<

Шахта №10 “Нововолинська” знову проживає той самий сценарій: бути чи не бути коштам у держбюджеті-2018

Цей запис опубліковано більш як рік тому
19:19 | 30.11.2017 / Нововолинськ / /
Перегляди
49
/ Коментарі відсутні

Шахта №10 “Нововолинська “тримає кулаки” за бюджет на 2018-й рік. Черговий раз єдина копальня в Україні, що будується, чекає на “подачку” від уряду. Необхідно хоча б 200 мільйонів, замість передбачуваних 10-ти.

Ось уже 28 років не можуть завершити будівництво “десятої” шахти у Нововолинську. Причина одна – не достатнє фінансування. На даний час ступінь готовності новобудови шахти №10 «Нововолинська» сягає 85%.

Введення в експлуатацію шахти забезпечить створення 1500 нових робочих місць, які вкрай необхідні в західному шахтарському регіоні, та збільшить видобуток вугілля на 900 тисяч тон в рік.

На 2017-й рік з Державного бюджету на добудову копальні було закладено 150 мільйонів гривень. Лише для утримання шахти в робочому стані, згідно розрахунків, необхідно не менше 4 мільйона гривень щомісячно, – розповідає дирекція шахти.

Станом на 20-те листопада на рахунок ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська» надійшло тільки 40 млн. грн. Незважаючи на відсутність коштів спочатку року, керівництвом були збережені робочі місця, утримувалися в належному стані шахтні комплекси та механізми, було пройдено 231 м.п. гірничих виробок.

А ось замовником будівництва ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» практично не проводяться поверхневі роботи по добудові шахти та закупівля необхідного обладнання. З виділених коштів з Держбюджету в сумі 150 млн. грн. буде освоєно близько 90 млн. грн., – повідомляє передпускова дирекція шахти.

Враховуючи критичний стан і не бажання міністерства підтримувати вугільну промисловість Нововолинська, із робочими візитами на копальні часто навідується народний депутат від округу Ігор Гузь.

29-го листопада відбулася чергова нарада нардепа із колективом 10-ї шахти. Основне питання, яке вирішували – це кошти, які уряд планує закласти в держбюджет на фінансування “десятки”.

Директор копальні Сергій Кожушкін зауважив, що проводяться гірничо-монтажні роботи та незважаючи на мізерне фінансування, йде обслуговування життєдіяльності шахти.

“Колектив копальні наразі вчасно отримує заробітну плату. Однак, вони дуже схвильовані чутками, що в держбюджеті на 2018-й рік планують закласти лише 10-ть мільйонів. Це при тому, що на завершення будівництва шахти потрібно мільярд гривень”. 

Ігор Гузь зауважив, що нажаль державної позицій щодо вугільної промисловості на Волині не має. Однак заявив, що буде підтримувати гірників і якщо стане питання про закриття шахт, то піде разом із ними до Києва.  Запевнив колектив, що буде добиватися, щоб виділили хоча б 200 мільйонів гривень на фінансування “десятки”.

Можливо уже на наступному тижні будуть розглядати законопроект щодо держбюджету на 2018-й рік. Минулого року я попереджав уряд, що не голосуватиму  за проект закону, якщо не передбачать хоча б 150 мільйонів на добудову 10-ї шахти. Цього року ситуація повторюється. Моя позиція – 200 мільйонів. Інакше, не голосуватиму за цей документ, – повідомив Гузь на нараді.

Важливе питання, яке підняли шахтарі – це наявне на промисловому майданчику копальні близько 12-ти тисяч тон вугілля. Воно відбирається окремо від породи при проведення гірничих виробок і знаходиться під відкритим небом уже 4 роки.

Вугілля перебуває на балансі ДП «Дирекція по будівництву об’єктів». Директор ДП «ДБО» не дає згоду на реалізацію вугілля, хоча до нього неодноразово зверталися потенційні покупці. Реалізація вугілля дала би змогу здешевити будівництво шахти. За прогнозами самого колективу від його продажу можна було б отримати близько 7-ми мільйонів гривень.

Нардеп уже звертався разом із гірниками до міністерства з приводу цього питання. Згадує, що заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолій Корзун  обіцяв навіть його продати. Гузь зауважив, що повернеться до вирішення проблеми з наявним вугіллям.

Реєструю постанову про зняття з посади міністра Насалика. Чекаємо коштів в держбюджеті та вирішуємо подальші дії щодо фінансування “десятки”, – наостанок зустрічі додав народний обранець.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

24 Квітня, Середа