<

Розповіли історію стародавніх дзвонів церкви в Тишковичах Нововолинської громади

Цей запис опубліковано більш як рік тому
07:17 | 22.08.2021 / Нововолинськ / /
Перегляди
1216
/ Коментарі відсутні

Надзвичайно цікаву та «приховану» історію зберігає в собі Іоанно-Зачатівський храм села Тишковичі, що у Нововолинській громаді.

У дзвіниці Іоанно-Зачатівського храму села Тишковичі, зазначає він,  п’ять дзвонів. Найдавнішими серед них є три найменші за розміром. На одному є напис «Domini», а на другому — «Goria Tibi». Про це пише у фейсбук краєзнавець Юрій Велінець

«У сукупності дають латинський вираз «Gloria tibi, Domine» («Слава тобі, Боже»). Цікавим є той факт, що в православному храмі розміщено дзвони латинською мовою, яка є літургічною мовою греко-католицької церкви, а не православної.

Скоріш за все ці дзвони були вилучені з одного із греко-католицьких храмів, які активно переводилися в православні з кінця ХVІІІ ст. й встановлені на дзвіниці. Тому і вважаю їх найдавнішими в Іоанно-Зачатівській церкві», — коментує Юрій Велінець. 

Наступний дзвін, розповідає краєзнавець, вагою 8 пудів і 12 фунтів (близько 160 кг) має напис «Самгина». Тобто дзвін вилитий на дзвоноливарному заводі родини Самгіних у  Москві. 

Найціннішим за своїми розмірами та як історична пам’ятка є дзвін 1899 року, на якому  написано:

«Цей дзвін створений за старанністю парафіян і священника О. Шеметила до храму Зачаття Іоанна Предтечі в селі Тишковичі 17 березня 1899 року. Вилитий у місті Валдай на заводі нащадків П. І. Усачової. 1899 року». 

Отже, робить висновок дослідник, дзвони  Іоанно-Зачатівського храму виготовлялися на провідних дзвоноливарних заводах тогочасної Російської імперії на замовлення й кошти парафіян села Тишковичі.  

Збереження церкви в селі Тишковичі як єдиного православного храму, який мав діяти під час войовничого атеїзму, стало фактором, що посприяв збереженню цих дзвонів у первісному стані.

Значно менше пощастило храмам, які були закриті радянською владою, дзвони, яких вилучалися й перетоплюватися як брухт. Така доля скоріш за все спіткала дзвони Грядівської церкви Казанської ікони Божої Матері.

Про дзвони Успенської церкви села Низкиничі находив єдиний факт, що нібито дзвін із гербом Адама Киселя вивезли до Мінська. Проте цю інформацію варто ще перевірити.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

18 Квітня, Четвер