у ветлікарів, вони краще знають. Але за бездомними як будеш дивитися, коли не знаєш де вона та собака?”, – зазначив Лєшко.

Зв’язатися із ветлікарями за вказаним начальником номером та дізнатися деталі, на жаль, нам не вдалося. Але зазвичай щеплення не роблять в тому випадку, якщо вкусила саме домашня собака. Навряд чи хтось спостерігає за бездомним псом. Він і далі бігає вулицями міста із невідомим станом здоров’я.

Своє бачення як вирішувати питання із безхатніми собаками в Нововолинську обговорювала ініціативна група. Є підприємці, які можуть фінансувати діяльність із виловом та доглядом за бродячими собаками. Є люди, які готові взятися за бездомних псів. Навіть місцевий ветеринар згідний безкоштовно здійснювати стерилізацію, лише з відшкодуванням на медикаменти. Та для цього потрібно, як мінімум, знайти приміщення. Від міської влади допомоги немає і на цю проблему вона “закриває” очі, прикриваючись стерилізацією собак.

У ВУКГ Нововолинська складений договір із КП “Ласка”, яке знаходиться в Луцьку. Приїжджають вони десь раз на місяць, виловлюють собак, стерилізують, одягають кліпси і повертають назад в місто. За одного пса платять до 900 гривень. За 2017 рік в Нововолинську було виловлено 84 собаки.

Однак проконтролювати скільки собак вивозять з міста і скільки назад привозять неможливо. Так само ж і те, яким способом здійснюють стерилізацію. Для безпритульних тварин важливо, щоб операція проходила таким чином, коли статеві залози видаляються повністю. В такому випадку самки перестануть збирати біля себе “кавалерів” і по місту не будуть ходити собаки стадами, ну і звичайно, не будуть розмножуватися, що дуже важливо. Нерідко можна спостерігати в місті кліпсованих псів у компанії інших, які бігають навколо і обнюхують.

Жителі Нововолинська просто стають заручниками ситуації. У соцмережах постійно ведуть дискусії навколо безхатніх собак.

Сотні користувачів мережі пишуть коментарі і свої думки. Серед них є різні дописи, але згрупувати можна їх за такими критеріями:

– місцева влада нічого не робить і не вирішує питання, а наявний метод боротьби – відлов і стерилізація собак КП “Ласка” у Луцьку, не дає результату. Пишуть, що повертають більше собак, що операцію виконують не якісно і вона не дає відповідного результату;

Приклад нарікання на місцеву владу у дописі мешканки міста Анни Павлишин у спільноті “Нововолинськ інфо” про нещодавню ситуацію, коли на неї з подругами гарчала зграя собак.

– пропозиції “відстріляти” усіх собак (що суперечить законодавству України, і не є виходом із ситуації);

Багато таких думок лунали під дописом у спільноті фейсбук після ситуації, коли біля Низкиницького монастиря собаки покусали дві жінки та 15-річну дівчинку. Місцеву владу та її бездіяльність також згадували.

– захисники тварин відстоюють права собак і пишуть, що винні люди, які викидають їх на вулицю і які не хочуть вирішувати ситуацію, а лише пишуть коментарі у соцмережі.

Скільки б люди не обговорювали дане питання, без втручання в цю проблему влади ситуація не зміниться. Та на жаль, поки тиша.




коментарів: 11
  1. доброго дня! адреса цих песиків Шухевича 3 кв.502 Маржан Н.Е. А на рахунок мера великий уклін пенсіонерам які його вибирають.Мер і його банда відмивають наші бюджетні гроші,типу
    годинника,тазіки біля Шеви,костка біля воїнів, ітд… І ніякого їм діла до простих смертних немає!!!

  2. Знаю сімю де в квартирі жив песик,гуляти з ним не було кому,спочатку було цікаво всім ,далі пес надокучив і тато вивіз пса за місто.Схожого пса бачив в місті,бігає в пошуках їжі.В цій сімї є діти і мама якщо їх дитину вкусить бродячий пес теж писатиме і кричатиме що в цьому що дитину покусали собаки винні захисники тварин,бо вони проти відстрілу.
    Тепер питання-хто винен?Не та мамочка яка викинула свою домашню тварину на вулицю???І таких десятки думаю.Викидаю тварин а потім кричать що хтось винен.

  3. Якщо дитину чи дорослу людину покусає собака, то в останню чергу її буде цікавити, хто її викинув. І якщо вона тебе гризе то вона не винна в тому, її бідну кинули напризволяще. Не можу без матів такі коментарі чути. Людей гризуть пси. Пси невинні, винні люди, які їх недоглянули. Шо тут доказувати тим людям!? Якщо замість злодіїв навіть ліквідувати їх
    батьків, а не самих злодіїв, то легше стане нікому. Проблему треба вирішити, причини виникнення шукати потім

  4. Депутати міської ради – де ви вже тиждень пройшов-люди потерпають вже певно більше від вашої бездіяльності. Чи може це вас нестосується- тоді так і кажіть-люди повинні знати до кого звертатись,за кого голосувати -кому розповісти що вони про них думають. Луцьк має вирішувати наші проблеми – та йому фіолетово-як поживають в нововолинську і собаки і люди- вони з своїми не дають ради. Міська рада ау де ви? А може почекаємо собачки -ще нікого насмерть незагризли.Сміття по дворах більш ніж достатньо їсти є що може собачки отямляться і не будуть більше кусати нашіх мешканців.Теж варіант і міськрада ціла і собаки нагодованіol

  5. Незнаю як ви+, але я у випадку якшо нiчого не будуть робити з бродячими собаками, на свому районi потравлю, изониазиду вже прикупив. Якщо тут в захистникiв собак пiдгорить, то органiзуйте якусь акцiю i за свiй кошт стереалiзуйте, або заберiть собi. Я хочу щоб мои дiти в день гуляли в дворi спойкiйно, а весь двiр спав в ночi крепко а не слухав лай собак

  6. Собак відстрілюють кілька ночей поспіль.от така реакція мера.закон про захист тварин не для нього.Невже неможна ввести на місцевому рівні штрафи за нестерилізовпних сук і кобелів без намордника.а безпритульним псам виділити приміщення під притулок_є ж купа людей які утримували би цих собак там.???

  7. Це правильно! Я теж хочу так зробити на 5-му бо вже достали ці пси які кидаються на дітей. Боюсь своїх дітей випускати на двір. Думаю що це не нормально що собак так багато. Тиждень тому йшла на роботу о 8 годині та біля общежитія технікуму кинулися собаки. Було їх 5-7 десь. З ними була жіночка – дворик. Коли вони кинулись а я почала кидати в них каміння вони почала кричати на мене щоб я шла іншою дорогою, не дратувала собак. Мене леть не погризли! Хоч у тих собак і є людина яка за ними “спостерігає” я вважаю це не правильно що їх так багато і що вони кидаються. Хчу сьогодні потравити. Достали!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

20 Квітня, Субота
19 Квітня, П’ятниця