<

Житель Іваничівщини вітром обігріває хату

Цей запис опубліковано більш як рік тому
12:12 | 22.11.2017 / Іваничі / /
Перегляди
7
/ Коментарі відсутні

Його хату впізнають за вітряком, який височіє над будинком. Ось уже два роки Олександр Глух, родом зі Щенятина Іваничівського району, використовує вітер для обігріву і освітлення свого помешкання. Сам технік за спеціальністю – моторист, займається ремонтом двигунів до автомобілів. Ідею використовувати енергію вітру для обігріву дому йому подав товариш.

Про це йдеться у черговому номері безкоштовної газети «БУГ» №4 від 18-го листопада 2017 року.

Незважаючи на те, що до будинку підведений газ і електроенергія, чоловік дбає про економію енергоносіїв.

«Задум з вітряками знадобився для обігріву веранди, кухні й туалету. Якщо відключають світло, то енергію вітру використовую для освітлення будинку, – розповідає Олександр.

Для розробки власного механізму, який економить електроенергію за рахунок вітру, чоловік застосував знання з радіоелектроніки та механіки. Трохи інформації почерпнув в Інтернеті, але загалом до всього «своїми мізками» доходив.

Як з’ясувалося, вітряк, який сьогодні дає 5 кіловат електроенергії, це уже другий, який власноруч зробив Олександр. Перший, пробний, був менший і відповідно не такий потужний. Його встановив на даху гаража. Згодом обміняв на дві сонячні батареї. Вони, за словами винахідника, економлять електроенергію в домашньому господарстві, даючи 0,5 кіловата в мережу.

Надлишок електроенергії «йде» в загальну мережу. За це гроші за «зеленим» тарифом чоловік не отримує. Щоб «схема» працювала, потрібно купити спеціальний лічильник. А це коштує немалі гроші, яких у Олександра немає. Тому віддає зайву електроенергію безкоштовно.

На цьому чоловік не зупинився, а задумав зробити більш потужний вітряк, щоб виробляв 10 кіловат електроенергії. Про власний «вітровий» бізнес він не переймається, адже, як зізнався, причина у шкідливості та самій вартості матеріалів, з якими працює.

Чоловік пригадує, що раніше у всьому йому допомагав батько, але той зараз погано бачить. На запитання, чи планує випробовувати якісь новинки, Олександр відповів, що поки не знає. Він розповідає, що власними руками зробив багато техніки: декілька тракторів, комбайн для збору буряка. І все це приносить йому неабияке задоволення.

“Але, якщо хтось дасть цікаву ідею і вона мені сподобається, охоче візьмуся за це»,- оптимістично заявляє Олександр.

Ольга Холмецька




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

23 Квітня, Вівторок