<

Чому «Волиньгаз» встановлює загальнобудинкові лічильники газу для мешканців Нововолинська

Цей запис опубліковано більш як рік тому
15:25 | 25.08.2016 / Нововолинськ /
Перегляди
1
/ коментарі 3

За рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, газові компанії усієї країни замість індивідуальних лічильників газу у кожну оселю повинні встановити загальнобудинкові вузли обліку у тих будинках, мешканці яких використовують газ лише для приготування їжі.

За підрахунками держрегулятора, саме встановлення будинкових лічильників газу дозволить уникнути суттєвого підвищення тарифу на розподіл (доставку) природного газу, що є складовою ціни на енергоресурс для населення, – повідомили у прес-службі.

У Інвестиційній програмі ПАТ «Волиньгаз» на 2016 рік держрегулятор затвердив 124 адрес у місті Нововолинську, які необхідно обладнати загальнобудинковими лічильниками аби забезпечити 100% облік газу усіх споживачів.

«За підрахунками НКРЕКП, за наявних нині тарифів, на встановлення індивідуальних вузлів обліку газу по усій країні лише в квартирах, де газ використовується для приготування їжі, потрібно майже 10 років, на що необхідно більше 4,6 млрд грн . Також за підрахунками держрегулятора, встановлення індивідуальних лічильників газу потягло б за собою необхідність щонайменше утричі збільшити існуючий тариф, що вплинуло б на кінцеву вартість газу для споживача. «Волиньгаз» є лише виконавцем програми по встановленню загальнобудинкових лічильників, а тому не може самотужки змінювати затверджений перелік адрес, за якими встановлюватимуться будинкові лічильники газу, однак нестиме відповідальність перед держрегулятором за невиконання програми», – розповідає начальник Нововолинського УЕГГ Олег Галій.

Варто також зазначити, що згідно Кодексу газорозподільних систем, балансоутримувач не може відмовити Оператору ГРМ в організації та встановленні загальнобудинкового вузла обліку газу. У випадку, якщо мешканці будинку виступатимуть проти встановлення у їхніх оселях загальних вузлів обліку, працівники газової компанії змушені скласти відповідний акт.

Якщо у будинку встановлено загальнобудинковий прилад обліку, споживачі також мають право встановити індивідуальні лічильники, однак усі ці роботи проводитимуться уже за рахунок споживача.

Як рахуватимуть споживання газу за будинковим лічильником?

Щомісяця в автоматичному режимі інформація про обсяг спожитого газу в будинку надходить до газорозподільного підприємства. Цей загальний обсяг палива рівномірно розподіляється на кожного зареєстрованого мешканця будинку.
Якщо у будинку є споживачі з індивідуальними лічильниками, то їх показання віднімають від показань
будинкового лічильника, а споживачі з індивідуальними приладами обліку сплачуватимуть за газ лише за своїми показниками.

Які наслідки відмови споживачів від встановлення будинкового лічильника?

Згідно Кодексу газорозподільних систем, у разі відмови споживачів від безкоштовного встановлення лічильника, споживання газу (Додаток 10 Граничні обєми споживання у разі порушення вимог Кодексу), повинно розраховуватися за вдвічі більшими нормами, зокрема:
якщо встановлена газова плита та є центральне гаряче водопостачання
– нарахування буде здійснюватися за нормою 9,8 куб. м.
якщо встановлена газова плита та відсутнє централізоване гаряче водопостачання
та газовий водонагрівач
– нарахування буде проводитись за нормою 18,3 куб. м.
Якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника, або не встановлять лічильник газу за свій кошт, закон зобов’язує припинити їм постачання газу.

Як дізнатися де будуть встановлювати будинкові лічильники?

Роботи по оснащенню приладами обліку затверджені державним регулятором – НКРЕКП. Він погоджує перелік адрес, де буде проводитися встановлення будинкових лічильників. Цю інформацію можна отримати на офіційному сайті газорозподільної компанії vl.104.ua, або за телефонами контакт-центру (0332) 280 104.




коментарів: 3
  1. суда на вас нет, идиоты!!! Будет старшная война изнутри по ЖКГ. Народ вооружайтесь!!!

  2. В будь якому випадку повинен 100% облік купленого товару і спожитих послуг скрізь, інакше буде проклятий тисячу разів совок із плачевними фінансовими і іншими негативними наслідками!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

27 Квітня, Субота
26 Квітня, П’ятниця