<

В Іваничах волонтери готують для солдат «сухий» борщ: 220 порцій вже передали військовим у Чернігів

Цей запис опубліковано більш як рік тому
16:55 | 4.04.2022 / Іваничі / , , , /
Перегляди
1881
/ Коментарі відсутні

Близько тисячі порцій сушених овочів для борщу заготовили українським військовим волонтери з Іванич. Небайдужі умільці лише за кілька днів налагодили виробництво сухої борщової заправки. 4-го квітня першу партію «Козацького» борщу – 220 порцій – відправили бійцям в Чернігів. Решту передали військовим в Миколаїв.

В Іваничах об’єдналися кілька десятків волонтерів, які через скромність не захотіли фотографуватись та називати своїх імен, і зайнялися приготуванням сухих овочевих наборів для військових. Борщовий набір складається з капусти, моркви, буряка, картоплі, часнику й цибулі, перцю і паприки, м’яса, солі та зелені. Пакетики вакуумують, аби довше зберігались і краще перевозились. До кожного набору кріплять томатну пасту.

Також у кожний пакет із сухим набором жінки вкладають листівку, на якій надрукований склад «Козацького» борщу, спосіб приготування та теплі слова побажань. І незмінний девіз усіх українців: «Слава Україні! Слава нації! Слава вам захисники!».

З одного пакета можна приготувати 4 порції страви. В овочах «сухого борщу» зберігається близько 90% вітамінів. За смаковими якостями борщ виходить такий же, як вдома. А приготувати його дуже легко і просто: залив суміш кип’ятком, зачекав 10 хвилин і улюблена національна страва готова.

Волонтерки зізнаються: ідею запозичили в дівчат з Коломиї, які теж такий готують. Але їхній рецепт трішки вдосконалили.

Господині розповідають, що процес виготовлення самої суміші є досить трудомістким та затратним в часі. Адже інгредієнти спочатку миють, очищують, нарізають, деякі варять, протягом декількох годин сушать і лише після цього фасують порціями у пакети.

Чимало волонтерок чистять, шинкують та сушать овочі у спеціальних електричних сушарках по своїх домівках. Вони кажуть, що справа – дуже клопітка, адже не можна відходити надовго. Недосушене зіпсується, а пересушене підгоріти може й буде несмачне.

Формують набори в імпровізованому сушильно-пакувальному цеху, який надали й обладнали усім необхідним, місцеві активісти.

З овочами допомагають небайдужі жителі Іваничівської та мешканці сіл Колона і Завидів Павлівської громад, а також місцеве фермерське господарство “Захід-овоч”. Також чимало людей долучаються до хорошої справи фінансово. Волонтерки зауважують, що кошти необхідні на закупку пакетів для фасування, овочів, м’яса і томатної пасти. Наразі зібрали біля 10 тисяч гривень.

4-го квітня іваничівські волонтери відправили першу партію – 220 пакетів борщу швидкого приготування військовим в Чернігів. Ще 420 порцій передали бійцям в Миколаїв.

На цьому волонтерки не зупиняються. Наразі заговляють і сушать чергові партії м’яса, овочів і зелені. Окрім цього, у планах – приготування “сухого” горохового супу, для якого потрібно значно менше продуктів і часу, але він теж виходить дуже смачним.

Талановиті іваничівські господині переконані, що такі страви не лише смакуватимуть нашим військовим, а й додаватимуть їм сил і надалі боронити нашу землю від окупантів.

Долучитись до доброї справи можна усім бажаючим. Допомога потрібна з овочами й технікою, особливо сушками для овочів. Також можна допомогти заготовляти овочі й сушити їх у себе вдома, якщо є можливість, або ж у волонтерському цеху й пакувати там сушені заготовки. Окрім цього, необхідна й фінансова допомога. Кошти можна перерахувати на картку: 5457 0822 7031 0522 Олександра Шептор.




Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер