<

Цементний завод поблизу Нововолинська: інвестор на сесії Грибовицької сільради просив дозвіл на використання ділянки шахти №5

Цей запис опубліковано більш як рік тому
09:56 | 15.09.2020 / Нововолинськ / /
Перегляди
43
/ Коментарі відсутні

На сесії Грибовицької сільської ради 10-го вересня прийняли рішення про передачу у комунальну власність громади земельної ділянки колишньої шахти №5. Разом із тим інвестор, який планує використовувати терикон для виробництва цементу, просив дозвіл на рекультивацію ділянки. Мешканці Грибовиці висловлюють своє невдоволення щодо появи цементного заводу.

Про це повідомила на своїй сторінці у фейсбуці мешканка Грибовиці Марина Єлева.

Доки інженер-будівельник Віктор Сапожніков, міський голова Нововолинська, називає інформацію про появу цементного заводу фейком, інвестор на сесії Грибовицької сільської ради, яка нагадаємо, увійде після виборів до Нововолинської громади, представляв проєкт переробки техногенних відходів. Співвласник волинського підприємства “Сонарсен”, ковельчанин Віктор Сесюк, обранцям Грибовицької громади розповів про створення близько 300 робочих місць на підприємстві, 60% з яких зможуть займати мешканці села. Він також запевнив у екологічності виробництва.

Першим питанням порядку денного сесії було прийняття у комунальну власність Грибовицької сільської ради земельної ділянки площею 27,25 га, яка перебуває у постійному користуванні ДП “Шахта №5 Нововолинська”. Рішення про передачу було прийнято.

Другим питанням було розгляд звернення ТОВ “Сонарсен” щодо рекультивації ділянки площею 16 га на території шахти №5 при сприянні ОДА.

“Задавши питання про екологічність даного виробництва, отримала у відповідь розповідь про те, що серед складників порід на існуючих териконах, згідно з наданим зверненням, безліч шкідливих речовин – ванадій, нікель, кобальт, калій, які сьогодні “фонять” та впливають на здоров’я мешканців, що живуть поблизу. Наразі терикони рекультивовані, засипані землею та засаджені зеленими насадженнями. Чи не буде “фонити”, як казав пан Віктор, коли насадження викорчують, а терикон будуть 11-12 років розкопувати та переробляти? Чи не станемо ми місцем, звідки небезпечні речовини, розійдуться по світу як будівельні матеріали?Чи не буде онкології, алергії, астми у дитини, що житиме в будинку з породи з терикону? Відповідей на ці питання інвестор пан Віктор не дав”, – розповідає Марина Єлева.

Співвласник компанії Сонарсен запевнив, що екологічна ситуація покращиться з використанням їх закритої технології переробки техногенних відходів, так як все відбуватиметься в цеху з сендвіч-панелей, що не будуть пропускати нічого назовні, а вологе подрібнення породи не буде виділяти пилу.

Марина Єлева також додає:

“Мною було задане питання щодо ознайомлення з існуючими підприємствами з реалізованою технологією переробки техногенних відходів, щоб промоніторити екологічну ситуацію та економічну успішність їх діяльності в населених пунктах, де розміщені дані заводи. На жаль, інвестор виявився неготовим до такого питання і дізнатись приклади заводів з реалізованою технологією я так і не змогла, хоча по словам пана Віктора, їх достатньо було на окупованих територіях.

Також було оголошено про створення близько 300 робочих місць на підприємстві, 60% з яких зможуть займати мешканці села. Проте при розповіді про точне розташування та приблизні розміри підприємства, стало зрозуміло, що наврядчи на такому виробництві буде працювати хоча б третина від заявленого.

Спочатку Сесюк Віктор Вікторович назвався власником компанії, єдиними та кінцевим бенефеціаром, потім у його розповіді випадково проскочили 2 співвласники – закордонні конгломерати”.

Жінка говорить, що депутатів сільської ради спонукали багато разів прийняти “політичне рішення” про подальше виділення 16 га під рекультивацію з певним тиском щодо термінів. Доклавши всіх зусиль аби рішення не було прийняте, так як ніякого обгрунтування такого політичного ходу не було, перенесли сесію на 21-22 вересня.

“На той час буде передано землі у комунальну власність та отримано проект договору від компанії Сонарсен. Також пан Віктор визнав, що підприємство має пройти екологічну експертизу, яка робиться щонайменше місяць, тобто він пропонує підписати договір, а вже потім визначати рівень еконебезпеки виробництва”, – зазначає Марина.

Вона вважає, що це досить резонансна справа і неможливо допустити створення такого підприємства на території Грибовиці, бо ж зачепить його діяльність ще й дачний масив, Благодатне, Біличі, Кропивщину, Лішню, Соснину та інші села поблизу і хтозна, можливо і Нововолинськ.

Нагадаємо, 8-го липня на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ Волинської ради обговорили питання можливої появи заводу із виробництва цементу із породи шахтних териконів на Волині. Із засідання в ОДА стало відомоЮ що компанія, яка займається розробкою проєкту, планує отримати дозвіл на передачу терикону колишньої шахти №5 «Нововолинська».

“Ми абсолютно не проти інвестицій в наш регіон та утворення нових робочих місць, але не ціною здоров’я та життя. Закликаю жителів Грибовиці, сіл поблизу та Нововолинська прийти на наступну сесію сільської ради та висловити свою думку, при необхідності провести громадські обговорення.

Трішки вивчивши питання виробництва цементу та промоніторивши існуючі виробництва, можу розповісти про результати моїх досліджень: цікаво, що в паспорті безпеки цементу, який наданий ПрАТ “Івано-Франківськцемент” цементний пил та випаровування газоподібних речовин при виробництві цементу мають 1, 2 клас небезпеки, тобто надзвичайно небезпечні та високонебезпечні, а точніше, можливі: серйозні пошкодження очей та постійна подразнююча дія на очі; подразнююча дія на шкіру (цементний пил поглинає вологу зі шкірного покриву, внаслідок чого утворюються тріщини та рани, що кровоточать, що також небезпечно для розповсюдження інфекційних хвороб);алергічні реакції; токсична дія на цільові органи, в основному на дихальні шляхи (при потраплянні в легені починається бронхітний кашель, астма, пневмоконіоз відбувається незворотний процес руйнування легень); також цементний пил та газоподібні випаровування, що утворюються при виробництві цементу є канцерогенними речовинами.

Досліджено, що при постійній взаємодії з цементом люди на 20% частіше хворіють на рак горла.Газоподібні викиди під час виробництва цементу також дуже негативно впливають на здоров’я людей – бронхіти, пневмонії, серцева недостатність, інсульти, збільшення смертності людей з низьким імунітетом.Особливо важко це переноситься дітьми. Досліджено,що дитяча смертність збільшується на 10% при постійному контакті з речовинами, що забруднюють повітря при виробництві цементу.У здорових людей організм більш-менш справляється з отруєним повітрям, проте за рахунок своєї працездатності – продуктивність праці зменшується, функції мозку все гірше виконуються.До того ж, пил негативно впливає на рослини, покриваючи листя. Збиваються процеси фотосинтезу”, – пише жінка.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 Квітня, П’ятниця
18 Квітня, Четвер