<

В Іваничах планують вдвічі підвищити тарифи на воду

21:38 | 29.05.2023 / Іваничі / , , /
Перегляди
619
/ коментарів 6

Вже незабаром жителі Іваничівської громади у своїх платіжках можуть побачити нові, значно вищі суми за воду. Адже місцеве ВУЖКГ планує підвищити тариф на водопостачання майже в два рази.

Інформацію про намір здійснити зміну діючих тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення оприлюднили на офіційній сторінці селищної ради.

Як зазначають у повідомленні, підвищення зумовлено тим, що діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення не відповідають фактичній собівартості.

“Чинні тарифи відшкодовують собівартість послуги водопостачання лиш на 80,9%, і собівартість послуги водовідведення лише на 49,6%. Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2023 рік» встановлена мінімальна заробітна плата в розмірі 6700 грн. за місяць, яка на 180% вища за заробітну плату, яка врахована в діючому тарифі.

У чинних тарифах на послуги водопостачання та водовідведення врахований тариф на електроенергію в розмірі 2,2580 грн/кВт-год (без ПДВ), на 1-ше січня 2023 року він становить 5,3962 грн/кВт-год (без ПДВ), тобто підвищився на 239%, а питома вага витрат з електроенергії структурі діючого тарифу на послуги з централізованого водопостачання становить 0,22308, а у структурі діючого тарифу на послуги з централізованого водовідведення 0,6099″, – пояснює житлово-комунальне господарство.

Зазначимо, що наразі в Іваничівській громаді діють тарифи на воду, які були затверджені членами виконкому 25-го березня 2021 року. Послуги водопостачання вартують 13,06 грн./мдля населення, бюджетних установ та інших споживачів, послуги водовідведення – 16,69 грн./м3 для населення, бюджетних установ та інших споживачів.

Однак вже незабаром ці розцінки, ймовірно, зростуть майже вдвічі. Послуги водопостачання, за пропозицією ЖКГ, становитимуть 18 грн./мбез ПДВ, (ПДВ 3,60 грн./м3). Разом з ПДВ 21,60 грн./м3. Послуга водовідведення коштуватиме 27,41 грн./м3 без ПДВ, (ПДВ 5,48 грн./м3). Разом з ПДВ 32,89 грн./м3.

На підтвердження необхідності підняття цін ЖКГ навело розрахунок повної планової собівартості послуг централізованого водопостачання та водовідведення на 2023 рік:


До слова, тарифи на водопостачання затверджують на засіданні виконавчого комітету. А його місцеві активісти вже давно нарекли “штучним”. Адже члени виконкому повністю підтримують політику і вчинки голови громади Лідії Томашевської й “танцюють під її дудку”. Тож останнє слово лишається саме за очільницею селищної ради.




коментарів: 6
  1. Так а хіба можна піднімати тарифи під час військового стану??????
    А заробітну плату немає бажання підняти бо вона не покриває мінімальний споживчий кошик!!!!

  2. Ви спочатку сервіс зробіть, а потім вже бабосікі деріть, а то лише за травень 3 рази вода пропадала! і минулі місяці не набагато менше. І це ще я мовчу що з тиском теж не завжди все гладко, особливо з червня по серпень

  3. А мені пофігу все законодавство, я роблю все те що прописано в законах з точністю навпаки, хіба не видно по діяльності? І ніхто нічого мені за це не зробить))

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

25 Квітня, Четвер