<

Психічно хворий чоловік у Нововолинську влаштовує пожежі в своїй квартирі

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:17 | 3.05.2018 / Нововолинськ /
Перегляди
4
/ коментарі 2

Мешканці будинку, що на 15-му мікрорайоні в Нововолинську, повідомили, що в квартиру сусіда вже тричі за сьогодні викликали пожежників. За словами жителів, чоловік має психічне захворювання.

Як повідомили в Нововолинському відділі ДСНС, 3-го травня о 6:00 поступив перший виклик про пожежу на 5-му поверсі в будинку №17 на 15-му мікрорайоні. Рятувальники виїхали на місце події та загасили вогонь. Виявилося, що чоловік на кухні в своїй квартирі випалював з кабелю мідь.

Подібне повідомлення від мешканців будинку в рятувальну службу поступало ще двічі: о 8:06 та близько 10:45. Інспектор розповів, що другий виклик вважався хибним, бо коли приїхали на місце нічого не горіло. Третій раз рятувальників викликала сусідка, яка помітила дим, що йшов з квартири. Разом із ДСНС на місце виїжджала поліція та газова служба.

За словами сусідів він має психічне захворювання, проживає сам. Одна із жінок говорить, що вчора він промовляв фразу, що не хоче жити і спалить себе. Люди стурбовані такою поведінкою сусіда  і переймаються за свою безпеку. Раніше з чоловіком подібних інцидентів не траплялося.

Як розповів керівник Нововолинського відділу поліції Віктор Пикалюк, чоловік дійсно проживає сам, на даний момент шукають родичів та встановлюють чи перебуває він на обліку в психіатра. Правоохоронець зазначає, що випалював він свої особисті речі на газовій плитці.

Із власних джерел нам відомо, що чоловік дійсно вже багато років хворіє на психічне захворювання та періодично перебуває на лікуванні. Йому близько 55-ти років, проживав зі своєю матір’ю, яка нещодавно померла, тому залишився сам. У чоловіка є сестра, та де вона зараз знаходиться невідомо. У місті проживає племінник. Сусіди розповіли, що сьогодні він прийшов до нього, щоб спробувати вирішити ситуацію.

До слова, в Україні діє закон “Про психіатричну допомогу“, який визначає правові та організаційні засади
забезпечення громадян психіатричною допомогою. У 2016-му році рішенням Конституційного суду України до закону були внесені зміни. Посилили захист прав та свобод осіб із психічними захворюваннями.

Ні поліція, ні медики не можуть примусово госпіталізувати особу до лікарні. Для надання медичної допомоги потрібна згода самого чоловіка або наявність достатніх підстав для лікування в стаціонарі, якщо він заперечує. До прийняття вищезазначених змін, у таких випадках могли затримати особу за заявою сусідів.

Пикалюк повідомив, що забрати чоловіка поліція може лише тоді, коли він становить суспільну небезпеку. У даному випадку достатніх підстав немає. Однак правоохоронці вирішують питання можливості відправити дану особу на примусове лікування.

У кінці дня правоохоронці повідомили, що чоловік знаходиться в психоневрологічному відділенні Нововолинської лікарні.

Нагадаємо, що в Нововолинську мешканці будинку по вулиці Гагаріна, 19 також страждають від сусідства психічно хворої жінки. Вона збирає непотріб в квартирі та вже два рази влаштовувала підпали. Затримати її не можуть через відповідні норми законодавства. Сусіди ж стають заручниками ситуації.

За словами жителя будинку на даний момент ця жінка втекла з дому.




коментарів: 2
  1. У відповідності до ст.296 ЦПК України особи,які можуть бути заявниками у справі про визнанні особи недієздатною /чи обмежено дієздатною є :
    1) Заяву про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи може бути подано членами її сім’ї, органом опіки та піклування, наркологічним або психіатричним закладом….
    3)Заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім’ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.
    Тобто, орган опіки і піклування виконавчого комітету Нововолинської міської ради також може звернутись з даною заявою до суду. Відсутність рідних у хворої людини, не є проблемою. Необхідно щоб була воля і бажання на те у органів опіки і піклування Нововолинської міської ради.

  2. Гагаріна 19…От чому кілька десятків людей мають страждати від психічного захворювання двох???

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

26 Квітня, П’ятниця