<

Під загрозою опалювальний сезон: газовики Нововолинська та Володимира просять підтримати законопроєкт про списання боргів за газ і теплопостачання

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:40 | 14.09.2020 / Володимир, Нововолинськ / , , , , , /
Перегляди
19
/ коментарів 6

Уперше на Волині науковці та практики обговорили боргову кризу на газовому ринку та законопроєкт, який може скасувати 114 мільярдів гривень боргів за газ і тепло. Представники найбільших підприємств теплокомуненергетики Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського надіслали звернення до Верховної Ради та Уряду з проханням ухвалити законопроект.

Йдеться про списання мільйонних боргів за газ і теплопостачання усім учасникам газового процесу: населенню, газопостачальним і газорозподільчим підприємствам.

Накопичені борги за газ – рекордні за всю історію України. Під загрозою опалювальний сезон. Тому в підприємств теплокомуненергетики є дуже великий ризик неотримання газу взагалі, або відключення від газу в зимовий період через ці колосальні борги.

Як уникнути колапсу в області, причини цих боргів і шляхи вирішення проблеми вперше за одним столом обговорили теоретики – професори економісти та юристи разом із практиками у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.

Насамперед, повідомили, що 16-го липня група нардепів різних фракцій зареєструвала законопроєкт № 3800-1, який передбачає варіант списання «штучних боргів» попередніх років усім учасникам ринку і можливість почати все з чистого листа.

Законопроект має на меті вирішити проблему шляхом списання заборгованості населення перед постачальниками природного газу та Операторами ГРМ, а також постачальникам природного газу для потреб населення відповідної різниці, яка виникне внаслідок перерахунків.

До слова, аналогічне рішення – списати безнадійні борги вже прийняте на ринку електроенергії. Верховна Рада ухвалила Закон про списання старих боргів між учасниками ринку і 15-го липня його підписав Президент України.

Організаторка зустрічі голова правління «Волинський пресклуб» Ольга Куліш вважає, що оскільки Верховна Рада прийняла рішення і списала 30 мільярдів гривень боргу за електроенергію, то аналогічне ж рішення можна прийняти і щодо боргів на газовому ринку.

Досвідчений виконавчий аналітик, заступник начальника житлово-комунального управління Волинської ОДА Андрій Пиріг повідомив, що головний боржник на Волині – населення, а це 88% всіх боргів.

«Зараз карантин, непросто виживати. 50% – субсидіанти на Волині. Населення винне 147 мільйонів гривень за газ тепловикам», – зауважив Андрій Пиріг.

КП «Луцьктепло» – найбільший боржник в області серед підприємств теплокомуненергетики. Зі 192 мільйонів гривень заборгованості перед НАК «Нафтогаз України» 178 млн грн – заборгованість за договорами з населенням.

Директор підприємства Іван Скорупський написав листа до Верховної Ради України та Уряду на підтримку законопроєкту № 3800-1. (Проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу»).

Такі ж листи в серпні та вересні надіслали й підприємства ТКЕ та представники місцевої влади в Україні.

На Волині представники найбільших підприємств теплокомуненергетики Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського теж надіслали відповідні листи підтримки згаданого документу.




коментарів: 6
  1. Добре, спишуть борги багатим людям, які не платили за тепло десятками років. А як тоді бути нам – добросовісним платникам, які всі ці роки утримували на плаву “Нововолинськкомунтеплоенерго” і платили за себе і за тих, хто не бажав платити, хоча й мав чим? Дайте відповідь, адміністраціє НТКЕ!

  2. Виходить, що хто платив, той дурень, а хто не платив~красава, давайте всі не будемо платити, нехай держава дасть дармовий газ усім…прийміть такий законопроект, підтримайте народ і мільярдерів, які продали тепло, взяли гроші і не платили за газ….чудове рішення, браво.

  3. Чудово! Можна значить не платити, хотіли заплатити борг перед опалювальним сезоном, а тепер почекаємо. Мама поатила кожного місяця, тепер я ій не дозволю цього робити

  4. Ще обнуліть банківські кредити
    Щоб почати з чистого листа.
    Наш девіз :Хто платить той лох.Або раби не ми,ми не раби фінансової кабали.

  5. Круто(( у нашому будинку всі платили, крім однієї квартири- вони на заробітках за кордоном! Класс, вони дуже зрадіють, невесело лише нам- у нас немає субсидії і ми сплатили борг за тепло і газ, відмовившись від відпочинку

  6. Журналісти інтернет-видання “Буг” не коректно висвітлили зміст законопроекту “3800-1 від 16.07.2020 р. чим ввели в оману своїх читачів.
    Законопроект №3800-1 від 16.07.2020 р. передбачає внесення змін до Закону України “Про ринок природного газу” та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу.
    В Розділі VI1 ст. 60, зазначено що списанню заборгованості підлягають побутові споживачі у зв’язку з визнанням судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу без лічильників та питомих втрат природного газу, що опубліковувалось оператором ГРМ, та не сплачені побутовим споживачем на розрахункову дату.
    Щодо списання заборгованості за теплопостачання побутовим споживачам (населенню) не йдеться!!!! Даний законопроект перебуває на розгляді в комітетах і не зрозуміло чи взагалі буде прийнятим та в будь якому випадку не звільняє від сплати за надані послуги.
    У випадку наявної заборгованості недобросовісних споживачів буде направлено для стягнення боргу до суду!!!!
    ТОМУ ПРОСИМО УСІХ СПОЖИВАЧІВ В МАКСИМАЛЬНО КОРОТКІ СТРОКИ РОЗРАХУВАТИСЯ ЗА НАДАНУ ТЕПЛОВУ ЕНЕРГІЮ!!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

28 Березня, Четвер