<

Підприємство “Оснастка” у Нововолинську: екскурсія заводом

Цей запис опубліковано більш як рік тому
14:20 | 5.08.2015 / Нововолинськ /
Перегляди
618
/ коментарів 5

Більшість жителів Нововолинська, мабуть, навіть не здогадуються, що у місті до сьогоднішнього дня працює відкрите акціонерне товариство “Оснастка”, або як ще називають у народі “Завод 100”. Журналісти інтернет-видання “БУГ” побували на екскурсії заводу, який працює у шахтарському місті з 1974-го року.

Відкрите акціонерне товариство “Оснастка”, що знаходиться у Нововолинську, займається розробкою, виготовленням та обслуговуванням спеціального технологічного обладнання для автоматизації процесів у ремонті та виробництві різнотипних електродвигунів, генераторів та трансформаторів. Крім того, технологи-конструктори заводу розробили та впровадили у виробництво нові види продукції: гідравлічні візки, лінії розпилу деревини, металообробні станки, енергетичне та опалювальне обладнання.

Керівництво підприємства самостійно шукає ринки збуту для продукції з “Оснастки”. Завод працює на застарілих СРСР-івських пристроях, однак це не стає перешкодою для виробництва. Обладнання, звісно, виходить із ладу, і ремонт переважно сягає ціни заміни на нове.

Тим не менш, на заводі зараз працюють 60 робітників.

“Роботи вистачає, адже є замовлення. Звісно, раніше обсяги були більші, тому і людей працювала більша кількість. Залишились тільки спеціалісти своєї професії”, – розповів майстер шліфування Валерій Стасюк.

Оскільки у регіоні є можливість видобувати вугілля та є значні запаси деревини, на підприємстві розробили та освоїли випуск обладнання для переробки і використання цих природних матеріалів. Мали змогу запустити у виробництво обладнання для сонячних батарей, вітрогенераторні установки та опалювальні котли на твердому паливі.

Начальник виробництва Олександр Савік зазначає: “Треба, щоб у нас працювало більше молоді, адже ресурси є, і працівників небагато. Краще нехай молоді люди лишаються у місті і розвивають його економіку. Не треба їздити на заробітки, можна розвиватись нормально і тут, у Нововолинську”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Начальник виробництва ВАТ “Оснастка” Олександр Савік

Працівники ВАТ “Оснастка” мають можливість розробляти та впроваджувати у виробництво продукцію високої складності. Працює на підприємстві парк металообробних станків, фарбувальна лінія, дільниця террмообробки металів. Також діє виробництво виготовлення деталей з литих пластмас та гуми.

Фарбувальна лінія для порошкового фарбування

Зараз завод співпрацює із Луцькою інженерною компанією, якій передаються деякі види робіт. Якби стан обладнання був кращим, кошти у сумі 100-та тисяч гривень могли б залишатись на виробництві у Нововолинську.

Виконавчий директор відкритого акціонерного товариства Віталій Марчук повідомив журналістам “БУГу” про те, що підприємство “Оснастка” наполовину знаходиться у державній власності.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Виконавчий директор ВАТ “Оснастка” Віталій Марчук

“Окрім виробництва продукції власної розробки, ми виконуємо замовлення інших організацій та підприємств по ремонту обладнання та виготовленню необхідних деталей і механізмів. Ми навіть допомагали виконати одне із замовлень Нововолинського РМЗ”, – зазначає Віталій Володимирович. Керівник зазначив, що на “Оснастці” усі працюють на совість: “Ще ніразу нам не повідомляли про неякісну продукцію виробництва заводу” – говорить пан Марчук.

До прикладу, завод виконує замовлення на різні подрібнювачі деревини, зерна, виробництво євроконтейнерів, розкладних меблів, броньованих дверей, опалювальних котлів.

Одне із замовлень –  твердопаливний котел для Зимнівської сільської ради Володимир-Волинського району, призначений для теплопостачання будівель. Котел КОВГ працює за рахунок спалювання дров, торфу, вугілля, або соломи. Також підприємство виконує замовлення на виробництво зупинок та лавочок для Нововолинська.

Головним тягарем для підприємства є виплата пільгових пенсій. За словами начальника виробництва Олександра Савіка, ці пільгові пенсії є кроком назад у можливостях виробництва.

Однак, за словами виконавчого директора Віталя Марчука, на заводі також є певні проблеми із завантаженням певних видів робіт. Замовлень завжди вистачає, але їх не настільки достатньо, як хотілося б.

У перспективі ВАТ “Оснастка” виробництво будь-якої продукції, на яку є креслення. У планах керівництва заводу – значне розширення можливого обладнання, яке виконуватиме нові цікаві замовлення.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA




коментарів: 5
  1. А чому директорського бумерка Х5-го зфоткали з далека? Підприємство банкрут, а керовнік на такому шикарному і доречі не дишевому джипі. Круто правда!

  2. “Завод сто”-кваліфкація журналіста одразу впала у прірву…СТО -спецвального технологічного обладнання..5500 працюючих ,експорт у 18 країн світу-у 1980-х .. Жаліються на відсутність станків ,а самі у90-ті роки станки з ЧПУ за ціною металобрухту продавали.

  3. Чуйко чомусь тіки на рафіка заробив, а Марчук навіть не будучи директором на бумері Х-5, несправедливо

  4. Так директо же блин всетаки, неужелі він має на жигулю їздити, тікі раді того, шоб його не убсуждав кожен 2-й, ше невідомо на яких машинах ви самі б їздили, якби були на його місці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця